Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rekonstrukce bytu v činžáku na Vinohradech se povedla teprve napodruhé

  1:00aktualizováno  1:00
Klasický činžák a klasická rekonstrukce. Tedy hlavně rychlá a levná. A pak rychle prodat. Přesto se budoucí majitelé ke koupi takového bytu opraveného "jen na oko" rozhodli. Atraktivní pražská lokalita a nádherný výhled jim za to stály.

Knihovnu tvoří soustava čtvercových boxů, nepravidelně pospojovaných do organické struktury. | foto: Martin Zeman

K dobré rekonstrukci totiž patří nejen kvalitní materiály, ale na prvním místě dobře promyšlená dispozice. To byl hlavní úkol pro architektonické studio oooox. "Původní dispozice jsme upravili tak, aby se dva pokoje orientované směrem do ulice spojily a vytvořily velký obývací pokoj s kuchyní s ostrůvkem a jídelnou. Klasický středový pás bytu jsme vyhradili koupelně," popisuje architektka Radka Valová.

Hlavně pohodlí

Přístup do koupelny architekti umístili tak, aby byl pohodlně dostupný z hlavní ložnice a zároveň zůstal zachovaný přístup ze společné chodby i z druhé ložnice (zatím hostinského a později dětského pokoje).

"Kvůli tomu jsme zkrátili poměrně velké ložnice orientované směrem do klidného dvora. Obě odděluje od chodby nábytková stěna, která směřuje do chodby i do pokojů. Díky tomu jsou ložnice maximálně odhlučněny od obytného pokoje," vysvětluje Radka Valová.

Ve velkém obytném pokoji s kuchyní je hlavní dominantou varný ostrůvek se

Ve velkém obytném pokoji s kuchyní je hlavní dominantou varný ostrůvek se zavěšenou digestoří.

Ve velkém obytném pokoji s kuchyní je hlavní dominantou varný ostrůvek se zavěšenou digestoří v podobě lustru. Ostrůvek mohl být díky dostatečně prostorné místnosti hluboký, je do něj zakomponovaná i vinotéka a barové sezení. Stává se tak jedním z hlavních komunikačních míst při návštěvách a společném vaření.

Vysoká část kuchyně je naopak v bílém provedení, aby splynula se stěnou. Směrem k jídelnímu stolu stěna přechází v bílo-stříbrnou retro tapetu. Obývací části místnosti dominuje rozlehlá a pohodlná pohovka se čtecí lampou. Knihovnu tvoří soustava čtvercových boxů, nepravidelně pospojovaných do organické struktury.

Hrátky s nikami a skrytými dveřmi

Vstupní hala byla tvarově ponechána po celé šířce středového traktu, což umožnil i přesun dveří do koupelny. Díky tomu mohli architekti hned proti vstupu do bytu umístit vestavnou skříň se zrcadlovými čelními plochami, která tak umocňuje dojem z prostoru hned za dveřmi. "Největší ´parádou´ tohoto prostoru je Zettel´s, lustr od Ingo Mauera,  který skvěle vyplňuje prostor k převýšeným stropům," upozorňuje Radka Valová.

Do koupelny použili architekti vanu i pohodlný sprchový kout v nice, ve středu je nika na pračku se sušičkou a umyvadlo. Sprchu ozvláštňuje zabudované osvětlení v podlaze, díky němuž si mohou majitelé navodit intimní relaxační atmosféru.

Vstupní prostpor opticky zvětšuje i oživuje zrcadlová čelní plocha skříně.

Vstupní prostor opticky zvětšuje i oživuje zrcadlová čelní plocha skříně.

Prostor WC zvětšuje velké zrcadlo.

Prostor WC zvětšuje velké zrcadlo.

"Klenutý převýšený strop jsme opatřili černým nátěrem, pod stropem zůstalo přiznané vedení pro odkouření kotle. Povrchy v koupelně tvoří emailové nátěry na stěnách a cementová stěrka na podlaze. Niku ve stěně jsme využili pro umístění umyvadla a velkého zrcadla," vypočítává architektka Valová.

Ložnice je vybavena velmi střídmě, "zabydluje" ji pouze pohodlná čalouněná postel na míru, noční stolky a úložné skříně. Druhá ložnice zatím slouží jako pokoj pro návštěvy.

"Původní komoru u fasády jsme probourali, snížili strop a prostor využili jako niku pro rozkládací sofa. Pokoj může být do budoucna využíván jako dětský," dodává Radka Valová.

Nábytková stěna oddělující ložnice ukrývá kromě úložných prostor také dveře do těchto ložnic, které jsou provedené stejně jako dveře skříní, a tedy maximálně nenápadné.

Ložnice je velmi jednoduchá, odděluje ji od chodby nábytková stěna, která

Ložnice je velmi jednoduchá, odděluje ji od chodby nábytková stěn, která směřuje do chodby i do pokojů.

V jednom konci chodby vznikla hlubší skříň (až komora), která je určena pro úklid a skladování objemnějších věcí, například kufrů, sportovních potřeb a podobně.
Poslední místností přístupnou ze vstupní haly je samostatná toaleta. Zde byla na cihlu osekána celá jedna stěna proti umyvadlu, aby se efekt bílých cihel násobil v zrcadle. Do hrany sníženého podhledu jsou umístěny led pásky.

Bílá a zemité tóny

Projekt

Návrh: 2010

Plocha: 90 m2, (3 + 1)

Autoři: studio oooox, Ing. arch. Radka Valová, Ing. arch. Lenka Míková

Barevnost a materiály vzbuzují dojem, že jde o "pánský" byt, autoři projektu však chtěli dát především možnost majitelům, aby si byt doplnili barvami podle svého přání.

Střídmé zemité tóny, kouřový dub na podlaze, šedostříbrná pohovka a černý varný ostrůvek vytvářejí příjemné kontrasty k jinak zcela bílému interiéru s původními prvky a osekanými cihlami natřenými na bílo. Do ložnice byl na podlahu zvolen vlněný koberec v béžové barvě, jediný výrazný barevný akcent představuje oranžový lustr v koupelně.


Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Český architekt zvládl na výbornou rekonstrukci domu na Sardinii

Pro úpravy v exteriéru i interiéru použil Martin Frank šedý kámen, typický pro...

Stavba na skalnatém útesu nad mořem na Sardinii byla postavená už na přelomu padesátých a šedesátých let jako dvojdům....



Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Další z rubriky

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Představy mladých o bydlení: záclony nemusí, zato obchod v domě ano

Takto si představují mladí ideální bydlení: záclony nejsou potřeba, kolo jako...

Za našich mladých let tohle nebývalo! Tak tuto větu lze slyšet často. Je pravdivá, zejména generace takzvaných...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...



Najdete na iDNES.cz