Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z žalostného bytu v podkroví vytvořili vzdušný prostor pro rodinu

  1:00aktualizováno  1:00
Ve splněný sen mladé rodiny se dvěma malými dětmi se proměnil žalostně vyhlížející podkrovní byt v Praze. Z garsonky se Laura a Tomáš přestěhovali do zdařile zrekonstruovaného bytu, jehož potenciál odhalili a optimálně zpracovali architekti David Neuhäusl a Matěj Hunal.

Osvětlení prostoru zajišťují velké žárovky zavěšené na trámech, nástěnná svítidla (Rendl) a lampy Tolomeo (Artemide). Za kuchyňskou linkou, pod zkoseným krovem a za sádrokartonovou zdí jsou ještě další úložné prostory vhodné pro uložení sezonních věcí. | foto: Traga

V nájemní garsonce už rodina žít nemohla, na cestě bylo druhé dítě a naskytla se možnost zrekonstruovat starý podkrovní byt ve vile z 30. let minulého století.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Partneři se rozhodli investovat do vlastního bydlení a podkroví čítající zhruba 70 m2 zvelebit. Architekta hledat nemuseli, Matěj Hunal je bratrancem Laury. Se svým kolegou Davidem Neuhäuslem se chopili projektu.

Připravili kompletní návrh, který prostor otevřel a umožnil smysluplně využít každý kousek místa. Laura i Tomáš nadšeně souhlasili. Tísnivou dispozici ignorující potenciál podkroví totiž zcela zrušili. Prvním krokem k získání funkčního a vzdušného bytu bylo odstranění všeho vyjma nosných konstrukcí, zateplení střechy a vytvoření dvou nových oken.

„Očekávali jsme otevřený světlý interiér bez zbytečností,“ vzpomíná Laura. Chtěli interiér, který nebude skrývat trámy a hrdě dá na vědomí, že jde o podkroví.

Fotogalerie

„Demontáž podhledů odhalila trámovou konstrukci krovu, prostor dokonale prosvětlila a otevřela ho do výšky. Jediný přímý výhled z obytného prostoru umožňovalo nevhodně členité okno, jehož rám zakrýval zhruba třetinu celkové plochy okna,“ vysvětluje David Neuhäusl.

Matěj Hunal pokračuje: „Uprostřed bytu vzniklo kompaktní hygienické jádro, které nahradilo původní změť příček a elegantně tak definovalo nové dispoziční uspořádání interiéru, polyfunkční prostor, pokoj pro děti a malou ložnici pro rodiče.“

Rafinované detaily

Nábytek je vyrobený na míru podle autorských návrhů architektů. „Sjednocuje podkroví od vstupní haly až po pracovní kout a spojuje v sobě většinu zásadních funkcí,“ objasňuje záměr architekt Neuhaüsl.

Prostory zdobí plakáty z filmů, které krášlily už předchozí byt majitelů....

Prostory zdobí plakáty z filmů, které krášlily už předchozí byt majitelů. Některé si přivezli až z Nového Zélandu.

„V průběhu linie se transformuje z botníku přes komodu se zásuvkami, kuchyňskou sestavu nábytku, chladničku, pohovku až do pracovního stolu pod šikminou,“ detailně upřesňuje architekt Hunal a pokračuje: „Decentní natočení chladničky o 20 stupňů opticky zvětšuje obývací část a zároveň ji výrazněji odděluje od kuchyně.“

Z ergonomického hlediska tak nepochybně přispívá i k příjemnější práci v kuchyni. „Přála jsem si velkou kuchyň a varnou desku se čtyřmi plotýnkami a myčku, kterou jsme v garsonce neměli,“ raduje se Laura.

Ocelový regál zavěšený na stěně proti pohovce tvoří elegantní a vzdušnou nábytkovou stěnu, která je prakticky přizpůsobena předmětům, které zde našly své pevné místo, včetně krbu i dříví na podpal či gramofonu a televizoru, ty jsou umístěny tak, že nikde nespatříte jediný přívodní kabel.

Dlažba i obkládačky v koupelně jsou české značky RAKO. Skříňky jsou zhotoveny...

Dlažba i obkládačky v koupelně jsou české značky RAKO. Skříňky jsou zhotoveny na míru.

Velmi důmyslně je vyřešena i koupelna. Vana prakticky přechází ve sprchový kout zapuštěný v nice, kde není třeba žádné zástěny ani závěsu.

Architekti se zakázce věnovali velmi důsledně a sledovali každý detail, stačí si například povšimnout precizní návaznosti dlažby na obkládačky s postupně se zmenšujícími rozměry. V průběhu realizace zakázky po dobu dvou let na stavbu pravidelně docházeli a postupně i společně s Tomášem ladili každý detail.

