Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Přikoupili sousední byt. Bleskové propojení, 300 tisíc a je hotovo

  1:00aktualizováno  1:00
Byt v širším centru Prahy začal být pro manžele a jejich dvě dcery a psa malý. Lokalitu ovšem mají rádi, a tak se nechtěli stěhovat. Náhoda jim přihrála sousední půdní byt. Po propojení má nově vzniklý byt obytnou plochu 175 metrů čtverečních.

Celá renovace díky řemeslné pomoci přátel přišla na 300 tisíc korun. | foto: Archiv majitelky

Půdní byty z roku 2000 rodina propojila a lehce upravila v letošním roce. Spojením dvou jednotek získala každá dcera svůj vlastní pokojíček a celá rodina dvě krásné terasy.

„Kvůli skoseným stěnám neposkytuje spojený byt tolik prostoru, jak by mohla naznačovat podlahová plocha. Náš původní byt měl 90 metrů čtverečních a připojený 85 metrů čtverečních, nad bytem jsou dvě propojené terasy o celkové ploše 30 metrů čtverečních,“ vysvětluje majitelka Kateřina.

Fotogalerie

Původní byt měl dispozici 2+kk a připojený byl 3+kk. Po spojení, ke kterému došlo odstraněním sádrokartonové příčky mezi hlavními místnostmi, získaly nově vzniklé prostory dispozici 4+kk. Byt je sice dlouhý, ale má svou logiku. Je v něm obývací část s kuchyní, dva dívčí pokoje a ložnice, dvě koupelny a dvě toalety.

Nešlo o rekonstrukci ani neproběhly žádné konstrukční zásahy, rozvody a dva vchody také zůstaly zachovány. Propojení se uskutečnilo ve třech krocích. Nejprve majitelé odstranili příčku mezi obývacími kuchyněmi, všechny dveře nechali natřít na bílo a většinu místností vymalovali světle šedou. Dívčí pokoje jsou pak v pastelově růžové a modré.

Nakonec se ve všech místnostech kromě koupelen a toalet vyměnily plovoucí podlahy za marmoleum v barvě slonové kosti. Nové jsou tedy pouze podlahy a nátěry stěn a dveří.

Celá renovace díky řemeslné pomoci přátel přišla na 300 tisíc korun. „Peníze jsme vyčerpali na koupi vedlejšího bytu a na odbornou pomoc architekta či designéra jsme již neměli další prostředky. Díky zkušenostem z předchozího bydlení jsme to zvládli sami. Bez inspirace by to ale nešlo,“ říká Kateřina.

Základem byl bílý interiér (podlaha, stěny a dveře), do kterého bylo třeba umístit již dříve koupené pohovky, stůl, židle, knihovnu, křesla a postele tak, aby nekolidovaly s původní kuchyní a skříněmi. Z kuchyně nakonec zbyly jen spodní skříňky, které Kateřina se svým tátou obrousila, přetřela na bílo a opatřila koženými poutky namísto kovových úchytek.

Kvůli skoseným stěnám neposkytuje spojený byt tolik prostoru, jak by mohla...

Kvůli skoseným stěnám neposkytuje spojený byt tolik prostoru, jak by mohla naznačovat podlahová plocha.

Výsledkem spojení je dlouhý světlý centrální prostor velký téměř 80 metrů čtverečních, který musel pojmout hodně nábytku a zařízení v různém stylu. „Mám ráda, když si staré byty a domy zachovávají úctu k tradici, nicméně půdy nebyly původně určené k bydlení. Aby byl náš byt tradiční, musela bych všude věšet prádlo. Nechtěla jsem bytu přisuzovat jakýkoli vyhraněný styl,“ přiznává s úsměvem Kateřina.

„Zkusila jsem proto v novém prostoru propojit různé styly. Bála jsem se, že by třeba funkcionalistický styl působil na půdě komicky, a tak jsem pérující židle ze Slezákových závodů z chromových trubek a stejnou knihovnu vyvažovala dřevem, proutím, jutou, kožešinami anebo mosazí. Starý nábytek z IKEA, pohovky a postele jsem doplnila kousky od Phillipa Starcka.“ Osvětlení vyřešila majitelka bytu minimalisticky. Designové velké žárovky opatřila mosaznými objímkami a ušetřila tak hodně peněz.

Velkou službu udělal v dívčím modrém pokoji s původní pastelově modrou skříní ve vysokém lesku světle šedý lněný závěs, který odděluje útulný čtecí koutek od studijního prostoru.

V růžovém dívčím pokoji ještě chybí skříň a v ložnici šatní skříň, která bude ze starých bio-desek, opět s koženými poutky. Barevné dívčí pokoje, to byl nápad děvčat (10 a 12 let), které měly bílé z předchozího bytu již dost. Pastelové varianty sladěné se skříní a stěnou jsou pro všechny příjemným kompromisem.

„V našem novém bytě bych nic neměnila. Po spojení je zajímavý a atypický tím, že je hodně dlouhý, ale my v tom neviděli problém, ale naopak úžasnou výhodu, kterou jsme perfektně využili,“ uzavírá Kateřina.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Díky vysokým stropům s původní štukovou výzdobu vznikl velkorysý světlý...
Byt v činžovním domě z 19. století rozzářila tyrkysová barva a obrazy

Byt v domě z 19. století, to zní hodně lákavě. Jenže dnešní životní styl bývá hodně odlišný od fungování měšťanské...

Další z rubriky

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se...

Pohled od kuchyně na obývací část oddělenou jídelním stolem. Na podlaze je v...
Kompletní proměna malého bytu 2+kk přišla na necelých 500 tisíc

Malý panelákový byt o rozloze 43 metrů čtverečních rozhodně nepůsobí stísněně. Může za to nejen vhodná dispozice, ale i...

Největší pokoj v bytě slouží jako obývací zóna, jídelna, knihovna i domácí...
Proměna malého bytu 3+1 aneb když klient naslouchá architektovi

Byt 3+1 s plochou 68 metrů čtverečních v Ostravě se rozhodli majitelé zrekonstruovat tak, aby byl funkční, měl dostatek...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.