Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ze smutného „retro“ bytu se majitelka rozhodla vytvořit svůj malý ráj

  1:00aktualizováno  1:00
Současné rekonstrukce vyžadují od majitelů pořádnou dávku energie, zpravidla se totiž nevyhnou bourání příček ani kompletní výměně rozvodů a dalšího vybavení. Tak tomu bylo i u dalšího příspěvku v soutěži o nejlepší rekonstrukci s dveřmi Sapeli.

Stejný prostor se po rekonstrukci rázem ocitnul v jiném století... | foto: Archiv čtenářky

„Byt v druhém patře čtyřpodlažního zděného domu z 60. let v klidné části Českých Budějovic se z původního 2+1 při rekonstrukci proměnil na 2+kk, což více vyhovovalo mým představám,“ vysvětluje čtenářka Hana.

„Rekonstrukce proběhla z velké části v druhé polovině 2014 a neobešla se bez razantních zásahů: bourání příček, výměny rozvodů vody, elektrického proudu i podlah, oken a dveří.

Na prvním místě bylo světlo

Od začátku příprav rekonstrukce jsem měla jasno v několika bodech, především však v tom, že chci v bytě co nejvíce světla a spojit obývací pokoj s kuchyní. Nejrazantnější změnou proto prošel střed bytu, kde byly po konzultaci se statikem odstraněny dvě příčky, které mezi oběma částmi bytu tvořily úzkou uličku.

Kuchyň po rekonstrukci

Kuchyň po rekonstrukci

Nově vzniklý prostor umožnil nejen zvětšit kuchyňskou část, kde hlavní část tvoří linka do tvaru L (po dokoupení barových židliček bude kratší část sloužit jako bar volně navazující na jídelní část).

Doplňuje ji ostrůvek s vestavnou troubou a nově vzniklými úložnými prostory, ale i jídelní část, která kuchyň s obývacím pokojem propojuje.

Dalším mým požadavkem byly jednoduché barevné kombinace, které se (doufejme) neokoukají ani po 15 letech. Výběr barev pro obývací pokoj a kuchyň jsem podřídila tmavě hnědé podlaze, do které jsem se zamilovala na první pohled, v celé místnosti proto převládá nábytek v odstínech bílé a béžové.

Koupelna v novém

Další zásadní změnou prošla koupelna a WC. Zásah se opět neobešel bez bourání: ze vstupní chodbičky zmizela vestavná skříň i příčka oddělující chodbu od koupelny.

Koupelnu jsem oproti původní velikosti zmenšila, na funkčnosti to nově vzniklému prostoru ale neubralo: místo se našlo pro prostornou vanu se zástěnou pro sprchování, umyvadlo se skříňkou i žebříkové topení.

Fotogalerie

Zmenšení koupelny umožnilo zvětšit vstupní prostor, v němž po dostavění příčky vzniklo samostatné zákoutí pro pračku, kterou do budoucna doplní sušička a úložné prostory.

Co se záchodu týká, ten jsem naopak zvětšila a zarovnala nově vestavěnou příčku na stejnou úroveň s novou zdí v koupelně. Pro obklady obou místností jsem zvolila dlaždice v béžových odstínech, které doplňuje bílá keramika.

Třešničkou na dortu pak bylo vybourání poslední příčky, která oddělovala vstupní chodbičku od spíže, příčku nahradily dvoukřídlé zrcadlové posuvné dveře. Ty opticky zvětšily nově vzniklý vstupní prostor.

Protože jsem zastánce jednoduchých barevných kombinací, hledala jsem takové dveře, které by ladily se všemi místnostmi v bytě (tmavá podlaha, béžové obklady, bílý nábytek).

Kuchyň je dnes spojená s jídelní a obývací částí.

Kuchyň je dnes spojená s jídelní a obývací částí.

Po návštěvě několika interiérových studií a zvážení cenových nabídek jsem se rozhodla pro dveře Sapeli, zaujalo mě kvalitní a variabilní provedení včetně možnosti atypu. Rozhodla i nabídnutá cena.

