Rekonstrukce ve 100 let starém domě bytu ublížila, teď se hledá řešení

  1:00aktualizováno  1:00
Předělávat byt ve sto let starém domě, který prošel před lety necitlivou rekonstrukcí, není vůbec jednoduché. To poznala i mladá rodina, která si pořídila byt 3+1 v Plzni ve staré zástavbě.

Byt je velmi členitý, což komplikuje funkční využití jednotlivých prostor. | foto: Archiv majitelů

„Rekonstrukce bytu proběhla před dvaceti lety. Podle mého názoru velmi necitlivým způsobem a pro nás i s nepříliš vyhovujícími změnami dispozice. Původní prvky jsou bohužel vyměněny (špaletová okna, výměna a zmenšení dveří, parkety zůstaly pouze ve dvou místnostech). Největším nedostatkem je pro nás v tuto chvíli malá kuchyň, a to prostor s kuchyňskou linkou i sezení v jídelní části,“ popisuje problém čtenářka Romana.

Fotogalerie

Během užívání se objevily i další nedostatky bytu, které si majitelé před pořízením neuvědomovali.

Například vstupní hala představuje zbytečně velký prostor, pro který nenašla rodina praktické využití. Sprchový kout je také malý, přitom prostor koupelny je podle názoru majitelů zbytečně veliký.

„Líbí se nám představa propojení kuchyně s obývacím pokojem, ale není to podmínkou. Také bychom chtěli vytvořit koutek nebo místnost pro kancelářskou práci, manžel občas pracuje z domova. Potřebujeme velké množství úložných prostor, takže jsme uvažovali o šatně v ložnici,“ vypočítává Romana další požadavky. Zatím má rodina malou dcerku, ale druhému dítěti se nebrání.

Několik variant řešení pro rodinu připravil architekt Hynek Maňák ze studia Maniac interier. Není však přesvědčený, že by některá varianta představovala optimální či finální řešení. „Pro jeho hledání jsou nutné kvalitní podklady a vyjasnění představ uživatelů a rozhodnutí, kterému aspektu z dispozičních variant dají přednost,“ říká architekt Maňák.

Půdorys: stávající stav

Varianta A

Dispoziční varianta A vychází ze stávající dispozice. Kuchyň je rozšířena pro snadnější pohyb více osob, volně na ni navazuje jídelna v blízkosti francouzského okna.

Do koupelny se podařilo umístit vanu s délkou 160 cm, sprcha 100×100 cm, umyvadlo a koupelnový otopný žebřík. WC je dispozičně upraveno tak, aby se mohlo využít větrání okénkem, nechybí zde umývátko. Dostatečný prostor posloužil i pro pračku a sušičku postavené vedle sebe.

V prostoru bývalé spíže je malá pracovna. „Dětský pokoj lze pohodlně zařídit pro dcerku, v případě dalšího dítěte může být případně rozdělen na dva menší,“ upozorňuje architekt Maňák.

Varianta A

Obytný prostor zůstává v původním prostoru. Ložnice je dostatečně velká a umožňuje vytvoření vnitřní šatní komory.

Varianta B

Varianta testuje obnovení původního průchodu v nosné stěně a přístup do koupelny z chodbičky před dětským pokojem, jinak zůstává řešení obdobné jako u předchozí varianty.

Varianta B

Varianta C

Varianta prověřuje možnost umístění koupelny v prostoru bývalého pokojíku pro služku, bonusem je zde větrání a osvětlení oknem. Jídelní stůl je v blízkosti francouzského okna v nice respektující polohu odpadu. „Pozice kuchyňské sestavy je otočená a využívá odpadu u WC,“ vysvětluje Hynek Maňák.

Varianta C

Varianta D

Vybouráním okna a osazením dveří je možný výstup z koupelny na balkon. Jídelní stůl umístil architekt přímo do centra bytu. Dodané výkresové podklady bohužel neodpovídají fotografiím, dispoziční studie proto nemusí odpovídat skutečného stavu.

