PORADNA ARCHITEKTA: Jak odstranit chyby bytu 3 + 1 z 60. let

  1:00aktualizováno  1:00
Zděné domy ze 60. let mají řadu výhod, ale většinou jednu velkou chybu: nevyhovující dispozici pro současný životní styl. To platí i o bytě 3 + 1, který si mladá žena koupila na úvěr. Po jeho doplacení měla jasno: byt potřebuje rekonstrukci.

Ložnice s nábytkem z IKEA | foto: Archiv majitelky

Poslední splátka úvěru byl krásný (a velký) dárek k narozeninám. Radka zatím v bytě udělala jen menší úpravy, odstranila tapety, interiér "poladila" nábytkem z IKEA. "V bytě se stále cítím tak nějak jako v podnájmu, a tak bych jej ráda konečně zrekonstruovala, abych z něj vytvořila ´vlastní´ byt," vysvětluje své důvody.

Byt 3 + 1 nabízí podle ní hned několik nadstandardních výhod: dva balkony, dvě šatny, dům stojí 15 metrů od lesa. "Bohužel má i nevýhody odpovídající době vzniku, a to hlavně úzkou kuchyň a tmavou, dlouhou chodbu. Také mi vadí atypický přístup do koupelny z kuchyně, i když na to jsem si už docela zvykla. Největší nevýhoda? Byt je tmavý a studený. Je totiž v prvním podlaží, z jedné strany zapuštěný do svahu, z druhé strany zastíněný lesem," vypočítává Radka vše, co se jí nelíbí.

Kuchyň přemírou místa právě neoplývá.

Kuchyň přemírou místa právě neoplývá.

Koupelna s bojlerem a starými obkladačkami

Koupelna s bojlerem a starými obkladačkami

Pohled do předsíně z obývacího pokoje

Pohled do předsíně z obývacího pokoje

Byt by ráda prosvětlila a provzdušnila a také si dopřála větší koupelnu s větší vanou s možností občasného koupání ve dvou. Miluje koupání, přítel se raději sprchuje, takže by byl výborný i sprchový kout. WC by mělo zůstat samostatné. Otevřená či polootevřená kuchyň s obývákem není překážkou, jedinou může představovat nosná zeď.

"Pro stolování bych si ráda dopřála velký rodinný stůl pro čtyři až šest lidí a pro relaxaci pohodlnou, větší sedačku. To všechno není jednoduché dispozičně vyřešit, proto jsem se rozhodla obrátit se na odborníky," napsala majitelka.

Fotogalerie

Tři varianty pro rekonstrukci připravil Ing. Tomáš Zima z Ateliéru Dispozic, který se specializuje na návrhy dispozičního řešení bytů i nebytových prostor.  

Původní stav

"Tento byt 3 + 1 má opravdu několik nadstandardních prvků, na druhou stranu je v některých ohledech řešen dispozičně minimálně sporně, pokud ne špatně," hodnotí stav bytu Tomáš Zima.

Mezi nadstandardní prvky řadí stejně jako majitelka dva balkony, prostorné šatny pro obě ložnice, které jsou poměrně velké, či u vchodu umístěnou komoru. "Naopak koupelna přístupná pouze přes kuchyň je v dnešní době, kdy se snažíme byt zónovat na část společenskou a klidovou, již nevyhovující. Úzká tmavá kuchyň oddělená od obývacího pokoje již také neodpovídá moderním trendům v bydlení," říká Zima.

Původní půdorys bytu

Původní půdorys bytu

Varianta 1

V první variantě se ze vstupní chodby stala pouze kratší předsíň se základním úložným prostorem pro kabáty a boty. Z předsíně je přístupná koupelna s vanou a pračkou a oddělené WC.

Ložnicová část zůstala skoro nezměněná, pouze byly šatny odděleny příčkou a uspořádány tak, aby v každé z nich vznikl širší prostor se zrcadlem. Do ložnic se kromě postelí vešly i pracovní stoly.

Varianta 1

Varianta 1

Obývací pokoj se rozšířil o vstupní část, která celý prostor propojuje s kuchyní. Je zde dost místa na velkou sedací soupravu s TV sestavou i na velký jídelní stůl. "Tato varianta by šla řešit i bez probourání části nosné zdi, tím by se nepatrně zvětšila kuchyň, nicméně by pak byla méně propojená s obývacím pokojem a celý vstup do bytu by působil stejně stísněným pocitem, jako tomu je teď," vysvětluje stavební úpravy autor návrhu.

Varianta 2

Druhá varianta je řešená ve vstupní části chodbou, z níž je opět přístupné samostatné WC, ale koupelna tu vznikla již velkorysejší: vešla se do ní jak velká vana, tak dvě umyvadla, pračka i skříň na špinavé prádlo a menší skříňka na hygienické potřeby.

