Byt ve starém činžovním domě má skvělou atmosféru a ctí staré prvky

  1:00aktualizováno  1:00
Získat zajímavý byt v Brně, to je doslova terno. A třeba i ve špatném stavu, rekonstrukce se zde vždy vyplatí. To je i případ bytu, který zaujímá polovinu prvního patra činžovního domu z počátku 20. století. Historie domu se odrazila i v návrhu interiéru, který oživily moderní prvky.

Obývací pokoj s pohodlnou čalouněnou lavicí pod oknem, která doslova láká k lenošení. | foto: Daniel Truhlář Zero-One Photography

„Rekonstrukce interiéru byla zaměřena na kompletní renovaci bytu včetně bourání některých příček. Byt byl navržený pro rodinu se dvěma dětmi ve vyšším prostorovém a materiálovém standardu,“ vysvětlují autoři interiéru z ateliéru Adam Rujbr Architects.

Veranda je zateplená, lze ji tak využívat po celý rok.

Veranda je zateplená, lze ji tak využívat po celý rok.

V návrhu si doslova pohráli s původními stavebními prvky a detaily, které doplnili o nové. Nebáli se ani barev, což bývá v současné době spíš výjimkou než pravidlem.

Výslednou proměnu přihlásili do soutěže Interiér roku, kterou organizuje Institut bytového designu pro české a slovenské architekty a interiérové designéry (o výsledcích posledního ročníku soutěže více zde). Do nového ročníku se mohou soutěžící hlásit již od října toho roku.

Když nechybí prostor

Hned po vstupu se návštěvník dostane do podlouhlé vstupní haly, ta tvoří reprezentativní vstup do bytu a zároveň slouží jako komunikační prostor. Funguje také jako „filtr“ oddělující klidovou a společenskou část bytu.

Fotogalerie

Z haly lze pokračovat do kuchyně s jídelnou a z ní pak do obývacího pokoje. V něm přibyl krb, atraktivní arkýř využili architekti pro umístění čalouněné lavice lákající k lenošivému polehávání a odpočinku.

Z kuchyně je přístupná také veranda, která fungovala už v původní dispozici. Dnes bychom ji označili jako zimní zahradu. Je orientovaná do zahrady a dostatečně zateplená, aby ji mohli majitelé využívat po celý rok.

Velká spíž se zmenšila ve prospěch nově vzniklé pracovny, přístupné skrytými dveřmi z verandy. Z pracovny byl vybudovaný nový vstup na balkon. Architekti počítali i s výhledem do budoucna: velký dětský pokoj tak lze časem rozdělit na dva menší studentské pokoje jednoduchou dostavbou dvou příček.

Barevnost je střízlivá, aby základní kusy nábytku byly použitelné až do dospělosti obou dcer. Aktuální „vkus“ odpovídající věku děvčat vyřeší textilní dekorace, plakáty a podobně, tedy věci, které lze snadno vyměnit.

Na místě bývalé kuchyně byla vybudována ložnice s průchozí šatnou.

Barev není třeba se bát

„Barevnost v bytě je charakterizována jako koláž tlumených odstínů hnědé, béžové, modrošedé a šedé v kombinaci s bílou a antracitovou, doplňuje je přírodní dřevo, a to dub. Veškerá svítidla včetně LED budou svítit stejnou barvou světla, teplou evokující oheň nebo slunce,“ popisují architekti.

Množství nepřímých dekorativních světel umožní vytvoření příjemné atmosféry za dlouhých zimních večerů.

V koupelně s oknem použili architekti dlažbu evokující dobu vzniku domu.

V koupelně s oknem použili architekti dlažbu evokující dobu vzniku domu.

Autoři interiéru

Adam Rujbr Architects: Ing. arch. Adam Rujbr, spolupráce Ing. arch. Martin Holý

Jídelní stůl: návrh a výroba Rostislav Janek

Osvětlení: ATEH, Ing. Arch. Miloš Zimula

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...



Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Největší jízdárna v Čechách. Unikátní stavba Windischgrätzů unikla zkáze

Budova byla postavena mezi lety 1858 a 1861.

Tři kilometry západně od Tachova v Plzeňském kraji leží Světce, které se zásluhou knížete Alfréda I....

Střecha i klenby se zřítily. Obnovu zámku odstartovala rekonstrukce chlévů

Pro osvícené vlastníky je zámecký areál architektonický a funkční celek, a to...

Zámek v Třebešicích u Divišova v okrese Benešov je z druhé poloviny 16. století. Jako mnoho jiných podobných objektů za...

Rekonstrukce ve 100 let starém domě bytu ublížila, teď se hledá řešení

Byt je velmi členitý, což komplikuje funkční využití jednotlivých prostor.

Předělávat byt ve sto let starém domě, který prošel před lety necitlivou rekonstrukcí, není vůbec jednoduché. To...



Najdete na iDNES.cz