Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

  1:00aktualizováno  1:00
Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní. Po této katastrofě proběhla nepříliš citlivá, spíše sanační rekonstrukce a od té doby se žádné další proměny nedočkal. Až nyní.

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny. | foto: Studio IDDE

Majitel byt 1+1 s rozlohou 32 metrů čtverečních krátkodobě pronajímá. Narychlo vybavený interiér již dnešním požadavkům nevyhovoval. Proměny se ujali designéři ze Studia IDDE.

„Naším úkolem bylo tento byt s poměrně nízkým rozpočtem zatraktivnit. Původní záměr využít byt pro čtyři osoby se podařilo majiteli rozmluvit. Byt je pro tolik osob příliš malý. Pohodlně se zde mohou ubytovat dva lidé,“ vysvětluje návrhář Martin Koons.

Fotogalerie

Projekt připravovalo studio tři týdny a proměna trvala další čtyři týdny. Byt v domě z 20. let a s výhledem do zahrady prošel citelnou změnou. Hlavní obytná místnost je laděná do skandinávského stylu. Vybavení vzhledem k pronájmu není luxusní, je ale praktické a snadno obměnitelné.

„Rozhodli jsme se zachovat původní uspořádání hlavní obytné místnosti (obývacího pokoje a ložnice) a zároveň vytvořili malou, ale pohodlnou relaxační zónu, do které jsme umístili dvě velká křesla a lampu na čtení,“ říká designér.

Původní barevné řešení bylo sluníčkově žluté a působilo v prostoru útulným, ale poněkud stísněným dojmem, proto návrháři použili světlejší odstíny barev, aby malý prostor opticky zvětšily.

„Zároveň jsme chtěli vytvořit klidnou atmosféru, proto výmalbu stěn tvoří kombinace šedé a světle modré, nábytkové čalounění je světle šedé, stejně jako zatemňující závěsy. Jako dekorace jsme použili akvarelové ilustrace ilustrátorky Belén Benegasi s motivy Prahy a jejích dominant,“ doplňuje Koons.

V hlavní obytné místnosti jsou na podlaze parkety, repasování nebylo nutné. V předsíni, koupelně a kuchyni je dlažba. Osvětlení v kuchyni poskytují bodovky, v hlavní místnosti je stropní svítidlo Astromet, vysoká stojací lampa na trojnožce a u postele jsou připravené dvě lampičky.

Studio IDDE

Mezinárodní studio se věnuje interiérovému a produktovému designu. Navrhuje interiéry pro bydlení, kavárny, restaurace i kanceláře. Vždy se snaží vytvářet funkční řešení s vysokou přidanou estetickou hodnotou. Studio v současné době tvoří Martin Koons, Belén Benegasi a Tomáš Čunderlík.

Autor:



Nejčtenější

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...



Zedníci zkomplikovali architektům práci. Omítli stěny na bílo

Minimalistické pojetí bytu se odráží v barevnosti i ve výběru nábytku a...

Zajímavá lokalita i dům, ale nevyhovující dispozice bytu. I tak lze charakterizovat řadu interiérů v nových...

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Jak bydlí mladý muž v Ostravě: byt téměř bez příček, svítidla z trubek

Dispozici bytu architekti otevřeli, vybourali všechny příčky.

Bytovému domu v těsné blízkosti parku vtiskli před deseti lety architekti výrazně oblé tvary, které se promítly také do...

Další z rubriky

Češi přecházejí od meruňkové ke skandinávské eleganci. Pozor na bílou

Kolekce White (Babeta Ondrová) - bílá loďka a modré proužky evokují...

Léto není jen čas prázdnin a dovolených, ale pro mnohé rodiny i obdobím, kdy nadchází čas pro radikální změnu nebo...

Dům za milion korun postavili z vyřazených kontejnerů. Podívejte se

Německá firma Containerwerk představila v Miláně nadčasový rodinný dům z...

Německá firma Containerwerk představila v Miláně nadčasový rodinný dům z několika vyřazených přepravních kontejnerů za...

Jednoduchý a praktický. Manželé si na důchod postavili skvělý dům

Bujná vegetace divokého pralesa s tisícovkou místních druhů zvířat obklopuje...

Manželé si v Kostarice nechali postavit jednoduchý dům uprostřed tropické džungle. Architekt Diego Rodríguez Romano ze...

Najdete na iDNES.cz