Varianta 2

Varianta 2

"Celý prostor koupelny podle tohoto návrhu vypadá velmi uceleně a díky velkému oknu bude dobře prosvětlený," hodnotí Tomáš Zima. Prostor ložnic je řešený obdobně jako v předchozí variantě, pouze v části šaten bylo navrženo jiné uspořádání skříní. Obývací pokoj se díky probourání nosné zdi přímo propojil s pěknou kuchyní ve tvaru písmene U.

Varianta 3

Ve třetí variantě sáhli v Ateliéru Dispozic k největšímu zásahu do nosných zdí bytu. Za tuto cenu se však naskytla možnost vytvořit propojovací chodbu jinde, než je v bytě nyní. Čtvercová předsíň s vestavěnými skříněmi přímo navazuje na hygienické zázemí bytu.

Varianta 3

Varianta 3

U vchodu do dětské ložnice umístil Tomáš Zima praktickou komoru. Navazující chodba propojuje vstupní část bytu s obývacím pokojem, který je v této variantě zvětšený na úkor ložnice.

"Někteří klienti dávají přednost většímu obývacímu pokoji, kde tráví většinu volného času a ložnice potom slouží pouze pro přespání," vysvětluje změny. V obývacím pokoji tak vznikl větší prostor pro jídelní stůl.

Kuchyně je velmi dobře prosvětlená, protože se jí tentokrát podařilo umístit podél obou oken, u nichž vznikla velmi zajímavá, užší pracovní a odkládací plocha. Ke stěně dětské ložnice byla umístěna vestavěná šatní skříň, protože část bývalé šatny zabrala chodba a ve zbylém prostoru je velká šatna pro druhou ložnici.

Poradna pro čtenáře

Potřebujete změnit dispozici svého bytu? Zašlete na e-mailovou adresu bydlení@idnes.cz potřebné doklady:

• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Jednou za 14 dní vybereme čtenáře, kterému Ateliér Dispozic připraví návrh nového dispozičního řešení bytu či domu. Toto řešení zveřejníme.
Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor:

Nejčtenější

Místo stáje postavili dům, který se takřka vznáší nad rybníkem

Dům stojí v místě bývalých stájí postavených z vepřovic. Jeho fasáda získala v...

Úcta a vztah k rodinným domům či venkovským usedlostem mají v tuzemsku dlouhou tradici. I proto bývá rozhodování o...

Každému jeho vlastní šuple. Perla Beskyd má pro návštěvníky nové lákadlo

Nové apartmány vyrostly na úpatí hory Kyčera v Těšínských Beskydech.

V Polsku, nedaleko českých hranic, vyrostly na úpatí hory Kyčera nezvyklé apartmány. Stavba je koncipována jako komoda,...

Dům v Písku po pradědečkovi vkusně zateplili. Fasáda pořádně prokoukla

Rodinný dům si nechal v Písku v roce 1913 postavit učitel František Racek s...

František Racek si v roce 1913 nechal v Písku postavit rodinný dům za 14 tisíc zlatých. Se svou manželkou na něj...

Dům inspirovaný lidovou architekturou prošel i regulativy CHKO

Posuvné venkovní dřevěné žaluzie připomínají hospodářská stavení. Vhodně je...

Navrhnout dům pro chráněnou krajinnou oblast představuje většinou velký boj s místními regulativy. Na druhé straně však...

Dětský nábytek a hračky, které budou rodiče dětem někdy i závidět

Postýlky pro děti vyrábí malá rodinná firma na severu Čech.

Mini festival designu, který je svým sortimentem zaměřený na děti, se koná dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim, či...

Další z rubriky

Zázrak v Boleradicích. Zapálení ochotníci si vydupali vlastní sen

Budovu bývalé orlovny užíval po roce 1948 divadelní spolek, který má v...

Budova orlovny v Boleradicích v Jihomoravském kraji má za sebou dramatickou historii a zářnou současnost, která je...

Rodina Pánkova obnovila vzácnou fresku na svém domě v Kutné Hoře

Průčelí domu U tří králů s číslem popisným 603 na Havlíčkově náměstí v Kutné...

Průčelí domu U tří králů s číslem popisným 603 na Havlíčkově náměstí v Kutné Hoře zdobí rozsáhlá freska,...

Starý mlýn rozřízli, aby do něj vpustili světlo. Část domu amputovali

Odříznutím zdi se podařilo do stavby dostat světlo a vytvořit patio chráněné...

Neotřelé a přitom neokázalé. To byla představa investorů, kteří chtěli opustit rušnou Prahu a najít klidné místo...

Najdete na iDNES.cz