Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejdříve vše vybourali, pak si splnili sen o krásné půdě i paneláku

  1:00aktualizováno  1:00
I z padesát či sto let starého bytu může vzniknout kultivované bydlení, na které mohou být majitelé po zásluze pyšní. Do naší soutěže O nejlepší rekonstrukci s dveřmi Sapeli se přihlásily zejména mladé páry.

Třetí příčku obsadila Soňa Menglerová, které tak přibude na účet 10 tisíc korun. Vzhled bytu po rekonstrukci | foto: Soňa Menglerová

Příběh prvníNávrat do 20. let kvůli zaoblenému oknu

Přibližně před rokem jsme si pořídili téměř stometrový podkrovní byt, který zabírá celé patro bytového domu. Před koupí byl několik let využívaný jako ubytovna a hodně zanedbaný, proto se musel kompletně zrekonstruovat.

Byly vytrhány podlahy i stropy, odkryty trámy, vyměněny okna a dveře, vybourány falešné stěny kryjící skosení stěn nebo trámy. Z bytu zbyly pouze obvodové zdi a komín. Návštěvy se děsily a nikdo nepředpokládal, že naše rekonstrukce může dopadnou dobře.

Průběh rekonstrukce, na začátku zůstaly jen obvodové zdi.
Třetí příčku obsadila Soňa Menglerová, které tak přibude na účet 10 tisíc...

Průběh rekonstrukce - na začátku zůstaly jen obvodové zdi.

Už od začátku jsme věděli, že chceme přírodně laděný interiér, který nechá vyniknout trámům a krásnému zaoblenému oknu v obývacím pokoji. Vzhledem k tomu, že dům byl postaven ve 20. letech minulého století, rozhodli jsme se vzkřísit jeho původní krásu a doplnit byt o moderní prvky. Celý interiér byl prosvětlen a odlehčen.

Podlaha představovala už od začátku oříšek. Po vytrhání podlah a vybrání původního zásypu jsme udělali tepelné izolace skelnou vatou, vyrobil se dřevěný rošt, na který byly položeny cetris desky. Na ně se položilo podlahové topení. Jako finální povrch jsme vybrali dřevo v barvě dubu. Podlahu jsme vybírali s ohledem na funkčnost a prodavače týrali otázkami, zda podlaha snese rozlitý kečup nebo červené víno.

Pod dubovou podlahou je podlahové topení.

Pod dubovou podlahou je podlahové topení.

Dveře byly vybrány s ohledem na stáří domu.

Dveře byly vybrány s ohledem na stáří domu.

Ticho jistí dvojitý záklop

Stěny bytu doporučil statik zhotovit ze sádrokartonu. U stěn do ložnic jsme trvali na maximální zvukové izolaci, proto byly zhotoveny z dvojitého sádrokartonu, tedy dvojitý záklop. Nyní již můžeme tvrdit, že se odizolování povedlo a v ložnicích není slyšet hluk z ostatních místností.

Při volbě dveří jsme se poučili z chyb v minulosti (toto je naše již třetí rekonstrukce!) a zvolili firmu Sapeli. Veškeré dveře v bytě tak mohly být v jednom designu, ať už šlo o dveře vstupní, klasické interiérové nebo posuvné. Mohli jsme si vybrat sílu zvukové izolace, což jsme využili u dveří do ložnic. Fungují báječně.

Třetí příčku obsadila Soňa Menglerová, které tak přibude na účet 10 tisíc

Zaoblené okno v obývacím pokoji předurčilo ráz celého bytu.

Vstupní prostor bytu

Vstupní prostor bytu

Když jsme zjistili, že Sapeli mají slevovou akci, nebylo již o čem přemýšlet. Dveře byly cenově srovnatelné s levnějšími výrobci, ale co do kvality provedení a funkčnosti nesrovnatelně lepší.

Dále byla rozhodující možnost volby barvy dveří podle barevného spektra. My zvolili barvu pearl weiss, která odpovídala barevnosti dvacátých let a typ dveří Bergamo. U jiných výrobců bylo povětšinou možné vybírat pouze z předem daných odstínů. Ozvláštnění bytu širokými posuvnými dveřmi s prosklením „Altdeutsch“ dodalo bytu potřebný šmrnc 20. let, světlo a navíc jsme ušetřili i místo. S dveřmi jsme velmi spokojeni, jsou krásné, funkční a kvalitně zpracované.

