V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

  1:00aktualizováno  1:00
Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř shodovaly. Ale než k tomu došlo, byt se na čas proměnil v totální staveniště. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí majitelům velmi komfortní bydlení se vším, co požadovali. | foto: Lukáš Hausenblas

Manželé mají už odrostlé děti, takže pokud jde o velikost bytu, hledali něco menšího, co bude odpovídat potřebám dvou lidí. Přes realitní kancelář nakonec našli prostor ve starším činžovním domě v posledním patře pod střechou.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Dům je bez výtahu, což jim nevadí. Zatím berou schody jako výzvu, protože jsou oba zapálení sportovci. Lokalita je přímo ideální, protože odtud mají blízko do centra Prahy, ale i k vodě na bruslařskou magistrálu a také do loděnice s Klubem KVS, kde má Martin pracovní zázemí.

Důležitá byla pro partnery i otázka finanční, nechtěli si brát na byt půjčku. V tomto případě stávající rozpočet vystačil i na důkladnou rekonstrukci, která byla nezbytná.

Inspiraci k novému bydlení hledala Katka převážně v časopisech a na internetu, kde si našla i architektku Světlanu Pásztorovou, jíž s Martinem svěřili projekt.

V absolutní shodě

Zadání pro architektku bylo vytvořit pohodlný a šikovně promyšlený prostor. Katka ještě přidala šatnu a nasvětlenou niku s úložnými prostory, kterou si vyhlédla v časopise. Když se začalo pracovat na nové dispozici bytu, zjistilo se, že bude nutné zateplit strop, protože z půdy vycházelo vlhko a chlad.

Fotogalerie

Nakonec se šlo s rekonstrukcí takzvaně „až na cihlu“, což bylo dobré v tom, že si manželé byt skutečně předělali k obrazu svému. Architektka přesně pochopila jejich vkus a potřeby a na všem se shodli.

Vysněnou niku umístila Kateřině za vstupní dveře, takže v chodbě modul slouží jako šatní skříň a botník, ze směru od kuchyně plní funkci výsuvné potravinové skříně. Z obývacího pokoje má v sobě zabudované výklopné skříňky s barem, zásuvku a v horní části tři nasvícené výklenky.

Hlavní obytný prostor nechala architektka otevřený, aby mu nic neubíralo světlo. Do místnosti situovala obývací pokoj, jídelnu, kuchyň i malý koutek sloužící jako minipracovna.

Druhou část bytu vyčlenila pro ložnici, kde využila zkosení střechy a šikovně tam umístila postel s úložným prostorem a na protější zkosenou zeď vymyslela knihovnu. Hned za ložnici navrhla šatnu, kterou od ní dělí skleněné posuvné dveře.

Veškerý nábytek v bytě vyráběl na míru truhlář Jiří Sabík, důmyslné vybavení...

Veškerý nábytek v bytě vyráběl na míru truhlář Jiří Sabík, důmyslné vybavení šatny navrhla jeho žena Lucie Sabíková.

Původní koupelnu majitelé rozdělili na dvě místnosti, aby vzniklo samostatné  WC. V koupelně nahradili vanu sprchovým koutem a do postavené niky dali pračku a sušičku prádla. Podlahy v celém bytě vyřešili dlažbou v imitaci dřeva, pod ni nechali položit podlahové topení.

„Hlavními požadavky bylo vytvořit interiér, který bude působit vzdušně a prostorně, bude ergonomicky pohodlný a nabídne co největší množství úložných prostor, jídelní stůl pro více osob, pohodlnou odpočinkovou zónu s možností spaní, pracovní místo, předsíň s dostatkem odkládacích prostor a možného posazení, dostatečně široké průchozí zóny,“ shrnuje projekt Světlana Pásztorová.

 Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...

Pražský výběr. Navštivte osm architektonických skvostů první republiky

Když jste v dosahu chrámu, orientujete se podle něj v čase i prostoru. Víte,...

Vznikly v období první republiky, v hlavním městě a podle návrhů předních architektů. Někteří z tvůrců za své realizace...

Ze staré půdy je parádní byt. Řádění architekta se vyplatilo

Majitel chce v bytě staromládenecky lenošit. V případě, že založí rodinu, začne...

Starou půdu ve španělské Valencii proměnil šikovný architekt na perfektní bydlení. Šedesát metrů čtverečních pojal...



Najdete na iDNES.cz