V rytmu dřeva a oceli

Konstrukce nábytkové stěny je perfektně sladěna s podnožemi všech tří stolů: pracovního ostrůvku na kolečkách v kuchyni, konferenčního stolku v obývací části i stolu jídelního u okna. V interiéru však dominuje dřevo. Nábytek je zhotoven z březové překližky, podlaha a desky stolů z masivního dubu.

Z větší části se architektům podařila srovnat i výšku podlah. Nepatrně níž je jen ložnice a přechod do haly, kryté tmavou dlažbou. Ta prakticky vymezuje vstupní halu, koupelnu a technickou místnost, kde jsou uloženy všechny úklidové potřeby včetně vysavače či žehlicího prkna, je tu i pračka se sušičkou.

Hudební systém i TV je možné ovládat dálkově a jsou umístěny tak, aby se nikde...

Hudební systém i TV je možné ovládat dálkově a jsou umístěny tak, aby se nikde „neplazily“ žádné kabely. Dráty byly ve stěnách rozvedeny předem na konkrétní místa. Jídelnu tvoří stůl s ocelovou podnoží a deskou z masivního dubu. Zatím je doplněn starými židlemi, které si sem majitelé přestěhovali z předchozího bytu. Plánují jej doplnit dřevěnými židlemi značky TON.

Úložné prostory tu lze najít také v útrobách zdí pod šikminou za sestavou kuchyňského nábytku, kam je vhodné ukládat sezonní věci. Dostatečný prostor pro ukládání nabízí i vestavná skříň v ložnici.

Laura si velmi pochvaluje všechny úložné prostory, také celkově otevřený prostor, těší ji skvělý přehled o dění v interiéru i krásný výhled do okolí na střechy domů. 

Neuhäusl Hunal

Ing. arch. David Neuhäusl a Ing. arch. Matěj Hunal se ve svém architektonickém studiu zabývají veškerými typy zadání, vždy s důrazem na promyšlený koncept a dotažené detaily. Navrhují novostavby, interiéry i rekonstrukce, od konzultace záměru přes ideové studie, zpracování kompletní projektové dokumentace až po realizaci.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:



Nejčtenější

Byt ve španělské Malaze byl pro rodinu dobrou trefou. Podívejte se

Terasa je velká 27 metrů čtverečních.

Rodina si pořídila ve španělské Andalusii nedaleko Malagy byt se společnou zahradou a dvěma bazény. Majitelé oslovili...

Mají dům se zvonem, udírnu na zahradě vyrobili z kotle lokomotivy

Spoustu věcí kolem domu jsem si dělal sám, třeba zábradlí u schodiště

Nenápadný dům nedaleko Prahy zapadá do terénu s takovou samozřejmostí, že máte pocit, jako kdyby tu byl odnepaměti....



Razantní proměna panelákového bytu, kde teď vládne dubová podlaha

Zvětšení průchodu a zásah do nosné konstrukce musel projít schválením statika.

Rekonstrukce panelákových bytů je věčné téma. I kvůli tomu, že jejich dispozice mnohdy neodpovídá současným potřebám...

Nejlepší rekonstrukce chalupy a staré stodoly trvala čtyři roky

Otevřený atypický krb ve stodole je usazený na kameni z nedaleké stráně.

Architektka Lenka Míková se u jihočeského stavení nesnažila při rekonstrukci zachovat původní prvky za každou cenu, ani...

Obraz zkázy je pryč. Varovný nápis v klášteru v Plasích však stále platí

Plaský klášter založil v malebné krajině, 25 kilometrů severně od Plzně, roku...

Klášter, zámek a památka v jednom, to je evropsky významný komplex bývalého kláštera v Plasích, který už celá staletí...

Další z rubriky

Interiér domu po rekonstrukci zbělal jak pod sněhovou peřinou

Ke stolu z masivního běleného dubu se může společně posadit až osm lidí.

Interiér rekonstruovaného domu Nory a Ivana září jako čerstvě napadaný sníh. Přitom nepůsobí sterilně. Perfektně...

Nejlepší rekonstrukce chalupy a staré stodoly trvala čtyři roky

Otevřený atypický krb ve stodole je usazený na kameni z nedaleké stráně.

Architektka Lenka Míková se u jihočeského stavení nesnažila při rekonstrukci zachovat původní prvky za každou cenu, ani...

Rekonstrukce bytu 3+1, kde jsou nutné dva dětské pokoje i ložnice

Spory mezi sourozenci mohou rodinnou atmosféru hodně pokazit, i proto potřebuje...

Menší panelákový byt 3+1 pro matku se dvěma dětmi by měl plně dostačovat, kdyby… Kdyby věkový rozdíl mezi dětmi nebyl...

Najdete na iDNES.cz