Z bytu 1 + 1 vzniklo 3 + kk, starý dům se chlubí unikátními schody

  1:00aktualizováno  1:00
Někomu se do rekonstrukce nechce, ale musí. Jiný je nadšený hned od začátku. Příběhy čtenářů, kteří se přihlásili do naší soutěže O nejlepší rekonstrukci s dveřmi Sapeli, jdou do finiše.

První místo a výhru 50 tisíc korun získává od společnosti Sapeli Lukáš Carboch za rekonstrukci bytu po prarodičích. Na snímku je koupelna po rekonstrukci. | foto: Lukáš Carboch

Příběh prvníDědeček s babičkou by měli radost

Do bytu, kde bydleli dříve prarodiče, jsem se přestěhoval před několika lety. Je to byt o ploše přibližně 60 m2 v činžovní zástavbě z počátku dvacátého století. O rekonstrukci jsem uvažoval již od začátku, ale vždy se našly jiné zájmové činnosti, jako například cestování a možná chybělo i odhodlání pustit se do tak razantní změny.

Rekonstrukce byla totiž vskutku komplexní. Došlo k přemístění koupelny a kuchyně, změně způsobu vytápění, v určitých místech byly zesíleny obvodové zdi. Strop se snížil a odhlučnil sádrokartonovým podhledem s akustickou vatou.

Původní obývací pokoj

Původní obývací pokoj

První místo a výhru 50 tisíc korun získává od společnosti Sapeli Lukáš Carboch...

Původní kuchyň

První místo a výhru 50 tisíc korun získává od společnosti Sapeli Lukáš Carboch...

Původní koupelna

Z dispozice 1 + 1 se docílilo menšího 3 + kk. Na místo koupelny byla přemístěna kuchyňská linka, koupelna nově zmenšila jeden z pokojů a na místě původní kuchyně vznikl malý pokoj. Hlavní místnost tedy nyní zahrnuje část jídelní, obývací a kuchyňskou linku.

Starý dům není legrace

Rekonstrukci od samého počátku provázely nemalé problémy. Neustále jsme naráželi na limity dispozice staré zástavby. Celkově jsme se probourali ke třem sousedům, následovaly problémy s odpady, jelikož došlo k jejich přemístění, s výstavbou komína pro kondenzační kotel, s vyrovnáním podlahy pro pokládku finální podlahy a tak dále.

Podlaha je z kartáčovaného dubového masivu. Koupelna má nově sprchový kout i vanu a našlo se místo i pro pračku. Toaleta je oddělená, ve stropní části byl umístěn kotel. Koupelna i WC mají stěny z šedé cementové stěrky, podlahy jsou stěrkovány ve světlé barvě.

První místo a výhru 50 tisíc korun získává od společnosti Sapeli Lukáš Carboch...

Kuchyňská linka byla vyrobena na míru.

Kuchyňská linka z bílého lesklého laku musela být vyrobena na míru. Do chodby se umístila vestavěná skříň přes celou délku stěny, podařilo se ji zvětšit o zazdění balkonu situovaného do světlíku.

Po návštěvě několika veletrhů o bydlení a prozkoumání možností firem na internetu jsem věděl, ze firma Sapeli bude z hlediska jak cenového, tak kvality provedení jasnou volbou při výběru nových dveří a zárubní. Dveře jsou dýhované v provedení americký dub a výborně doplňují podlahu, která je v bytě dominantní a celkově se jí podařilo moderní pojetí bytu oživit a zútulnit.

Volil jsem jednoduché dveře Elegant s příčným dekorem a Swing, které se skleněnými výplněmi pomohly prosvětlit vstupní halu. Celkově jsem s kvalitou a provedením velmi spokojený. Zavírání je příjemně tlumené, vše funguje, jak má. Zvolené kování podtrhuje moderní pojetí. Díky zmíněným komplikacím a celkovým průtahům rekonstrukce musím ještě poděkovat za skvělé jednání zaměstnanců výrobce, kteří pro oddalování termínu instalace dveří měli dostatečné pochopení.

