Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodina rezignovala na pokoje, v Barceloně vsadila na severský styl

  1:00aktualizováno  1:00
Švédka Sarah a Španělka Emma chtěly pro svou malou dcerku vybudovat úplně nový domov. V Barceloně koupily starý byt, který proměnily s pomocí architektů ze studia Nook.

Byt je velký 130 metrů čtverečních. | foto: Nieve a Nook Architects

Sarah a Emma se těšily na narození dítěte a nechtěly se pouštět do velkých a finančně náročných přestaveb. Pozvaly kamarády architekty, aby jim pomohli dostavět koupelnu, zrekonstruovat obytnou kuchyni a propojit ji se zahradním dvorkem.

Majitelky celý projekt zasvětily dcerce Juno. Stejné jméno proto dostal i přestavěný byt na okraji barcelonské čtvrti El Poblenou, jejíž ulice z jihu omývá Středozemní moře. Přívětivé místo si v posledních letech oblíbili především mladí lidé.

Čtvrť se překotně rozvíjí, kromě kaváren a obchůdků se v okolí začínají hemžit i developeři. Sarah a Emmě se podařilo získat byt o rozloze 130 metrů čtverečních naštěstí včas, kdy ještě ceny nemovitostí nebyly tak vysoko.

Fotogalerie

Trojice mladých španělských architektů: Ana García, Joan Cortés a Rubén Férez Berenguer společně pracují od roku 2011 pod značkou Nook Architects. Při obhlídce zjistili, že byt, který byl dlouhá léta neopečovávaný, vyžaduje razantnější stavební zásahy.

Rekonstrukce tak pohltila celý byt. „Chtěly veselý a prosvětlený interiér, ve kterém bude jen nezbytné minimum příček a pokojů,“ vysvětluje pro iDNES.cz architekt Joan Cortés.

Sarah a Emma chtěly dvě samostatné koupelny, jednu společnou ložnici a propojený společenský prostor. Obě chtějí být malé dcerce kdykoliv k dispozici. Bylo nutné vymyslet prostor tak, aby se nemusel za dva roky opět přestavovat. Partnerky plánují první větší změnu nejdřív za deset let. Architekti veškerá přání splnili.

Může se hodit

Viladům Mramorka

Mramorka - jedinečné bydlení ve viladomech na Praze 5.

Další byty k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Příchozí nejprve zavítá do hlavního obytného prostoru. Právě jeho plánovaná proměna byla hlavním spouštěčem celé akce. Předsíň architekti vynechali, vchází se přímo do obývacího pokoje, po levici je rohová sedací souprava. Za nově vybudovanou koupelnou se sprchovým koutem a toaletou je schodiště, pod kterým je odkládací lavice a na tranzitní prostor plynule navazuje obytná kuchyně s variabilní jídelnou a přímým vstupem na venkovní terasu.

V dalším patře je dětský pokoj s hernou, mezipatro slouží jako relaxační a odpočinková zóna vybavená matrací, kterou si pár pořídil na dovolené v Thajsku. V posledním patře je ložnice a koupelna rodičovského páru. Velkou devizou bytu je druhá, slunečná terasa, která dodává i dostatek denního světla oběma ložnicím.

Sarah si přála, aby členitý prostor měl skandinávský nádech, severskou jednoduchost a vlídnost. K tomu patří i multifunkčnost prostor: podesta v mezipatře se snadno položením matrace změní v relaxační čtenářský koutek nebo provizorní postel pro návštěvu, lavice v kuchyni slouží k sezení i odkládání věcí při vaření.

Průhled z dětského pokoje do celého bytu

Na drátěném zábradlí plánují majitelky vytvořit dočasnou galerii z uměleckých dílek malé Juno.

Na drátěném zábradlí plánují majitelky vytvořit dočasnou galerii z uměleckých dílek malé Juno, dvorek zvětšuje obytný prostor o letní jídelnu. Dotek Skandinávie přináší nejen použité materiály, jako je světlé masivní dřevo, ale také jednoduché tvary a výrobky z IKEA, které nesmí chybět v žádném severském interiéru. Byt architekti dokončili loni na podzim.

Celý interiér je hravý, plný pastelových barev a tvarů: kuchyni dominují puntíkaté dlaždice, na sedacím nábytku, židlích a křeslech tyrkysová střídá žlutou, zelenou a modrou, přesto materiálová jednota dodává bytu důstojnost a klid.

Bílé stěny a stropy doplňuje v mezipatrech hrubý beton, na terase neomítnuté cihly a v kuchyni tyrkysové pásy keramických obkladů s lesklou a hladkou texturou. Eleganci rozbíjí v dětském světě žlutě natřená prkenná podlaha. Malé dcerušce je podřízeno všechno: od kreslíře Yago Partala nechaly partnerky malé princezně vyrobit i lesní divadélko, s girlandou s jejím jménem.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Bytový dům nemá SVJ, proplacení výměny oken si část majitelů vydupala

1

Bydlím v domě se čtyřmi byty. Na opravy si šetříme na účtu vedeném pod mým jménem, SVJ nemáme. Tři byty vyměnily stará...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...



Najdete na iDNES.cz