„Nejasná je pozice odpadu v koupelně, ve výkresu původního stavu je však zakreslený. Z této pozice vycházejí navržené studie, nejasné je tak však skutečné řešení WC, umístění pračky a potravinové spíže,“ varuje architekt Maňák.

Varianta D

Poradna architekta

Potřebujete změnit dispozici svého bytu? Zašlete na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz potřebné podklady:

• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků (kolik osob bude byt obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Počítejte však s tím, že žádostí je velmi mnoho. U panelových bytů se dispozice opakují, zkuste si vyhledat stejný typ bytu, který máte vy.

Autor návrhu

Ing. arch. Hynek Maňák

* 1963 v Kyjově, absolvent Fakulty architektury VUT Brno, zahraniční studia  na GC of Business Administration, Swinburne University of Techonology, Melbourne

Pracoval jako konstruktér nábytku v UP závodech Rousínov a dále pak ve Výzkumném a vývojovém ústavu nábytkářském v Brně. V roce 1990 zakládá vlastní Atelier M&M (společně s arch. Z. Maňákovou). V roce 1998 založil s ing. Radkem Jánským studio Maniac interier. Přednáší v Ústavu nábytku, designu a bydlení Mendelovy univerzity Brno.

Autor:

Nejčtenější

Každému jeho vlastní šuple. Perla Beskyd má pro návštěvníky nové lákadlo

Nové apartmány vyrostly na úpatí hory Kyčera v Těšínských Beskydech.

V Polsku, nedaleko českých hranic, vyrostly na úpatí hory Kyčera nezvyklé apartmány. Stavba je koncipována jako komoda,...

Dům inspirovaný lidovou architekturou prošel i regulativy CHKO

Posuvné venkovní dřevěné žaluzie připomínají hospodářská stavení. Vhodně je...

Navrhnout dům pro chráněnou krajinnou oblast představuje většinou velký boj s místními regulativy. Na druhé straně však...

Dřevo jako stavební materiál Finové milují. Staví z něj i hotely

Zimní romantická atmosféra platí i pro srubové domy v moderním pojetí.

Skandinávci si své přírody nesmírně váží, umí ji však také využívat na stavbu rodinných domů i veřejných staveb. Platí...

Ze dvou malých bytů vznikl příjemný interiér s luxusní terasou

Majitelé toužili mít v interiéru hlavně hodně dřeva, které na ně působí...

Velkorysé bydlení na nejvyšším podlaží novostavby vzniklo spojením dvou menších bytů. Z jednoho se stala denní zóna s...

Praha neznámá. Poznejte čtvrť kriminálníků, bláznů a učenců

Kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého na Karlově se stavěl od...

Scházela se tam pražská galerka, probouzeli se opilci, bohaté paničky tajně rodily nechtěné děti. Zveme vás na...

Další z rubriky

Dřevo jako stavební materiál Finové milují. Staví z něj i hotely

Zimní romantická atmosféra platí i pro srubové domy v moderním pojetí.

Skandinávci si své přírody nesmírně váží, umí ji však také využívat na stavbu rodinných domů i veřejných staveb. Platí...

Padesát let starý dům proměnili v moderní vilu ve stylu Bauhaus

Vila v městečku Särö je usazena na kopci. Prostřední a spodní podlaží majitelé...

Pár ve švédském městečku Särö se rozhodl k radikální změně domu z roku 1969, který dispozičně už nevyhovoval a stylově...

Dům v Písku po pradědečkovi vkusně zateplili. Fasáda pořádně prokoukla

Rodinný dům si nechal v Písku v roce 1913 postavit učitel František Racek s...

František Racek si v roce 1913 nechal v Písku postavit rodinný dům za 14 tisíc zlatých. Se svou manželkou na něj...

Najdete na iDNES.cz