Nové WC

Nové WC

Hala po rekonstrukci

Hala po rekonstrukci

Celá rekonstrukce se totiž protáhla o pár měsíců, než bylo mým původním plánem. Jenže u rekonstrukce, kdy využíváte jednotlivých dodavatelů místo zadání zakázky jedné firmě, se s tím musí počítat.

Ve výsledku jsem za čas, který jsem strávil na cestách a vlastně i sněním o tom, jak by jednoho dne můj byt mohl vypadat, velmi rád. Myslím, že výsledek je o to lepší a moderní pojetí bytu by se babičce a dědovi líbilo.

Lukáš Carboch

Příběh druhýNekonečný příběh domku na Záhorí

Klasický rodinný domek ze 60. let, který jsme se rozhodli koupit před více než dvěma roky nedaleko českých hranic, si nás získal hned během první prohlídky. A to přesto, že byl ve stavu započaté rekonstrukce, měl otlučenou fasádu, odstraněné staré topení, rozvody vody i příčku v kuchyni.

Hned, jak jsme vkročili dovnitř, jsme měli poměrně jasnou představu, co bychom změnili. Velké plus pro nás představovala i tichá lokalita, poměrně velká zahrada a nádherný výhled na lesy a pole. Právě krásné prostředí je pro nás nyní odměnou za dlouhé dva roky práce.

Průběh rekonstrukce
Průběh rekonstrukce

Průběh rekonstrukce

Ruku k dílu přiložila skoro celá rodina, naštěstí téměř každý ovládá nějaké řemeslo. Pracovali jsme hlavně přes víkendy a po "fajruntě". Vzhledem na omezený rozpočet jsme první rok ještě bourali, co bylo potřeba, zkultivovali jsme léta neudržovanou zahradu a dvůr. Hlavně jsme pak šetřili...

Fotogalerie

Druhý rok jsme se pustili do výměny oken, na odborníky jsme nechali vodovodní rozvody a topení. Velká okna ve vstupní chodbě byla vyměněna za terasová posuvná okna, abychom získali bližší kontakt s přírodou a víc světla.

Terasa je sice na severní straně, ale během letošních letních veder nám poskytla příjemný stín i v pravé poledne.

Víceméně svépomocí jsme zateplili zdi, vybetonovali podlahy, obložili koupelnu, prádelnu a WC, udělali vnitřní omítky a stěrky.

Do sádrokartonových podhledů jsme zabudovali LED bodové osvětlení a vytvořili stropní niky, do nichž ukryjeme kolejničky na záclony a závěsy a LED osvětlení.
Schodiště, na které budeme ještě montovat dřevěné schodnice a zábradlí, nám vyrobil na míru otec přítelkyně. Je jedinečné samonosným systémem bez použití sloupu, který bývá u klasických točitých schodišť nezbytný.

Kuchyně je barevně sladěná s dveřmi.

Kuchyně je barevně sladěná s dveřmi.

Od začátku jsme s přítelkyní zastávali názor, že do zabudovaných věcí a materiálů, které nelze vyměnit tak snadno jako starou pohovku, investujeme víc. I za cenu prodloužení rekonstrukce.

Rozhodli jsme se proto pro kvalitní dlažbu, podlahové topení, značkové radiátory a kondenzační kotel, LED osvětlení, ale také zárubně a dveře Sapeli. Věříme, že se nám všechny tyto investice vrátí buď v úspoře energií nebo v dlouhé životnosti.

Na dveřích jsme si dali speciálně záležet. Chtěli jsme, aby byly jednoduché a designem i barvou ladily s celým domem, v němž se prolínají přírodní tmavé dekory dřeva, kov, bílá a šedá barva. Nejvíce nás zaujal dekor dřeva wengé, který dodává jednoduchým dveřím při horizontální kresbě dřeva moderní a nadčasový nádech. Navíc chodba, v níž byly umístěné vedle sebe úzké "šedesátky", vypadá opticky širší.

