PORADNA ARCHITEKTA: Kuchyň v předsíni bez okna není to pravé. Co s tím

  0:01aktualizováno  0:01
Kutilské nadšení vytvořilo z bytu ve starém činžovním domě 3 + 1. A to i za cenu, že kuchyně vznikla díky dřevěné přepážce z části předsíně a nemá okno. Takže zadání pro rekonstrukci od nových majitelů bylo jasné: přidat kuchyň k místnosti s oknem.

Koupelna s bojlerem nad umyvadlem | foto: Archiv majitelů

Mladá dvojice má z koupě bytu v pražském činžáku radost, byť interiér zatím vypadá jako z roku 1950. "V první vlně chceme zbourat staré příčky, a tak vytvořit obývací místnost s budoucím kuchyňským koutem, ale vstupní dveře od bytu by vedly přímo do této místnosti, v bytě by tak chyběla předsíň. Tu by ale mohla nahradit komora," napsal Štěpán do naší poradny architekta.

Není si ale s přítelkyní jistý, zda by neměli postavit zpět jednu příčku a vytvořit tak předsíň. Také řeší, kde v hlavní místnosti bytu umístit kuchyňskou linku a podobně.

Kuchyň bez okna či spíše to, co zůstalo po odstěhování předchozího majitele.

Kuchyň bez okna či spíše to, co zůstalo po odstěhování předchozího majitele.

Pokoj s dvěma okny a dubovými parketami sloužil jako obývací.

Pokoj s dvěma okny a dubovými parketami sloužil jako obývací.

"Nejsme si jisti ani dispozicí koupelny. Dva pokoje by zůstaly tak, jak jsou, protože je odděluje nosná zeď a bylo by nákladné dovést tam například odpad," doplňuje Štěpán.

Co dostal k řešení Atelier Dispozic? Byt dispozičně řešený jako 3+1, kde vstupní část rozděluje dřevěná příčka na chodbu a kuchyň. Ze stavebního pohledu rozděluje byt na dvě téměř stejné části nosná zeď. Vytápění řeší elektrické akumulační radiátory, teplou vodu zabezpečuje bojler umístěný v koupelně.

Jako obvykle připravil tři návrhy Ing. Tomáš Zima z Atelieru Dispozic, který se specializuje na návrhy dispozičního řešení bytů i nebytových prostor.

Původní dispozice

Původní dispozice

Varianta 1

"V první variantě jsme zvolili cestu nejmenšího možného bourání. Odstranili jsme pouze dřevěnou vestavěnou příčku a navazující příčku oddělující kuchyň od přilehlého pokoje," popisuje Tomáš Zima.

Na jejich místě umístil novou, kratší příčku, která odděluje opticky předsíň se stěnou pro botník, věšák a další úložné prostory, a obývací pokoj. Bojler a pračka se přesunuly do komory, kde neruší a jsou přitom snadno k dispozici.

Současná malá koupelna se totiž v této variantě nezvětšovala, na pračku v ní tedy nebylo místo. Současné umístění bojleru nad umyvadlem praktické ani estetické není.

Varianta 1 - menší ložnice je chápána jako budoucí dětský pokoj.

Varianta 1 - menší ložnice je chápána jako budoucí dětský pokoj.

V obývacím pokoji vznikla menší kuchyň ve tvaru písmene L, vešel se i jídelní stůl pro čtyři osoby a pohodlná sedačka. Návrh počítá s umístěním televize nad jídelní stůl. Zbylé dva pokoje zůstaly bez stavebních změn, Tomáš Zima pouze navrhl dispoziční řešení prostoru.

Varianta 2

Fotogalerie

Druhá varianta již zahrnuje více stavebních úprav, dispozice se mění na 2+kk. Koupelna je větší a vejde se do ní navíc pračka a dvojumyvadlo.

Naproti přes chodbu vznikla velká ložnice, s velkou možností úložných prostor i pracovního místa.

V druhé části bytu navrhl Tomáš Zima velký obývací prostor s kuchyní ve tvaru písmene U, na kterou navazuje barové sezení a pod oknem je umístěný jídelní stůl. Ve zbylé části je pohodlná sedačka a naproti obytná stěna s televizí. V centrální části bytu zbyl i prostor na menší úklidovou komoru.

"Pokud je v nosné zdi nově pouze prostup pro instalace ke koupelně a vzdálenost od původního vedení není velká, nemusí být tato změna příliš finančně nákladná," vyvrací obavy klienta autor návrhu.

Varianta 2

Varianta 2

Varianta 3

Poslední varianta je inspirována stylem bydlení, který se vyznačuje mimo jiné vstupem prakticky hned do obývací části bytu. Je běžný v řadě zemí. Vstupní část byla přesto alespoň minimálně oddělena od obývacího pokoje krátkou příčkou, na kterou přiléhá botník a věšák.

Na místě původní koupelny vznikla kuchyň využívající zákoutí mezi instalační šachtou a střední nosnou zdí. Na ni navazuje prostor s jídelním stolem. U okna je sedačka, naproti obytná stěna s televizí.

"Celý tento prostor by bylo možné řešit i bez krátké oddělující příčky, v centru by pak mohl být například velký rodinný stůl, ale ne každému zákazníkovi absence předsíně vyhovuje," předestírá možnosti Zima.

Varianta 3

Varianta 3

Do druhé části bytu pak navrhl koupelnu, opět umístěnou co nejblíže instalačnímu jádru bytu. Je v ní místo na velkou vanu, umyvadlo, WC a pračku. Dále vznikl menší pokoj a větší ložnice, oba nabízejí dostatečný úložný prostor.

Poradna pro čtenáře

Potřebujete změnit dispozici svého bytu? Zašlete na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz potřebné doklady:

• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Jednou za 14 dní vybereme čtenáře, kterému Ateliér Dispozic připraví návrh nového dispozičního řešení bytu či domu. Toto řešení zveřejníme.

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Deset let trvala soukromníkovi rekonstrukce domu ze 13. století

„Klasický“ pokoj v hotelu Miss Sophie´s

Zamilovat se do starého domu znamená lásku na celý život. Ale někde i několikaleté čekání, než se dům promění tak, jak...

Rekonstrukce ve 100 let starém domě bytu ublížila, teď se hledá řešení

Byt je velmi členitý, což komplikuje funkční využití jednotlivých prostor.

Předělávat byt ve sto let starém domě, který prošel před lety necitlivou rekonstrukcí, není vůbec jednoduché. To...

Největší jízdárna v Čechách. Unikátní stavba Windischgrätzů unikla zkáze

Budova byla postavena mezi lety 1858 a 1861.

Tři kilometry západně od Tachova v Plzeňském kraji leží Světce, které se zásluhou knížete Alfréda I....



Najdete na iDNES.cz