Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Po rekonstrukci bytu se vana ocitla v ložnici, kabáty ve světlíku

  1:00aktualizováno  1:00
Pronájem bytů se stává stále častěji oblíbenou formou investic. Použili ji i majitelé bytu v domě ze začátku padesátých let na Praze 3. Úkol pro architektky byl jasný: vytvoření jednoduchého a současného interiéru ke krátkodobému pronájmu.

Ložnici s vanou v prostoru a velkoformátovou dlažbou „zjemňují“ lehké voálové záclony. | foto: Archiv soutěže Interiér roku

„Základem návrhu byla změna dispozice a přesun kuchyňské linky do největšího pokoje. Vznikl zde obytný prostor s kuchyní, jídelnou a obývací částí,“ popisuje architektka Kristýna Bělohradská ze studia Bělohradská Tomsová architects, které se kompletní rekonstrukce ujalo.

V místě původní kuchyně se tak nově objevila ložnice přímo propojená s koupelnou, jejíž součástí je i volně stojící vana. Vstupní halu rozšířily autorky návrhu o světlík, do kterého nechaly vestavět „balkon“. Vznikla zde tak nika s lavicí a věšáky.

Velkoformátové obklady mají lehce industriální charakter.

Velkoformátové obklady mají lehce industriální charakter.

Realizaci přihlásilo studio do soutěže Interiér roku v kategorii Rekonstrukce. Soutěž organizuje Institut bytového designu pro české a slovenské architekty a bytové designéry (o výsledcích posledního ročníku soutěže více zde). Uzávěrka ročníku 2017 byla 28. února 2018.

Modrá je dobrá

„Hlavními výtvarnými prvky, které se v interiéru opakují, jsou industriální strukturovaná šedá velkoformátová dlažba, cementová stěrka a na zakázku vyrobený nábytek z modrošedé lazurované překližky. Zbytek interiéru je laděný do bílých tónů, včetně repasovaných původních dveří a transparentních závěsů z přírodního materiálu,“ popisuje projekt Kristýna Bělohradská.

Fotogalerie

Všude tam, kde se předpokládají vyšší nároky na provoz a údržbu, tedy na podlaze ve vstupní hale, na WC a v ložnici s koupelnou, byla použita velkoformátová strukturovaná dlažba, která přechází i na stěny sprchového koutu. Za vanou v prostoru postačila cementová stěrka.

Protilehlou stěnu pojaly autorky jako šatní skříň se zabudovanou nikou pro postel. Nábytkovou skříňovou stěnu vyrobenou na míru z lazurované překližky s nádechem do modra doplnily bílé závěsy. Pocitově tak tento prostor získal na vzdušnosti a klidu.

V obytné části architektky „přitvrdily“: stěna za kuchyňskou linkou je dokončena cementovou stěrkou, zbytek místnosti vyladily do světlých tónů evokujících skandinávský styl včetně krémovošedé tapety s geometrickým vzorem na stěně za pohovkou. Opět se opakují bílé závěsy na oknech.

Na zakázku vyrobená kuchyně je pojednána ze stejného materiálu jako knihovna v obývací části a další nábytek vyrobený na míru v celém bytě. Pro osvětlení použily architektky žárovky na textilních kabelech.

U bytů určených pro krátkodobý pronájem postačí malá kuchyňská linka, betonová...

U bytů určených pro krátkodobý pronájem postačí malá kuchyňská linka, betonová stěrka se snadno udržuje.

„Volně stojící mobiliář je minimalistický, v černých a bílých tónech, doplněný svítidly ve skandinávském stylu, které spolu s přisazenými světly vytvářejí různé světelné scény a dotvářejí celkovou atmosféru interiéru,“ dodává architektka Bělohradská.

Autor:



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Další z rubriky

Bydlí ve vodojemu. Dvoupokojový byt má tři podlaží a krásný výhled

Neobvyklý domov vznikl uvnitř nevyužívaného vodojemu na střeše londýnského...

Ve starém nepoužívaném vodojemu na střeše londýnského činžáku Keeling House vznikl třípodlažní byt, ve kterém dominují...

Hedvika se zbavila staré ložnice. V nové za 130 tisíc se cítí jako v ráji

Nová ložnice vyšla Hedviku na 130 tisíc korun.

Hedvika se chtěla zbavit staré ložnice. Je vášnivá čtenářka a přála si místo, kde by pohodlně odpočívala a četla si....

Proměna bytu: v malém 2+1 potřebuje rodina místo pro tři syny

Ložnice rodičů slouží i jako pokoj nejmladšího syna.

Pohodlné bydlení pěti lidí v bytě 2+1 je dost obtížné. Vymyslet však interiér pro rodinu, kde nejstarší dospělý syn...



Najdete na iDNES.cz