Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

  1:00aktualizováno  1:00
Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel z posledního. Proměny se ujaly architektky Jana Dedecius Martochová a Patricia Valentová z ateliéru CoArchitects.

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout. | foto: Marie Fritzová

„Na jaře 2016 nás oslovila majitelka panelákového bytu, zda bychom ji pomohly navrhnout nové dispoziční řešení. Z bytu 2+1 by chtěla mít 2+kk,“ říká Jana Dedecius Martochová.

Při vstupu do bytu byla úzká chodba s odděleným vstupem na WC a do koupelny, vše v původním umakartu. Za tímto jádrem se vcházelo do kuchyně a ložnice a chodba končila dveřmi do obývacího pokoje s jižně orientovanou lodžií.

Fotogalerie

Majitelka potřebovala větší obývací prostor spojený s kuchyní, ložnici a prostornější koupelnu s přístupem denního světla. „Zpočátku se nám zdál tento požadavek komplikovaný a nerealizovatelný, ale díky umístění stoupacího potrubí ve vstupní části bytu a větší konstrukční výšce podlah, kde bylo možné kanalizaci ke kuchyni vést, se nakonec toto přání podařilo splnit,“ vysvětluje architektka.

Po konzultaci se statikem bylo možné vybourat všechny vnitřní příčky včetně umakartového jádra. Bylo nutné také vytrhat stávající podlahy. Vznikl tak úplně nový prostor s vyzděnou koupelnou a oddělenou toaletou s umývátkem.

Na místě původního kuchyňského koutu je nově prostorná koupelna se sprchovým koutem, pračkou, sušičkou a umyvadlem. Koupelna nemá dveře, od ložnice ji odděluje šatna, zato získala okno, které vnáší do prostoru příjemné denní světlo.

V kombinaci s velkým zrcadlem místnost opticky zvětšuje. V koupelně a na toaletě je růžovo-fialový obklad s květinovým dekorem, který v kombinaci s bílou barvou prostor příjemně zútulňuje.  

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.  Klasický jídelní stůl nahradil barový pult z druhé strany varného ostrůvku. V této zóně je úložný prostor, který plynule navazuje na skříně na chodbě.

Všechen nábytek je bílý, bez úchytek v kombinaci s dřevěnou dubovou pracovní deskou a šedou stěrkou v kuchyni a obývacím pokoji. Na podlaze je vinyl v dubovém dekoru.

Klasický jídelní stůl nahradil barový pult z druhé strany varného ostrůvku.

Klasický jídelní stůl nahradil barový pult z druhé strany varného ostrůvku.

„Na začátku bylo zadání vytvořit útulný, světlý, jednoduchý byt s dostatkem úložného prostoru. Hanka od prvního okamžiku působila jako velmi energická a sympatická žena. Chtěla, aby byl byt veselý a v interiéru byla žlutá barva,“ uvádí Patricia Valentová.

Architektky původně navrhly žlutou na některá kuchyňská dvířka. Při realizaci se investorka nakonec rozhodla pro použití žluté látky na pohovku. V případě, že by v budoucnu byt pronajímala, nebo prodávala, si tak mohou noví příchozí interiér doladit podle sebe.

Realizace byla poměrně náročná, neboť majitelka neměla úplně štěstí na stavební firmu. Řemeslníci neměli zkušenosti s podobným typem rekonstrukce.

„Ovšem velké štěstí měla Hana na firmu, se kterou řešila veškerý vestavěný nábytek na míru a kuchyňskou linku, zde byla spolupráce příjemná a precizně odvedená. Celkové náklady rekonstrukce včetně realizace nábytku stály přibližně 800 tisíc korun,“ uzavírá Jana Dedecius Martochová.

Ateliér CoArchitects

Ateliér vznikl v roce 2013 a je zaměřený na návrhy staveb i interiérů. Architektky Jana Dedecius Martochová a Patricia Valentová si zakládají na dobré spolupráci, individuálních požadavcích a jedinečnosti. Pracují tak, aby prostor zvenku i zevnitř odrážel celkový kontext, jehož základy tvoří budoucí majitelé. Klienty provádí na cestě za vysněným bydlením.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Pražský výběr. Navštivte osm architektonických skvostů první republiky

Když jste v dosahu chrámu, orientujete se podle něj v čase i prostoru. Víte,...

Vznikly v období první republiky, v hlavním městě a podle návrhů předních architektů. Někteří z tvůrců za své realizace...

Další z rubriky

Z hromady sutě a popela vstala Kotelna v Libčicích. Plány má velkolepé

Originální přeměna bývalé kotelny na multifunkční prostor Kotelna je dalším...

Originální přeměna bývalé kotelny na multifunkční prostor Kotelna je dalším krokem k obnově 150letého průmyslového...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Nejlepší dřevěnou stavbou roku 2018 se stala kancelář na stromě

Celkový vítěz soutěže, projekt Tree Office. Návrh umožňuje pracovat nebo...

Do šestého ročníku největší studentské soutěže zaměřené na dřevěné stavění v České republice, Stavby s vůní dřeva 2018,...



Najdete na iDNES.cz