Může se hodit

Plánujete rekonstrukci bytu? Vyberte si tu nejlepší stavební firmu nebo řemeslníky na AAAPoptavka.cz.

Mým favoritem se staly interiérové dveře „Elegant“ s oblým ostěním v provedení „Jasan struktur“ doplněné obložkami „Normal“ ve stejném barevném provedení a se stejným ostěním.

Pro jednotlivé místnosti jsem uplatnila různé šířky dveří (70 cm pro WC, 80 cm pro koupelnu, 90 cm pro ložnici), nebyl problém ani s různou šířkou zdí pro obložky (dveře do ložnice jsou umístěny v nosné zdi, zbytek v nově vystavěných příčkách).

Největším oříškem se zdálo oddělení vstupní chodby od obývací části, s ohledem na úsporu prostoru jsem se nakonec rozhodla pro posuvné dveře s atypickým rozměrem doplněné mušlí pro jednodušší otevírání ve stejném dekoru i odstínu.

Původní WC

Původní WC

Nová toaleta

Nová toaleta

Montáž proběhla k mému překvapení velice hladce, během jednoho dne byly všechny dveře osazeny na svá místa. Od montáže dveří uplynul téměř rok, za celou dobu jsem nezaznamenala jediný problém.“

Hana

Více o soutěži s dveřmi Sapeli

Pokud jste se chtěli zúčastnit naší soutěže O nejlepší rekonstrukci bytu s dveřmi SAPELI, bylo nutné zaslat nejpozději do 31. ledna fotografie vašeho interiéru, nejlépe před a po skončení rekonstrukce, a to včetně textu vztahujícího se k rekonstrukci a jejímu průběhu.

Bylo třeba zdůvodnit, proč jste si zvolili dveře příslušné značky a jakou jste s nimi získali zkušenost. Do finále postoupí deset soutěžních příspěvků, které vybere odborná porota z publikovaných příspěvků na iDNES.cz v průběhu od 18. ledna do 29. února 2016.

V anketě od 1.3. do 7. 3. 2016 pak čtenáři iDNES.cz určí vítěze, tedy tři soutěžící s nejvyšším počtem získaných hlasů. Podmínkou účasti v soutěži je použití dveří Sapeli při rekonstrukci.

Vítěz získá poukaz na 25 000 Kč, druhé místo bude oceněno 15 000 Kč, třetí místo znamená výhru 10 000 Kč. Výhercům bude částka proplacena do 30. 4. 2016.

Soutěžní příspěvek měl obsahovat:

  • fotografie (minimálně 10 ks, nejlépe šířkových, dokumentující celý proces rekonstrukce, tedy stav před a po, případně jen výsledný stav, ve velikosti maximálně 1 Mb),
  • text s informacemi vztahujícími se k dané rekonstrukci, v rozsahu alespoň 30 řádek
    kontaktní údaje – jméno a adresu, telefon, e-mail
  • Vítěz získá poukaz na 25 000 Kč, druhé místo bude oceněno 15 000 Kč, třetí místo znamená výhru 10 000 Kč. Výhercům bude částka proplacena do 30. 4. 2016.

Více o podmínkách soutěže zde.

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.

Autoři:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Další z rubriky

Sýpka v Orlických horách se rozpadala. Podívejte se, jak to s ní dopadlo

Sýpka z poloviny 19. století se pomalu rozpadala.

Muzeum Orlických hor otevřelo před několika lety novou a velice atraktivní expozici. Vznikla z pomalu se rozpadající...

Sýpka hyzdila centrum Soutic. Od demolice ji zachránili občané

Sýpka se na poslední chvíli vyhnula demolici.

Téměř v centru Soutic poblíž Zruče nad Sázavou stála na vyvýšeném místě historická budova sýpky, která byla tak...

Z bytu bez koupelny a WC vznikl po rekonstrukci osobitý interiér

V historickém prostoru vytváří knihovna jakousi ornamentální plastickou stěnu.

Najít byt v klidné části Smíchova s výhledem do krásného zeleného parku bylo pro nového majitele terno. Naštěstí vládl...



Najdete na iDNES.cz