Posuvné dveře mají i odpovídající zasklení.

Posuvné dveře mají i odpovídající zasklení.

Kuchyň s vinotékou

Od začátku také bylo jasné, že kuchyň bude bílá v tradičním stylu. Tradiční ovšem nemělo znamenat  babiččinu kuchyň. Vybavená je spotřebiči moderního vzhledu, vinotékou a barovým pultem.

Nejvíce problémů způsobovaly šikmé stěny a neexistence pravého úhlu, proto byla výroba kuchyně zadána místnímu truhláři, který použil jasanovou dýhu. Na kuchyň přímo navazuje knihovna, která je součástí obývacího pokoje. Samotný obývací pokoj  a jídelní kout ještě čeká na dokončení. Zatím je v něm nábytek ze starého bytu.

Přestože rekonstrukce trvala zhruba dvakrát víc času, než jsme počítali, a ani finanční plán jsme nedodrželi, jsme s výsledkem velmi spokojeni.
    
Soňa Menglerová

Příběh druhýTotální rekonstrukce bytu po babičce

S přítelkyní bydlíme v panelovém domě z 60. let na sídlišti v Pardubicích v bytě o ploše 60 m2, původně řešeném jako 3 + 1, který jsme kompletně zrekonstruovali na 3 + kk. Posledních 25 let zde bydlela jen babička, takže byt byl takřka v původním stavu s výjimkou jádra, které bylo již z minulosti svépomocí vyzděné. 

Protože naše představy o bydlení byt nesplňoval, vrhli jsme se do celkové rekonstrukce včetně změny dispozice, nové elektřiny, výměny oken či právě dveří. S vlastní rekonstrukcí nám pomáhala stavební firma, ovšem nové dispoziční řešení jsme řešili svépomocí.

Michal Holanec dosáhl na druhé místo a patří mu odměna 30 tisíc korun. Na...
Původní podoba bytu, v němž bydlela babička.

Původní podoba bytu, v němž bydlela babička.

Rekonstrukce začala v létě roku 2011 a trvala přibližně půl roku, vlastní zařizování bytu bylo však mnohem delší. Nejprve byly vybourány původní příčky z dutých cihel, které nahradily příčky ze sádrokartonu, do nichž se umístila stavební pouzdra pro posuvné dveře. Ty jsme zvolili zejména pro úsporu místa a také pro snadnou manipulaci.

Při výběru dveří jsme vsadili na kvalitu a ověřenou značku, proto jsme si vybrali dveře Sapeli v provedení CPL (typ Lotos v dekoru wengé, které svým vzhledem krásně dotváří interiér). Dveře do koupelny a na WC jsou otvíravé, v bezfalcovém provedení s kováním Sapeli design. Všechny dveře mají obložkové zárubně .

Odstranili jsme i staré PVC a nahradili je plovoucí dřevěnou podlahou z třívrstvých jasanových parket. Pro chodbu, koupelnu a WC byla zvolena velkoformátová šedá dlažba s béžovými akcenty.

Kuchyni odděluje od obývací části barový kout.

Kuchyni odděluje od obývací části barový kout.

V ložnicích jsme ponechali stávající stropy a v ostatních místnostech jsme vytvořili přisazené sádrokartonové podhledy, zejména kvůli rozvodům elektřiny a zakrytí nevzhledných spár mezi panely. Všechny panelové stěny musely nakonec být kvůli sjednocení opatřeny sádrovými stěrkami.

Detaily tvoří celek

Také jsme řešili problém, co se stoupačkami topení, nakonec se zakryly sádrokartonovými kastlíky s odvětráním pod stropem. Vodorovné rozvody topení jsme rovněž zakryli a pro tělesa topení i vedle nich vytvořili niky.

Fotogalerie

Vše je shora zakryté dřevěnými parapety, odýhovanými do dekoru podlahy. Nad původními nově natřenými tělesy topení jsou do parapetů zasazeny eloxované hliníkové mřížky pro snadnější proudění vzduchu.