Sprchový kout s odtokovým žlábkem a termostatickou baterií

Sprchový kout s odtokovým žlábkem a termostatickou baterií

Když jsme sháněli interiérové dveře, vchodové už byly namontované od firmy, která nám vyrobila okna. Potěšilo nás, že jsme u Sapeli našli interiérové dveře v podobném designu, konkrétně Elegant model 50 s matným sklem sapelux a kovovým rámečkem z obou stran.

Kompletní rekonstrukce našeho domku ještě není zdaleka dokončená. Kromě klasických "dodělávek", jako jsou vestavné skříně, lustry a podobné, plánujeme výměnu střešní krytiny a předělání podkroví na obytné. Zatím do něj vede jen konstrukce schodiště a slouží jako obyčejná půda.

Zároveň je třeba vyměnit provizorně použitý starý nábytek v obývacím pokoji.
Plány máme i s dveřmi. V ložnici jsme se rozhodli pro vestavěný dvojšatník, do kterého bychom chtěli po namontovaní úložných systémů použít posuvné dveře Sapeli ve stejném dekoru wengé. Práce máme ještě na pár let, ale věříme, že i nekonečné příběhy mají své šťastné konce.

Tomáš Kovarovič

Schody ještě čekají na instalaci schodnic a zábradlí.

Schody ještě čekají na instalaci schodnic a zábradlí.

Chodba s výstupem na terasu

Chodba s výstupem na terasu

Příběh třetíBez velké koupelny to nejde ani v paneláku

Hlavním požadavkem při rekonstrukci našeho bytu 4+1 v Praze Stodůlkách bylo uzpůsobení dispozice a funkčnosti mladé rodině s dvěma malými dětmi předškolního věku.

Než jsme pustili řemeslníky do bytu, připravovali jsme rekonstrukci téměř celý rok. Nejvíce času nám zabralo vytvoření a výběr vhodných dispozičních řešení (sami jsme si připravili a nakreslili několik různých variant), sladění barevných kombinací, a v neposlední řadě také výběr vhodné firmy k realizaci.

Původní kuchyň po demontáži linky

Původní kuchyň po demontáži linky

Původní byt

Původní byt

Při koupi byl byt v původním stavu, tedy s umakartovým jádrem, tapetami z 80. let nebo vestavěnými panelákovými skříněmi. Cílem rekonstrukce bylo přeměnit byt z dispozice 4+1 na 4+kk neboli zrekonstruovat a propojit obývací pokoj s kuchyňskou zónou, zvětšit koupelnu a WC, zrekonstruovat chodbu a někam umístit pracovní místo pro počítač.

V původním stavu byla hlavní chodba poměrně dost velká a nevyužitá, proto jsme se rozhodli využít ji ve prospěch koupelny a WC. Výsledkem této části rekonstrukce byla koupelna o rozměrech 1,7 m × 3 m , tedy téměř 5 m2. Posuvné dveře nám umožnily umístit v koupelně velkou rohovou vanu, dvojumyvadlo, velké zrcadlo, pračku, koš na prádlo i otopný žebřík. Na WC se povedlo umístit i praktické umývátko.

Po rekonstrukci se spojila kuchyň a obývací pokoj.

Po rekonstrukci se spojila kuchyň a obývací pokoj.

Propojení obývacího pokoje a kuchyňské zóny nám přijde praktické především při návštěvách, kdy je možné připravovat pohoštění a zároveň komunikovat s přáteli. Vzhledem k charakteru vybraných spotřebičů (tichá myčka, granitový dřez tlumící zvuk tekoucí vody) ani nedochází k rušení při práci v kuchyni a zároveň třeba při sledování televize v obývacím pokoji. Při vaření se vůně sice linou celým obývákem, ale protože vaříme samé dobroty, to vůbec nevadí.

Původní velikost pracovní plochy v kuchyni měla délku  2,40 m, díky rekonstrukci a zřízení pracovní plochy s vyvýšeným barovým pultem jsme se dostali na úctyhodných 6 m.

