Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z děsivé dispozice s průchozí koupelnou vznikl úžasný byt s pódiem

  1:00aktualizováno  1:00
Pozdě bycha honit. Touto radou se řídili i klienti, kteří si našli byt v zajímavé pražské lokalitě. Před koupí se naštěstí poradili s architekty, ti ji manželům rozmluvili. Druhý tip už schválili: po rekonstrukci, byť náročné, získala rodina zajímavé a kvalitní bydlení.

Ani druhý byt nebyl zdaleka ideální, a to nejen kvůli neudržovanému stavu. Byť šlo o interiér v činžovním domě někdy z počátku minulého století, měl na tuto dobu nezvykle špatnou a až nesmyslnou dispozici.

"Největší bolestí původní dispozice bylo klasické uspořádání komory a toalety kolem vstupu na lodžii, který vždy sloužila jako hospodářská. Další perličkou byla koupelna navazující dvoukřídlými dveřmi přímo na kuchyň, navíc průchozí do obývacího pokoje," popisuje architektka Radka Valová ze studia oooox situaci, v jaké byt přebírala. Klientovi jej však doporučila, protože v zrekonstruovaném interiéru viděla velký potenciál.

Prostor zůstal - už kvůli dětem - co nejvíce volný.

Prostor zůstal - už kvůli dětem - co nejvíce volný.

Když rekonstrukce, tak pořádná

Hlavním cílem architektů bylo umístit koupelnu k fasádě s oknem, aby zmizelo nesmyslné propojení s kuchyní a pokojem. To se podařilo díky přesunu kuchyně do obývacího pokoje.

"Ten jsme zvětšili na úkor vedlejšího pokoje a díky vyšším stropů jsme kuchyň s jídelnou umístili na pódium. Ložnice pak získala k dobru onu hospodářskou lodžii a značně se rozšířila," vysvětluje Radka Valová. I po těchto dispozičních přesunech zůstal prostor pro samostatnou toaletu. Dětský pokoj byl pak navíc doplněný o stavebně uzavřené šatny.

Fotogalerie

Tradiční bílá a antracitová

Studio oooox má rádo valéry bílé, šedé a černé, které doplňuje dřevem. Ani zde tomu nebylo jinak.

Hlavní barevnou linku tak tvoří kombinace bílé a antracitové až černé s běleným dřevem. Materiálový akcent představuje jídelní stůl v medové barvě.

Barvy také opticky rozdělují obývací pokoj s kuchyňskou částí, tomuto členění výrazně napomáhá i vyvýšené pódium v tmavé barvě. Na něm umístili architekti kuchyňskou linku a jídelní stůl, aby prostor kontrastoval se světlým obývacím pokojem.

Kuchyň je tvarově uspořádána do podoby písmene U s doplněnou vysokou částí s lednicí a troubou. Volba digestoře padla na výsuvnou z pracovní desky. "Díky pódiu pod kuchyní se nám podařilo odvést potrubí do komína za kuchyní," prozrazuje architektka Valová, která se nesmiřuje s pouhou recirkulační variantou odsavačů.

Kuchyň ve tvaru U je vybavena výsuvnou digestoří.

Kuchyň ve tvaru U je vybavena výsuvnou digestoří.

Nábytek byl vyrobený na míru ze stříkané MDF desky, pracovní deska je z umělého kamene. Směrem k jídelně byla umístěna vinotéka. Část linky, která tvoří hranu do obývacího pokoje, funguje na druhé straně jako praktická otevřená knihovna.

Může se hodit

Vyberte si svůj vysněný byt, dům, chatu nebo pozemek na Reality.iDNES.cz. V nabídce jsou stovky bytů i domů po celé ČR.

Uvažujete o rekonstrukci? Poptejte architekta, stavení firmu, řemeslníka z celé ČR na AAAPOPTAVKA.CZ

Elegantní dominantu jídelny představuje vykonzolovaný jídelní stůl bez podpor. Ocelová konstrukce stolu je kotvena do stěny a podlahy pod pódiem. Jídelní drátěné židle Eams doplňuje pro větší pohodlí látkový potah.

Jídelnu od obývacího pokoje odděluje pro větší bezpečnost skleněné zábradlí. Stejné svítidlo značky Flos jako nad stolem použili architekti také v obývacím pokoji, jen je pro změnu v bílé barvě.

Jídelní části dominuje velký vykonzolovaný stůl.

Jídelní části dominuje velký vykonzolovaný stůl.

Teplo a pohodlí v arkýři

Oblíbené obloukové arkýře, tak typické pro domy z počátku 20. století, zůstávají většinou nevyužité. V tomto případě ovšem nikoliv: architekti nechali vyrobit na míru vestavnou sedačku i kovovou mřížku pro radiátory, které mají nasávání v soklu sedačky.

Obývací pokoj doplnili ještě další pohovkou, u níž nechybí čtecí lampička. Stolek u sedaček je v kombinaci bílé, šedé a medové, jeho jednotlivé pruhy lze posouvat. Ložnice získala díky dispozičním úpravám přístup na lodžii, a tak i víc denního světla.

Postel je umístěna do niky pod okno a s lampičkami na stěnách. Do ložnice se podařilo vtěsnat i toaletní stolek s policemi ve stejném materiálu jako je bělená dubová podlaha.

V ložnici přechází dřevěná bělená podlaha i na zeď, kosmetický stolek lze

V ložnici přechází dřevěná bělená podlaha i na zeď, kosmetický stolek lze využívat i jako malý pracovní kout.

Větší pokoj totiž dostaly děti, jejich pokoj se teprve tvoří, zatím jsou nejraději u maminky. Přišly na svět teprve v době, kdy byly ostatní místnosti již hotové.

O projektu

Design: studio oooox - Ing. arch. Radka Valová, Ing. arch. Pavla Doležalová
Plocha:  97 m2

Také koupelna získala díky úpravám přístup denního světla velkým oknem. "Je rozdělena do dvou částí, jedna v bílé stěrce s úložným prostorem a sprchou, druhá pak v antracitové s vanou v nice a umyvadly.

 Umyvadla jsou osazena na kamennou desku, niku nad nimi pak vyplňuje podsvětlená skříňka," popisuje Radka Valová.

Koupelna získala okno, které lze v případě potřeby soukromí zakrýt žaluzií.

Koupelna získala okno, které lze v případě potřeby soukromí zakrýt žaluzií.

Jednotné barevné i materiálové "lince" odpovídají doplňky, polštáře, přehozy, prostírání a vázy, které jsou ze showroomu LooooX. Výraznější barevnost sem samozřejmě vnášejí děti a vše, co k nim patří, pro fotografování však majitelé usoudili, že vše ponechají v jejich pokoji.




Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.