Další úskalí bylo v nevyhovující malé kuchyni. Zde jsme zbourali příčku oddělující kuchyň od obývajícího pokoje a vytvořili obývací pokoj s kuchyňským koutem.

Bourání neunikly ani původní dělicí příčky mezi ložnicemi, z celého bytu tak zbyly pouze stěny ohraničující koupelnu a WC.

V ložnici vznikla šatna, kterou jsme následně vybavili vestavěnými skříněmi na míru. Vestavěná skříň je umístěna i do niky v předsíni, má posuvné dveře ze zrcadlového skla, které opticky předsíň zvětšuje.

S ohledem na stáří domu musela být posílena elektřina. Zrušili jsme původní plyn a nahradili jej indukční varnou deskou. Při rozvodu elektřiny jsme mysleli také na budoucí použití, proto máme po celém bytě rozvedený internetový a televizní signál. V každém pokoji je možnosti připojení pomocí připravených zásuvek.

Rekonstrukci se nevyhnula ani lodžie.

Rekonstrukci se nevyhnula ani lodžie.

Vertikální i horizontální rozvody topení jsou zakryté, vedle radiátoru vznikly

Vertikální i horizontální rozvody topení jsou zakryté, vedle radiátoru vznikly niky.

Koupelnu a WC jsme ponechali v původním rozložení s oddělenými prostory. Záchod jsme zvolili závěsný. Protože koupelna není největší, vybrali jsme atypickou vanu s umyvadlem, které je umístěno částečně nad vanou, aby se vešla i pračka a skříňka. Nad pračku jsme také umístili elektrický topný žebřík, který je vybaven časovým spínačem a slouží zejména pro sušení ručníků.

Odvětrávání je vyřešeno za pomoci potrubního ventilátoru s časovými spínači. Jako designový prvek jsme využili nerezové koncové elementy ventilace.

Vybavení pokojů

Kuchyňská linka s barovým pultem ve tvaru U je vyrobena na míru ve vysokém lesku s použitím bílé a tmavě červené. V obývacím pokoji je nábytek také v bílé barvě ve vysokém lesku doplněný černým sklem. Celkový vzhled pokoje dotváří netradiční černá tapeta s červenými a bílými vzory.

Jídelní část je součástí obývacího pokoje.

Jídelní část je součástí obývacího pokoje.

Za indukční deskou je praktické skleněné obložení, které se snadno udržuje.

Za indukční deskou je praktické skleněné obložení, které se snadno udržuje.

S touto tapetou krásně ladí použitý dekor wengé dveří, ve stejném dekoru je také pracovní deska kuchyňské linky a její obložení. Nad indukční deskou je umístěno skleněné obložení v šedé barvě, zejména pro jeho praktičnost při vaření a snadnou údržbu.

Ložnice je hodně světlá, opět s využitím bílé barvy v kombinaci se šedou. Na zadní stěně je opět umístěná tapeta, která celý pokoj opticky rozjasňuje.
Poslední pokoj prozatím zařízený není, do budoucna zde počítáme s dětským pokojem (s tím by nám také mohla pomoci případná výhra v soutěži).

Obývací pokoj

Obývací pokoj

Tento pokoj je přístupný nejen z předsíně, ale posuvnými dveřmi propojený i s ložnicí. Tyto dveře zkracují cestu mezi ložnicí a lodžií, ale do budoucna zajistí i přímý kontakt s dětmi.

Úpravám se nevyhnula ani lodžie, je zde nová dlažba a pěkný výhled do vzrostlé zeleně Celková rekonstrukce nebyla zrovna nejlevnější, jen dveře vyšly bezmála na 90 000 Kč. Museli jsme dělat také ústupky, na některých věcech šetřit, ale vždy jsme porovnávali cenu v poměru ke kvalitě použitých materiálů a zařízení. Při rekonstrukci jsme kladli hlavní důraz na praktičnost a funkčnost i s ohledem na budoucí použití.

