Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Za nový interiér bytu majitelé majlant nedali, přesto působí luxusně

  1:00aktualizováno  1:00
Mladá dvojice chtěla změnit velký, ale obyčejně působící byt na příjemné bydlení pro rodinu a zároveň reprezentativní prostor na neformální pracovní setkávání. Na to všechno však nemínili utratit „majlant“.

Efektu dokonalé přeměny dosáhla architektka hlavně novou barevností, rafinovanými povrchovými úpravami a nábytkem. Dispozice bytu přitom zůstala nezměněná, stavební úpravy by zbytečně zvýšily rozpočet na rekonstrukci. | foto: Dano Veselský

Byt v novostavbě v kopcovité části Bratislavy kolem Slavičího údolí měl několik výhod. K těm největším patřil úžasný výhled na město pod kopcem, který se otevíral nejen z obývacího pokoje, terasy a kuchyně, ale i z ložnice.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Další byla velkorysá výměra a dobře vyřešená dispozice. Jenže interiér působil zcela všedně. Dokonce i hodnota předností bytu se tak zdála být jaksi nižší. Udělat z něj prostor, který by adekvátně prezentoval své kvality, byl rozhodně úkol pro šikovného profesionála.

„Majitelé bytu znali mou práci a ve všem se na mě spolehli. Samozřejmě výběr každého kusu zařízení nebo doplňku jsme spolu konzultovali,“ říká architektka Kamila Ďuríková.

Bez kompromisů, ale bez zbytečností

Manželé tedy pověřili architektku úkolem, který roztočil její fantazii na plné obrátky: udělat z obyčejného neobyčejné. Protože sami si s prostorem vůbec nevěděli rady, nechali jí v nápadech volnou ruku. Jediným omezením byl pevně stanovený rozpočet.

Fotogalerie

Jejím prvním rozhodnutím proto bylo omezit stavební zásahy na minimum. „Změny v dispozici jsou drahá záležitost, navíc byt byl celkem dobře vyřešený, dispozice se proto neměnila,“ vysvětluje architektka.

„Dokonce i všechny rozvody v koupelně jsou na původním místě, díky tomu zůstalo víc peněz ‚na to hezké‘,“ mrkne spiklenecky.

Největším stavebním zásahem bylo zvýšení dveří, které nyní sahají až po strop. „To byla totiž první věc, která mi uhodila do očí, když jsem do bytu vkročila. Byly tu standardní dveře, a když jsem vcházela do obývacího pokoje, měla jsem pocit, že jsou tak nízké, až se musím sehnout. Zkrátka sem vůbec nepasovaly. Vysoké dveře prostor úplně změnily. Najednou má z něj člověk úplně jiný pocit,“ odůvodňuje architektka své rozhodnutí.

Při vytváření nového dojmu se Kamila spolehla hlavně na povrchové úpravy, barvy a nábytek. I zde hledala elegantní řešení za rozumnou cenu, rozhodně však při tom nesáhla po estetických kompromisech. Například tapeta, která ozvláštňuje stěnu v chodbě a v obývacím pokoji za sedačkou, vypadá velmi luxusně, přitom byla finančně méně náročná než obklad.

Hlavní pracovní plocha s varnou deskou je obrácená do otevřeného prostoru, před...

Hlavní pracovní plocha s varnou deskou je obrácená do otevřeného prostoru, před pohledy z obýváku je však chráněná vyšším barovým pultem. „Všechny tyto plochy jsou z poctivé, pravé a odolné žuly, která celou kuchyň posouvá do jiné roviny, stačí jedna věc a najednou vypadá celý prostor luxusněji, elegantněji...“

„Našla jsem tapetu, která vytváří zajímavý sametový efekt, jako by se měnila se světlem a zespodu jemně probleskovaly nazlátlé odstíny. Hned při vstupu do bytu dělá takový ‚wow efekt‘ a přesně o to šlo, navíc se toho dá dosáhnout i věcmi, které nejsou zbytečně předražené.“

Recept na eleganci

Princip, který Kamila v interiérech s oblibou uplatňuje, se osvědčil i v tomto případě: „Stačí jedna fajnová, luxusní věc a například díky žulové pracovní desce v kuchyni najednou vypadají i věci kolem mnohem luxusněji,“ prozrazuje. K dojmu noblesní elegance zásadně přispěla i volba barevnosti. Základem je tu kombinace šedé a hnědé, doplňuje ji královna elegance, tedy černá a také bílá, která interiér osvěžila a prosvětlila.

