Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Interiér pro mladého muže: industriál s betonem i výraznými barvami

  1:00aktualizováno  1:00
Industriální prvky, výrazné struktury a barevné akcenty oživující elegantní strohost. To jsou optimální ingredience prvního vlastního bydlení mladého muže. V tomto případě navíc doplněné krásným výhledem. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Dveře natřené modrou barvou jsou původní. Když se autorka realizace rozhodla je takto ponechat, Pavlovi chvíli trvalo, než se s tím smířil. Dnes je za toto originální řešení rád. Moderní obrazy jsou od mladé výtvarnice Vanesy. | foto: Jana Labuťová

Když se Pavel rozhodl odstěhovat od rodičů, chtěl především zůstat v blízkosti centra Prahy. Záleželo mu také na tom, aby dům, v němž si byt koupí, byl udržovaný. Po dlouhém hledání jej objevil nedaleko starobylého Vyšehradu s nerušeným výhledem na střechy a okolí.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Jak sám dodává, nechtěl se dívat někomu do oken. Má také rád dostatek přirozeného světla, který zde zajišťují velká okna.

Protože šlo v podstatě o holobyt, rozhodl se pro kompletní rekonstrukci včetně všech detailů, což by sám nezvládl, oslovil proto interiérovou designérku Zuzanu Jančuškovou, která před časem rekonstruovala byt Pavlovy sestry.

„Odborník je při rekonstrukci zásadní, ale takový, se kterým máte podobný pohled a kde panuje vzájemný respekt a harmonie. Jako laik bych nikdy neměl odvahu k barvám či netradičním dispozičním řešením,“ vysvětluje Pavel.

Chtěl spolupracovat s někým prověřeným a tomu nechat volnou ruku. „Designér je jako umělec, když ho svážete různými klišé, neměnnými požadavky, vznikne jen kompromis… A já chtěl přece jen trochu originální byt, přesto praktický,“ doplňuje.

Byt je v posledním patře domu a je z něj krásný výhled do okolí. Velká okna...

Byt je v posledním patře domu a je z něj krásný výhled do okolí. Velká okna také zajišťují dostatek přirozeného světla.

Jedinými konkrétními požadavky tedy byl dostatek úložných prostor a koupelna s velkou sprchou místo vany, vše ostatní nechal na Zuzaně.

Eklektická harmonie

Fotogalerie

Zeď mezi dvěma malými místnostmi designérka odstranila, aby mohl vzniknout jeden větší multifunkční prostor. Kuchyň je tedy zároveň obývacím pokojem a od ložnice ji dělí pouze příčka uprostřed místnosti.

Základ interiéru tvoří přírodní materiály a neutrální odstíny, barevné jsou jen doplňky, které lze snadno obměňovat v případě, že Pavla omrzí.

Mísí se zde několik různých stylů, které však tvoří harmonický celek – secesní výlevku a stoleté modré dveře doplňují nerezové barové stoličky a moderní umění.

Výrazným spojovacím prvkem je betonová stěrka, která původně vůbec nebyla v plánu. Jednu stěnu chtěl mít totiž Pavel osekanou na cihlu, při odkrytí ale zeď nevypadala dobře, takže bylo nutné zvolit betonovou stěrku a z toho vyplynulo její další využití.

V koupelně byla původně vana, Pavel chtěl místo ní prostorný sprchový kout....

V koupelně byla původně vana, Pavel chtěl místo ní prostorný sprchový kout. Obklady i zařízení včetně doplňků byly vybrány v showroomu Siko.

Skříně v ložnici byly – stejně jako kuchyň – vyrobeny na míru truhlářem...

Skříně v ložnici byly – stejně jako kuchyň – vyrobeny na míru truhlářem Mariánem Hauserem.

„V průběhu stavby je vždy potřeba lehké improvizace, jak jsem pochopil, ale zásadní koncept by měl být jeden, a to navržený odborníkem,“ dodává Pavel a vzápětí popisuje, jak byl překvapen také rozsahem rekonstrukce podlahy, jejíž podloží bylo nutné kompletně zpevnit.

Všechny náročné úpravy však nakonec stály za to, Pavel si svůj první vlastní byt užívá a raduje se z toho, že minimálně deset let nebude muset nic měnit.

Autorka konceptu

Zuzana Jančušková

  • Vystudovala Technickou univerzitu Zvolen, obor průmyslový design nábytku a interiérová tvorba.
  • Od roku 2003 navrhuje a realizuje komerční i soukromé interiéry a autorský nábytek.
  • Její přístup k práci: „Uklízím. Schovávám nutné zbytečnosti. Prostory zvětšuji, prosvětluji, dávám jim logiku a jednoduchost. Hraju si s barvami a akcentem. Hledám příběh nebo poezii. Když potkám klienta s otevřeným srdcem a myslí, radostí jásám a nabízím mu vše, co umím...“
Modré dveře jsou jediným prvkem, který zde zůstal zachovaný. Společně se...

Modré dveře jsou jediným prvkem, který zde zůstal zachovaný. Společně se secesní výlevkou, která byla vydražena na aukru, tvoří příjemný kontrast se strohostí betonové stěrky.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.




Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Nejoblíbenější byt pro dva trhá rekordy. Je zamluvený 18 měsíců dopředu

Nejžádanější byt k pronájmu ve Velké Británii je v bývalé observatoři Clavell...

Nejžádanější byt k pronájmu ve Velké Británii je v bývalé observatoři Clavell Tower na pobřeží anglického Dorsetu....

Strašidelný dům, kde žila Addamsova rodina, se musel přestěhovat

Strašidelný dům se podařilo přestěhovat 15 km od původního místa, kde byl...

Dům na adrese „0001 Pohřební alej“ zná snad každý, kdo viděl některý díl seriálu Addamsova rodina nebo film se stejným...

Třípodlažním domem se vine jako dřevěná socha impozantní schodiště

Všechna podlaží propojuje funkční i výrazově dominantní dřevěné schodiště.

Zadáním investora bylo navrhnout interiér třípodlažního rodinného domu. Architekt zde neměl nouzi o prostory. Otázkou...

Najdete na iDNES.cz