Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

  1:00aktualizováno  1:00
Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě dispoziční řešení zaměřené víc na počet místností než na dostatečný pocit z příjemně volného prostoru se novým majitelům nelíbil. A tak se pustili do rekonstrukce.

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu. Odstraněním některých příček vznikly příjemné průhledy. | foto: Zdeněk Buchlák

 „Původní dispozici bytu 5+1 jsme změnili na 4+kk. Kuchyň jsme propojili s jídelnou a obývacím pokojem. Zcela jsme změnili dispozici jádra, které je umístěno ve středu dispozice,“ popisuje architektka Anna Holešovská ze studia ti architekti, na které se majitelé obrátili.

„Vpustit“ vzduch do interiéru naplnili architekti hned u vstupu, kde zádveří rozšířili vybouráním příčky. Pracovnu teď od toho prostoru odděluje jen nábytková stěna. Ložnici a dětský pokoj ponechali architekti na původním místě.

Překvapení za okny

Fotogalerie

„Takový vnitřní prostor by při pohledu na bytový dům z 60. let čekal asi málokdo. Za zateplenou fasádou s plastovými okny však není tak úplně běžný byt. Jeho předností je velkorysá podlahová plocha a podlahové vytápění,“ osvětluje situaci architekt Martin Machů, jeden z autorů proměny bytu.

Právě nebývale velkorysý prostor architekti ještě podtrhli použitím nově vzniklých průhledů, které fungují celým bytem v obou jeho osách. „Již od vstupních dveří je tak vidět celková délka bytu,“ upozorňuje Anna Holešovská.

Obývací pokoj s jídelnou a kuchyní zaujaly celou šířku bytu (vlastně i patra), a tak mají majitelé odtud možnost vstupu na oba balkóny umístěné na protilehlých stranách domu.

„Kombinovali jsme nové se starým, banální s nečekaným. Pro zavěšení rostlin jsme použili kari síť, místo obrazu či autorského prvku jsme na stěnu zavěsili kolo neboli autentický dopravní prostředek na kontrolní dny jako symbolickou parafu za dokončeným projektem,“ prozrazuje Martin Machů.

Bílá výmalba a světlé tóny dřeva i ostatního vybavení jsou po sytých a výrazných barvách, které upřednostňovali předchozí majitelé (viz fotogalerie), příjemnou změnou. Jediný výrazný barevný akcent představuje stěna v obývacím pokoji se skříňkou pod televizi.

Obývací pokoj navazuje na kuchyň a jídelní část.

Obývací pokoj navazuje na kuchyň a jídelní část.

O projektu

Autor: studio ti architekti, Ing. arch. Martin Machů, Ing. arch. Anna Holešovská

Realizace: 2017

Studio ti architekti:

Jádro studia tvoří Ing. arch. Martin Machů a Ing. arch. Anna Holešovská. Ve své práci reflektují vlastní názor na architekturu a design. Zakládají si na komplexním přístupu od návrhu až po realizaci.

Sami o sobě říkají: „Jsme přirozeně sví, dostatečně zkušení, příjemně neformální a nebojíme se při práci ušpinit.”

Autor:



Nejčtenější

Parkoviště prodané k bytům je veřejné, majitelům to developer neřekl

Developer rozprodal parkoviště pod domem v Letňanech i s veřejným stáním....

Obyvatelé domu v pražských Letňanech koupili s bytem i parkovací stání. Jenže některým z nich developer prodal i místa,...

Za 45 dnů dokázali s chatrčí zázrak. Luxusní dvojvila je fenomenální

Dům stojí na jednom z ostrovů milionového moderního čínského města Čou-šan.

V čínském městě Čou-šan vyrostla během televizní show unikátní fotogenická vila. Architekt TianQi Guana z designérské a...



Michaela Dolinová má chalupu jak malovanou. Dřív tu žili lapkové

Žije se hlavně v prostorné světnici, kde je pohodlné posezení a jídelna s...

Usměvavá chalupářka Michaela Dolinová na nás okamžitě převedla veselou náladu. Nabídla vlastní upečené koláče a ukázala...

Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Rekonstrukce bytu v činžovním domě si vyžádala půltunovou traverzu

Ze dvou pokojů vznikl pohodový obytný prostor s jasně definovanými zónami. Nové...

Tento byt se liší od většiny zrekonstruovaných interiérů. Nejde až tak o podobu, ale o přístup majitelů. Většinu věcí...



Další z rubriky

Z ošklivé koupelny pro tři slečny je bílá kráska. Proměna stála 45 tisíc

Koupelna byla ve špatném stavu. Návrhářka Soňa Malinová ji proměnila v příjemný...

Designérka Soňa Malinová bude zařizovat koupelnu pro tři slečny, které si pronajaly byt v secesním domě v centru...

Stará garsonka v paneláku je jako ze škatulky. Z lodžie je fajn terasa

Prostor je rozdělený na jednotlivé funkční zóny.

Vybydlený byt 1+kk velký 36 metrů čtverečních na pražském sídlišti prošel radikální proměnou, které se ujala kancelář...

Funkcionalistický dům v Praze čekal 80 let na svou konečnou podobu

Projekt vily vznikl ještě před válkou, ale dům byl postavený až v sedmdesátých...

Funkcionalistická vila na okraji Prahy prošla před pěti lety důkladnou rekonstrukcí. Její příběh je poněkud...



Najdete na iDNES.cz