Rekonstrukce bytu v duchu skandinávského designu a ikon z 60. let

  1:00aktualizováno  1:00
Špatná dispozice, nevyhovující rozvody v celém bytě. Navíc jediný zdroj vytápění pro byt s plochou téměř 120 metrů čtverečních byly jedny plynové „gamatky“. Jenže, jak to bývá, skvělá lokalita... Staré Město v Bratislavě prostě láká. Investice do rekonstrukce bytu se v takovém případě vyplatí.

Barevnost bytu je postavená na kombinaci teplých odstínů masivní dubové podlahy v kontrastu s nábytkem a interiérovými doplňky. | foto: Archiv soutěže

Mladí majitelé se do proměny bytu s výměrou 118,4 m2 pustili s velkou chutí. Byt v domě postaveném v poválečném období byl ovšem původně mnohem větší, časem se z jednoho velkého staly dva menší, přesto na dnešní poměry rozměrově velkorysé. Problém byl pouze s kuchyní, ta původní s příslušnými rozvody a odpady vody „zůstala“ v druhém bytě.

Původní stav bytu

Původní stav bytu

Rekonstrukci majitelé svěřili studiu Archstyl. „Nejdůležitější bylo vyměnit kompletně rozvody vody, odpady a elektroinstalaci. Vytápění jednotlivých pokojů chybělo, jediný zdroj tepla představovaly plynové ´gamatky´ v obývacím pokoji, propojené krbovým komínem do dalšího pokoje,“ vypočítá Mgr. Art. Zuzana Horniaková ze studia Archstyl.

Realizaci přihlásilo studio do soutěže Interiér roku v kategorii Rekonstrukce. Soutěž organizuje Institut bytového designu pro české a slovenské architekty a bytové designéry (o výsledcích posledního ročníku soutěže více zde). Uzávěrka ročníku 2017 je už 28. února 2018.

Kompletní proměna

Neutěšený vzhled bytu si vyžádal náročnou a kompletní rekonstrukci, kterou prošly nejen všechny rozvody, ale také všechny povrchy.

Fotogalerie

Stěny, stropy nebo nový stabilní podklad pro podlahu z masivního dřeva (s přihlédnutím na původní rastr ukládání podlahy), to vše bylo nutné opravit nebo vytvořit nové.

Architekti museli nechat vyměnit také okna a dveře na lodžii. Aby zachovali rastr fasády, neobešli se bez výroby na míru.

Změnila se dispozice zejména kuchyně, koupelny a jedné z průchozích místností (nyní ložnice). „Vytvořili jsme samostatnou kuchyň se vstupem do spíže a zároveň technické místnosti, koupelnu a samostatné WC,“ popisuje Zuzana Horniaková.

Velkou předností interiéru jsou vysoké stropy, odpovídající stáří domu i lokalitě. Architekti proto chtěli vytvořit otevřený prostor, který by akceptoval původní prvky, jež dodávají bytu osobitý charakter.

Ocelové rámové konstrukce, vyrobené na míru, pomohly prosvětlit prostor.

Ocelové rámové konstrukce, vyrobené na míru, pomohly prosvětlit prostor.

„Pomocí ocelových rámových konstrukcí, vyrobených na míru podle našich požadavků, jsme dosáhli lehkosti a prosvětlení prostoru. Vzhled interiéru je inspirovaný prvky skandinávského designu v kombinaci s dobovou architekturou padesátých a šedesátých let minulého století,“ říká architektka Horniaková. 

Když vládne šedá a dub

Barvy a materiály použité v interiéru působí lehce a příjemně. Barevnost je postavená na kombinaci teplých odstínů masivní dubové podlahy v kontrastu s nábytkem a interiérovými doplňky. Ty jsou nejčastěji v neutrálních odstínech šedé s akcenty červené na zvýraznění detailů.

V interiéru dominují kvalitní přírodní materiály a stříkané plochy v několika odstínech šedé barvy, které na sebe přirozeně navazují. Při výběru vybavení se architektům podařilo propojit současné trendy a design z poloviny minulého století, kdy vznikaly designové ikony známých tvůrců. 

Pro dánskou značku Vola vytvořil Arne Jacobsen už před desítkami let originální...

Pro dánskou značku Vola vytvořil Arne Jacobsen už před desítkami let originální design baterií.

Jde například o dánskou značku Vola, pro kterou Arne Jacobsen vytvořil originální design baterií. Karmínově červená verze jeho baterie dominuje neutrálnímu prostoru kuchyně. Ikonické vypínače Berker Serie 1930, vyrobené z kvalitního porcelánu, podtrhly zase historický charakter celého bytu.

Zajímavé jsou také detaily konstrukčního řešení otočného panelu/dveří do ložnice, frézované typy úchytek či kazetové panely u nábytku vyrobeného na míru.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Pražský výběr. Navštivte osm architektonických skvostů první republiky

Když jste v dosahu chrámu, orientujete se podle něj v čase i prostoru. Víte,...

Vznikly v období první republiky, v hlavním městě a podle návrhů předních architektů. Někteří z tvůrců za své realizace...

Další z rubriky

Deset let trvala soukromníkovi rekonstrukce domu ze 13. století

„Klasický“ pokoj v hotelu Miss Sophie´s

Zamilovat se do starého domu znamená lásku na celý život. Ale někde i několikaleté čekání, než se dům promění tak, jak...

Rekonstrukce koupelny trvala jediný den. Takovou změnu majitelka nečekala

Deset let stará koupelna potřebovala změnu.

Tereza snila o nové koupelně v romantickém vintage stylu. Přání jí splnil designér Petr Šlejmar, který se pustil do...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Najdete na iDNES.cz