Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kompletní rekonstrukce bytu si vyžádala šest týdnů a půl milionu korun

  1:00aktualizováno  1:00
Petr se před osmi lety přestěhoval do Prahy, našel si nájemní byt na Pankráci, do kterého se zamiloval a nakonec si jej od majitele koupil. Byt s plochou 35 metrů čtverečních však potřeboval kompletní rekonstrukci. Té se ujali interiéroví designéři se studia Prostor Interiors.

Pohled do původní koupelny | foto: Prostor Interiors

Byt v domě z 30. let prošel v minulosti několika proměnami a úpravami, ale stále byl příliš tmavý. To chtěl Petr změnit. Na bytové návrháře se obrátil s prosbou o celkové prosvětlení interiéru s pomocí světlých tónů veškerého vybavení.

Designéři se však nakonec rozhodli prostor prolnout tmavšími prvky - panelové závěsy a kovové konstrukce vytvářejí příjemný kontrast. „Sám bych neměl odvahu tyto barvy a materiály kombinovat, z výsledku mám velkou radost,“ přiznává pětadvacetiletý majitel a kadeřník.

Fotogalerie

Největší výzvou bylo dostat do 35 metrů čtverečních vše potřebné. „Pro optické zvětšení jsme v bytě použili velké množství zrcadlových ploch. Z původního provedení se podařily zachránit parkety a zůstalo i historické zrcadlo a skleněná deska stolu,“ uvádí designérka Aneta Vičánková.

Dispozice zůstala stejná, bylo ale třeba vybourat původní zdivo a nově připravit veškeré elektro a vodoinstalace, vzduchotechniku a odpady. Rekonstrukce si vyžádala nové stropy, srovnání zdí, přebroušení parket, novou dlažbu v koupelně a kuchyňském koutě, obklady v koupelně, nové patro na spaní, nábytek včetně kuchyňské linky a spotřebičů.

„Původní plán počítal s menšími zásahy. Bohužel se při úpravě elektroinstalací a rozvodů vody ukázal jejich katastrofální stav, proto jsme se rozhodli pro kompletní výměnu,“ vysvětluje designérka.

Sádrokartonové podhledy umožnily usazení ventilátorů a bodového osvětlení. Odstup sádrokartonového podhledu v obývacím pokoji u oken umožňuje zakrytí lišty panelových nočních a denních závěsů a zároveň vsazení led osvětlení. Sádrokarton také pomohl zakrýt dřevěnou konstrukci patra na spaní.

Díky promyšlenému uspořádání se do prostoru hlavní obytné místnosti vešla rohová pohovka pro posezení s přáteli, kterou si Petr velmi přál. Pod vestavěným patrem (stropy v bytě jsou vysoké 2,5 metru) je pracovna a šatní skříň se ukrývá vedle televizní stěny ve výklenku, kde byla v minulosti komora. Do niky návrháři zabudovali osvětlení, šatní tyče a police. Staré dveře vyměnili za dotykové a zrcadlové sahající až do stropu.

Původní kuchyňská linka

Původní kuchyňská linka

Bílé skříňky a pracovní deska z corianu kontrastují s černými spotřebiči a...

Bílé skříňky a pracovní deska z corianu kontrastují s černými spotřebiči a granitovým dřezem.

V celém prostoru se prolínají prvky ručně vyrobeného surového kovu, který vnesl do bytu dynamičnost. Jde o žebřík do patra, odkladný stolek u pohovky a pracovní stůl.

I přes malý prostor pro kuchyňskou sestavu se zde podařilo zabudovat pračku se sušičkou a koš na tříděný odpad. Lednice je zasazená v nice naproti lince. S bílými skříňkami a pracovní deskou z corianu kontrastují černé spotřebiče a kuchyňský granitový dřez. Ten je možné zakrýt krájecí deskou a zvětšit tak pracovní plochu.

Do koupelny velké necelých 2,5 metru čtverečních je zakomponována vana, toaleta, umyvadlo a rozsáhlý úložný prostor ukrývající bojler na ohřev vody, koš na prádlo a toaletní potřeby.

„V bytě chybí jídelní stůl. Majitel se jako nyní mnoho mladých lidí stravuje mimo domov, nebo ‚na gauči‘,“ říká Aneta Vičánková a dodává, že rekonstrukce trvala šest týdnů a stála 530 tisíc korun.

Autor:



Nejčtenější

Byt ve španělské Malaze byl pro rodinu dobrou trefou. Podívejte se

Terasa je velká 27 metrů čtverečních.

Rodina si pořídila ve španělské Andalusii nedaleko Malagy byt se společnou zahradou a dvěma bazény. Majitelé oslovili...

Mají dům se zvonem, udírnu na zahradě vyrobili z kotle lokomotivy

Spoustu věcí kolem domu jsem si dělal sám, třeba zábradlí u schodiště

Nenápadný dům nedaleko Prahy zapadá do terénu s takovou samozřejmostí, že máte pocit, jako kdyby tu byl odnepaměti....



Razantní proměna panelákového bytu, kde teď vládne dubová podlaha

Zvětšení průchodu a zásah do nosné konstrukce musel projít schválením statika.

Rekonstrukce panelákových bytů je věčné téma. I kvůli tomu, že jejich dispozice mnohdy neodpovídá současným potřebám...

Nejlepší rekonstrukce chalupy a staré stodoly trvala čtyři roky

Otevřený atypický krb ve stodole je usazený na kameni z nedaleké stráně.

Architektka Lenka Míková se u jihočeského stavení nesnažila při rekonstrukci zachovat původní prvky za každou cenu, ani...

Obraz zkázy je pryč. Varovný nápis v klášteru v Plasích však stále platí

Plaský klášter založil v malebné krajině, 25 kilometrů severně od Plzně, roku...

Klášter, zámek a památka v jednom, to je evropsky významný komplex bývalého kláštera v Plasích, který už celá staletí...

Další z rubriky

Porazili hnilobu i dřevomorku. Barokní sýpka neuvěřitelně prokoukla

Ludéřov se pyšní zrekonstruovanou barokní sýpkou.

Ludéřov, část obce Drahanovice v Olomouckém kraji, se díky neúnavné práci občanského sdružení nazvaného U nás pyšní...

Bytu při rekonstrukci prospěly dveře až ke stropu i „kamenné“ obklady

Původně navrženou šedou barvu nahradila u nábytku kombinace bílé a dubové dýhy....

Když manželé sháněli větší byt, pomohla jim náhoda. Pak už na ni však nespoléhali, rekonstrukci jim navrhla zkušená...

Nejdražší kůlna na světě. Po proměně je z ní domek za desítky milionů

Podívejte se, jak krásně a vzdušně dnes vypadá bývalá školní kůlna v Islingtonu...

Podívejte se, jak krásně a vzdušně dnes vypadá bývalá školní kůlna v Islingtonu v severním Londýně, jejíž současná cena...

Najdete na iDNES.cz