Iva s Martinem sní o úkrytu. Za 40 tisíc se dočkali i lustru z lahváčů

  1:00aktualizováno  1:00
Iva a Martin jsou čerství absolventi stavební fakulty, kteří se společně s Martinovým tatínkem pustili do rekonstrukce rodinného domu z třicátých let. Mladý pár potřebuje mít v domě své útočiště. A to je výzva pro designérku Denisu Bartošovou, která pro ně vytvořila originální prostor.

Pořad Bydlet jako..., jehož premiéru vysílá Česká televize každý pátek, chce ukázat, že zásadní změny v bytě se dají udělat revolučním způsobem i bez stavebního povolení, hypotéky a bourání.

V Brně v Černých Polích žije mladý pár v bojových podmínkách. Jejich rozlehlý a velmi omšelý dům totiž prochází kompletní rekonstrukcí. Iva s Martinem se rozhodli vrátit chátrající stavbě původní eleganci a kultivovanost. V některých místnostech už rekonstrukce začala, stěny jsou otlučené na cihlu, ale jiné části nemovitosti na proměnu teprve čekají. 

Fotogalerie

Mladý pár si v domě vybral pokoj po Martinově babičce, který by se měl proměnit v jejich útočiště během rekonstrukce. V místnosti by se chtěli setkávat s příbuznými a pořádat večírky pro přátele, kteří jim budou pomáhat s rekonstrukcí.

Iva s Martinem by z původního vybavení rádi zachovali starou pohovku, která potřebuje pouze vyčistit, a dobové podlahové stojací hodiny. Na modernizaci si připravili 40 tisíc korun.

Proměny se ujala designérka Denisa Bartošová. Celý byt nechala vyklidit a pustila se do práce. V pokoji nechala na přání Ivy a Martina nově vyčištěnou pohovku. Dále zachovala stojací hodiny, vypínače a masivní zlatý rám ozdobený světýlky, který posloužil pro nástěnku na věšení rodinných fotografií.

V pokoji jsou nejvýraznější stěny vzdáleně připomínající benátský štuk. Výrazný dekor lze pořídit velmi levně. Stačí původní navlhčené výmalby oškrábat. Pod několika nánosy barev nakonec vykoukla červená hlinka. Závěrečný patinovaný vzhled omítky stačilo zafixovat penetrací, aby výmalba nešpinila.     

Na nově vybíleném stropě zůstal dekorativní stropní štuk, centrální osvětlení nahradil lustr ze zelených pivních lahví. „Na plánované večírky s přáteli jako dělané,“ vysvětluje volbu netradičního svítidla návrhářka.

Proměny pořadu Bydlet jako

Parketová podlaha je vyčištěná, z kování na vstupních dveří zmizel nátěr. V budoucnu je majitelé nechají repasovat. Na půdě návrhářka objevila starou vojenskou truhlu a jutové pytle. Truhlu nově zdobí kultovní protiválečný slogan květinových dětí: Make love, not war (Milujte se, neválčete).

Z pytlů s vloženou výplní do polštářů jsou sedáky. V pokoji je také několik nadčasových kousků - kovová pojízdná komoda na knížky a prosklený bar na vysokých nohách. Okna stíní záclony a závěs. Na podlaze je menší světlý koberec a na něm stojí kromě mobilní truhly i odkladný kulatý stolek. U dveří je připevněný drátěný šatní věšák a zavěšené zrcátko. Celkový vzhled doplňují květiny, plakáty a polštářky ve zlaté a zelené. Do částky 40 tisíc korun se návrhářka pohodlně vešla.

Autor:

Nejčtenější

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Místo velkého bytu si pořídili malý domek. Manžel si ho užívá

„Syn nám rozumně radil, abychom postavili dům zejména pro sebe, pro své...

Starší manželský pár prodal svůj velký byt a na důchod si postavil v Rusovcích jednoduchý pohodlný přízemní domek....

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Pocta vědci a cyklisté vítáni. Zachráněný statek je muzeem i ubytovnou

Rodný dům Johanna Gregora Mendela ve Vražném na Novojičínsku. Nadace, která jej...

Obec Vražné-Hynčice na Novojičínsku v Moravskoslezském kraji se pyšní slavným rodákem. Světově uznávaný zakladatel...

Padesát let starý dům proměnili v moderní vilu ve stylu Bauhaus

Vila v městečku Särö je usazena na kopci. Prostřední a spodní podlaží majitelé...

Pár ve švédském městečku Särö se rozhodl k radikální změně domu z roku 1969, který dispozičně už nevyhovoval a stylově...

Sídlo na Václaváku. V budově z roku 1896 rostou stromy přímo ze stolu

Dále hlavní jednací místnost pro 36 osob, kterou lze rozdělit na tři nezávislé...

Novobarokní budovu z roku 1896 si pro své sídlo vybrala společnost Aon. V domě od rakouského architekta Friedricha...

Najdete na iDNES.cz