Ve zrekonstruovaném bytě na Žižkově knihovna dělí jeden pokoj na tři

  1:00aktualizováno  1:00
Dříve opomíjené pražské čtvrti, jako je například Žižkov, nové obyvatele příliš nelákaly. Jenže časy se mění. Z Holešovic, Vršovic či Žižkova se stávají atraktivní lokality, kde se vyplatí investovat i do zdevastovaných bytů, tedy pokud jsou v domech, kde už „začalo 21. století“.

Hlavní obytný prostor rozděluje na tři části velká knihovna. Parkety dodávají bytu luxusní nádech. | foto: Archiv studia DDAANN

Mladý pár si pořídil byt v domě ze třicátých let dvacátého století. Dispozice 1+1 ideální nebyla a ani interiér rozhodně nebyl v kondici, ale to investory neodradilo. Proměnu bytu svěřili pražskému studiu DDAAANN, tedy architektům Danielovi Baudisovi a Danielovi Rohanovi, absolventům Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci.

Kuchyň vymezuje na jedné straně kuchyňská linka, na druhé velká knihovna.

Kuchyň vymezuje na jedné straně kuchyňská linka, na druhé velká knihovna.

„Klienti nás oslovili s přáním upravit stávající prostor tak, aby odpovídal potřebám manželského páru. Základním konceptem našeho řešení bylo vytvoření propojeného, odlehčeného a prosvětleného prostoru,“ vysvětlují architekti.

Vstupní hala bytu navazuje na malou šatnu, toaletu a samostatnou ložnici, respektive pracovnu (či budoucí dětský pokoj). Těžištěm nové dispozice bytu se stala prostorná kuchyně s jídelnou.

Výsledek potěšil autory i majitele, i proto jej architekti přihlásili do soutěže Interiér roku 2017, kde se v kategorii Soukromý interiér - rekonstrukce dostal mezi nejlepší.

Poznámka: fotografie vznikly jako ilustrační, nezachycují majitele.

Byt s velkou knihovnou

Kuchyň vymezuje na jedné straně kuchyňská linka, na druhé velká knihovna. Ta odděluje, ale zároveň také spojuje hlavní obytný prostor bytu s navazujícím oddychovým koutem a malou ložnicí.

Fotogalerie

Koupelnu tvoří, možná překvapivě, hned dvě samostatné místnosti. První je bohatě prosvětlena díky velkému oknu, ve druhé najdete prostornou sprchu.

„V duchu konceptu byly řešeny nejen prvky vestavěného nábytku z bělené březové překližky s jemným detailem drážky na jejích hranách, ale také materiály a barvy jednotlivých povrchů, jako jsou například bledě modré obklady, šedé lité stěrky a oranžové čalounění,“ vypočítávají architekti.

Na pozadí tohoto řešení pak mohly vyniknout solitérní kusy nábytku, obrazy, interiérové doplňky i květiny. Architekti, kteří počátky své tvorby absolvovali v dnes už velmi respektovaném architektonickém studiu Mjölk, dokázali vytvořit zajímavý interiér, a přitom dodržet omezený finanční rozpočet investorů.

Hlavní obytný prostor rozděluje na tři části (kuchyň, obývací pokoj a ložnici)...

Hlavní obytný prostor rozděluje na tři části (kuchyň, obývací pokoj a ložnici) velká knihovna. Parkety dodávají bytu luxusní nádech.

Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Původně zde byly stáje, po rekonstrukci se proměnily na byt a ateliér

Přízemí dominují valené cihelné klenby a betonové stěrky s barevnou pigmentací...

Dvoupodlažní prostor ve staré pražské zástavbě se proměnil na ateliér a byt. Krátce řečeno, ale cesta k proměně...

Designblok letos potěšil milovníky letadel, aut, bicyklů i gramofonů

Lounge křeslo Chips od Lucie Koldové pro společnost TON zvítězilo v kategorii...

Letošní Designblok představil řadu novinek, od nových výrobků až po služby typu hlídání dětí, aby si rodiče mohli...

Najdete na iDNES.cz