Skříně v ložnici byly původně u opačné stěny, kterou lemovaly od rohu do rohu....

Skříně v ložnici byly původně u opačné stěny, kterou lemovaly od rohu do rohu.

Každou z neutrálně zařízených místností oživuje jeden barevný tón, který sem vnesly doplňky: koberec, polštáře, přikrývky... V obývacím pokoji je to tyrkysová, v ložnici vínová. „Byla jsem ráda, že se majitelé nebáli jít do tmavých barev. Působí totiž elegantně a dokážou vytvořit pocit útulnosti i ve větším prostoru,“ vysvětluje architektka.

„A tady opravdu nebyl důvod k obavám, protože je to prostorný a velmi světlý byt. Myslím, že černá barva interiéru jen pomohla,“ uzavírá.

Šikovné nápady

Elegance a běžný denní nepořádek určitě nejdou dohromady, v otevřeném denním prostoru, který využívá rodina s dětmi, je proto důležitý dostatek odkládacích prostor a triky na rychlý úklid.

Do zadní části kuchyně, která je v duchu dnešních trendů složená z vysokých skříní, proto architektka doplnila šikovný pracovní koutek s malými spotřebiči, když se právě nepoužívají, stačí zavřít dveře s důmyslným kováním a je uklizeno. Případný pracovní nepořádek na pracovní lince obrácené do otevřeného prostoru jídelny a obývacího pokoje zase elegantně skrývá zvýšený barový pult.

Heslem „přemýšlet a zbytečně neplýtvat“ se Kamila řídila také u šatníkových skříní. „Byly praktické, jen jejich povrch byl takový smutný, byl to fádní bukový dekor, který se sem vůbec nehodil. Stačilo je přestříkat na šedou, vyměnit úchytky a nyní nejen slouží, ale také vypadají perfektně,“ prozrazuje další ze svých šikovných triků.

Zcela jiný pocit z prostoru získáte už ve vstupní chodbě. Je to i díky dveřím...

Zcela jiný pocit z prostoru získáte už ve vstupní chodbě. Je to i díky dveřím vysokým až po strop. Jejich zvýšení bylo jediným (avšak potřebným) větším stavebním zásahem v bytě. Zasklené dveře do obývacího pokoje přímo oproti vstupu, navržené a vyrobené na míru, spolehlivě přispívají k důležitému prvnímu dojmu.

K dobrým nápadům určitě patří i využití moderních materiálů. Například část kuchyňské linky má laminátový povrch s 3D efektem, který opravdu věrně napodobuje nejen kresbu, ale i plastickou strukturu dřeva. Bezpečnostní vchodové dveře jsou zase potaženy autofólií.

„Původně byly bílé, ale nemohli jsme je vzít na dva týdny k truhláři na přestříkání. S autofólií vypadají tak, jak mají, a všechno bylo hotovo velmi rychle. Funguje to i na autech, takže dveře byly úplná hračka,“ směje se architektka.

Technické informace

Návrh: Ing. arch. Kamila Ďuríková

Nábytek a interiérové dveře na míru: Bohumil Jaroš - Truhlářství

Podlahy: Patemal – Nyigri Vojtech, www.parkety-patemal.sk

Kamenné prvky: www.vasapracovnadoska.sk

Stůl: Calligaris

Jídelní židle: Kika

Křeslo: www.sedacky.com

Obklady a dlažby: HM ceramica

Sanita: IVA design

Sedačka a postel: Nesia

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Autor:



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Další z rubriky

Ani nákladná rekonstrukce malý byt nezvětší. Někdy je lepší stěhování

Přítomnost dětí je vidět i v obývacím pokoji.

Architekt si často připadá jako „nafukovač balonků“. Lidé touží po tom, aby se jejich prostor nafoukl jako pouťový...

Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a...

V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré...

Sousedce vlhne zeď. Viníka našla v naší zahradě a vyhlásila nám válku

1

Sousedka má mokrou zeď u svého domu již roky. Chybu udělali první majitelé, kteří dům špatně postavili. Snažíme se jí...



Najdete na iDNES.cz