Součástí kuchyně jsou běžné spotřebiče, kromě lednice všechny vestavné. Na kuchyňskou plochu hned navazuje pracovní plocha o délce dva metry, kde je umístěný stolní počítač, tiskárna a úložné prostory pro práci. Obývací pokoj a chodbu opět oddělují praktické posuvné dveře.

Předsíň po rekonstrukci

Předsíň po rekonstrukci

Také do koupelny dostaly přednost posuvné dveře.

Také do koupelny dostaly přednost posuvné dveře.

Samozřejmostí jsou nové rozvody elektřiny a nové, praktičtější umístění světel. Na chodbě (a také v koupelně a na WC) jsou použita úsporná bodová světla.

Použité dveře Sapeli:• posuvné dveře do pouzdra spojující obývací pokoj a chodbu• posuvné dveře do pouzdra mezi koupelnou a chodbou• klasické dveře z chodby na WC• dveře OKZ z chodby do obou dětských pokojů

Dveře Sapeli jsme si vybrali kvůli pěknému designu a adekvátní ceně. Dveře máme nainstalované již půl roku a jsme s nimi velmi spokojeni.

Věra Ptáková

O soutěži

Soutěž O nejlepší rekonstrukci bytu s dveřmi Sapeli probíhá na území České a Slovenské republiky v době od 5. 8. do 15. 9. 2013. Do finále vybere odborná porota deset soutěžních příspěvků.

V anketě od 9. 9 do 15. 9 2013 pak čtenáři iDNES.cz určí vítěze, tedy tři soutěžící s nejvyšším počtem získaných hlasů, a to ze soutěžních příspěvků publikovaných na stránkách iDNES.cz do 6. září 2013, podmínkou účasti v soutěži je použití dveří Sapeli při rekonstrukci.

Vítěz získá poukaz na 50 000 Kč, druhé místo bude oceněno 30 000 Kč, třetí místo znamená výhru 10 000 Kč. Výhercům bude částka proplacena do 30. 11. 2013.

Bližší informace zde.

Úkolem soutěžících bylo zaslání fotografií jejich interiéru po rekonstrukci s dveřmi Sapeli na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz. Spolu s fotografiemi musel soutěžící zaslat text vztahující se k rekonstrukci a jejímu průběhu a také zdůvodnit, proč zvolil dveře příslušné značky a jak je s nimi spokojený.

K přihlášce měli připojit:

  • fotografie (minimálně 10 ks, nejlépe šířkových, dokumentující celý proces rekonstrukce, tedy stav před a po, případně jen výsledný stav, ve velikosti maximálně 1 Mb)
  • text s informacemi vztahujícími se k dané rekonstrukci v rozsahu alespoň 30 řádek
  • kontaktní údaje – jméno a adresu, telefon, e-mail
  • do předmětu zprávy napsat "Soutěž SAPELI"

Pozor: pro velký počet soutěžících se zveřejňování příspěvků prodlouží do 6. září, anketa tak proběhne od 9. do 15. září 2013.

Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Ochrnutý Aleš s rodinou už bydlí v novém domě i díky čtenářům a firmám

Úprava okolí domu na Katku teprve čeká, zatím nejsou ani finance.

Konečně ve svém. Rodina Městeckých se na konci léta nastěhovala do vlastního domku. Příběh ochrnutého Aleše, který...

Další z rubriky

Zvenčí vila připomíná mořskou vlnu, uvnitř najdete pohodlnou klasiku

Jídelna je v „klasickém“ tvaru, pouze robustní deska jídelního stolu z...

Vila ve stylu filmových dekorací a kulis stojí nedaleko Pacifiku na okraji Los Angeles. Má dvě podlaží, ve kterých...

Bílou dřevostavbu si postavili u jezera jako vzpomínku na Itálii

Bílá lazura připomíná majitelům jejich italský pobyt.

Architekti Heidi a Esa Schroderusovi tráví jarní dovolenou, jako praví seveřani, na lyžích. V dubnu 2016 svou zmrzlou...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Najdete na iDNES.cz