Michal Holanec

O soutěži

Soutěž O nejlepší rekonstrukci bytu s dveřmi Sapeli probíhá na území České a Slovenské republiky v době od 5. 8. do 15. 9. 2013. Do finále vybere odborná porota deset soutěžních příspěvků.

V anketě od 9. 9 do 15. 9 2013 pak čtenáři iDNES.cz určí vítěze, tedy tři soutěžící s nejvyšším počtem získaných hlasů, a to ze soutěžních příspěvků publikovaných na stránkách iDNES.cz do 6. září 2013, podmínkou účasti v soutěži je použití dveří Sapeli při rekonstrukci.

Vítěz získá poukaz na 50 000 Kč, druhé místo bude oceněno 30 000 Kč, třetí místo znamená výhru 10 000 Kč. Výhercům bude částka proplacena do 30. 11. 2013.

Bližší informace zde.

Úkolem soutěžících bylo zaslání fotografií jejich interiéru po rekonstrukci s dveřmi Sapeli na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz. Spolu s fotografiemi musel soutěžící zaslat text vztahující se k rekonstrukci a jejímu průběhu a také zdůvodnit, proč zvolil dveře příslušné značky a jak je s nimi spokojený.

K přihlášce měli připojit:

  • fotografie (minimálně 10 ks, nejlépe šířkových, dokumentující celý proces rekonstrukce, tedy stav před a po, případně jen výsledný stav, ve velikosti maximálně 1 Mb)
  • text s informacemi vztahujícími se k dané rekonstrukci v rozsahu alespoň 30 řádek
  • kontaktní údaje – jméno a adresu, telefon, e-mail
  • do předmětu zprávy napsat "Soutěž SAPELI"

Pozor: pro velký počet soutěžících se zveřejňování příspěvků prodlouží do 6. září, anketa tak proběhne od 9. do 15. září 2013.

Autoři:



Nejčtenější

Bydlete v Chorvatsku, u moře se prodávají zajímavé byty i domy

Jadranska Hrvatska, Hvar, Chorvatsko. Vybavený apartmán 2+kk/T je na prodej za...

V posledních měsících je na prodej velké množství vil, domů i apartmánů v Chorvatsku, mnohdy s výhledem na moře....

Pořídili si dům na moravské vesnici, užívají si ve vnitřním bazénu

Velký jídelní stůl doplňují čalouněné židle (TON) s područkami, které zajišťují...

Tento moderní a maximálně komfortní dům čtyřčlenné rodiny nestaví svá pozitiva na odiv. Není nudný ani neviditelný a...



Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...

Zlatý důl. Byt velký 40 metrů čtverečních stačilo natřít bílou barvou

Moje poslání je činit ze světa krásnější místo, píše na svém webu designérka...

Trochu domov, byznys, láska i kalkul. Mladá belgická designérka Anouk Taeymansová si zařídila originální domov, kde si...

Byt s terasou si majitelka zaplnila obrazy a jeleny, které zbožňuje

Obývací pokoj dekorují „rozteklé“ světadíly – originální dílo Vlada Matušiaka,...

Po dlouhodobém pobytu v Austrálii a životě v podnájmu se Eliška rozhodla pro perspektivní třípokojový byt s velkou...

Další z rubriky

Oranžerie jako zázrakem vstala z mrtvých. Dřevomorka tady doúřadovala

Zchátralá oranžerie byla v havarijním stavu. V roce 2015 získala záchrana cenu...

Oranžerie, skleníky a fíkovny bývaly součástí zámků, hradů i klášterů. Sloužily k přezimování teplomilných rostlin,...

Rodina koupila pivovar. Po deseti letech v něm nechala srdce i duši

Vstupní recepci dominují zachovalá keramická historická kamna Braupfanne.

V bavorském městečku Eilsbrunn, ležícím jen pár kilometrů od hranic nedaleko Řezna, byla dlouhé roky dominantou budova...

V pražské činžovní vile vznikl byt jako z francouzského časopisu

Stoluje se v obývacím pokoji. Deska stolu je složena ze starých trámů, židle...

Jako z francouzského magazínu vypadá zrekonstruovaný byt ve starší činžovní vile. Má poklidnou náladu prosluněného...



Najdete na iDNES.cz