Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Svůj sen o bydlení ve starém domě svěřila architektkám. A nelituje

  1:00aktualizováno  1:00
Svůj první vlastní byt si Patricie koupila v pražských Holešovicích. Cíleně hledala v této lokalitě. Dosud zde žila a místo jí velmi přirostlo k srdci. Ve starém činžovním domě pak objevila zhruba sedmdesát metrů čtverečních. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Rozkládací pohovka Innovation poslouží jako příležitostné lůžko návštěvám. Na míru je zhotovený i pracovní stůl a víc než pět metrů dlouhá komoda ve shodném designu na protější straně místnosti. | foto: Ondřej Rytíř

Vytvořit tento svěží interiér vás jistě stálo nemalé úsilí...
Zpočátku jsem přecenila svoje síly. Pustila jsem se do úprav zanedbaného bytu na vlastní pěst. Postupně se však ukázalo, že jeho uvedení do funkčního stavu vyžaduje víc péče a profesionality, než jsem původně předpokládala. Proto jsem se obrátila na architektonické studio SMLXL, Hanu Štěpkovou a Kláru Valovou.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Při brouzdání na internetu mě zaujala jejich práce. S nimi rekonstrukce nabrala správný směr a získala jasný koncept. Po pečlivém upřesnění mých představ a zvážení všech okolností začaly architektky znovu a pěkně od začátku.

Došlo na kompletní výměnu elektro i vodoinstalací a nový kotel. Chtěla jsem příjemný a pohodlný byt pro sebe a hodně úložného prostoru. Obývací pokoj jsem si představovala jako společenský prostor, ale oddělený od kuchyně.

Na přání majitelky není diskuse.

Měnilo se dispoziční uspořádání bytu?
Vzhledem k umístění stoupaček vody a odpadu byt nenabízel zásadní změnu. Kuchyň rozšířeným průchodem volně navazuje na obývací pokoj, ale v podstatě je spíš součástí chodby, kterou se podařilo zvětšit a nevšedním způsobem ji proměnit v obytnou místnost. Nyní zde mám příjemný relaxační kout s pohovkou umístěnou přímo proti malému balkonku s výhledem do vnitrobloku.

Na míru danému prostoru je zhotovena i kuchyňská sestava nábytku z bíle...

Na míru danému prostoru je zhotovena i kuchyňská sestava nábytku z bíle lakované MDF desky.

Denní světlo sem přichází také z obývacího pokoje. Jinak vše zůstalo na původním místě. Nepotřebovala jsem nijak velkou kuchyň, protože moc nevařím.

Na požadavek úložných prostor architektky reagovaly menší stavební úpravou ložnice, kde vytvořily polootevřenou šatnu.

Líbí se mi jemné ladění studených barev, které ale působí velmi hřejivým dojmem. Až dojemnou křehkost vzbuzuje dlažba s pěkně namíchaným geometrickým vzorem.
Z výsledku jsem opravdu nadšená. Autorky projektu projevily citlivý přístup k rondokubistické budově a neuvěřitelnou kreativitu. V chodbě hravě navázaly na původní dlažbu.

Starý šedivý nátěr dveří je inspiroval a rozehrál použitou paletu barev obohacenou tóny modrých odstínů. Objevují se v detailech po celém interiéru a příjemně kontrastují s bílou barvou. Vše pocitově zahřívá světlé dřevo. Zvolená kombinace je velmi zdařilá, interiér krásně prosvětlila.

Fotogalerie

Podařilo se v bytě zachovat původní parkety?
V ložnici ne. Tam byly na podlaze jen dřevovláknité OSB desky překryté linem. V obývacím pokoji ano. Prvek světlého dřeva tu posilují mé oblíbené židle One české značky TON. Slouží u jídelního i pracovního stolu. Stává se, že občas pracuji doma, proto je jeden kout obývacího pokoje věnovaný pracovnímu stolu.

Zajímavě zde architektky vyřešily úložný prostor, který je stejně jako pracovní stůl zavěšený na zdi a kopíruje celou, víc než pět metrů dlouhou stěnu. V celém interiéru mě moc baví ten všudypřítomný rytmus geometrických obrazců.

Kulatý jídelní stůl, drobné kulaté stolky rozeseté po celém bytě, kulatý koberec či umyvadlo se zrcadlem a další prvky. Výrazný modrý akcent v obývacím pokoji tvoří vlněný koberec s příměsí hedvábí, který byl vyrobený na zakázku až v Indii.

Naprosto originálně vyznívá tapeta s jemným geometrickým dekorem, která pokrývá nejen zdi, ale i část stropu. Nejenže zajímavě zdobí, ale i funkčně vymezuje jídelnu. Postupně bych ještě chtěla některé zdi doplnit obrazy, ale nespěchám na ně. Myslím, že by to mělo přirozeně vyplynout z všedního běhu života.

Na míru danému prostoru je zhotovena i kuchyňská sestava nábytku z bíle...

Na míru danému prostoru je zhotovena i kuchyňská sestava nábytku z bíle lakované MDF desky. Pouze ostrůvek je z corianu.

Vyplnilo se vaše přání a máte dostatek úložných prostorů?
Zatím mi stačí. Mám velkou skříň v obytné chodbě, dost místa v šatně a je tu i technická místnost. Další úložné prostory je možné podle potřeby vytvořit ještě v ložnici. Jsem maximálně spokojená, protože se mi vyplnilo i další přání. Ráda sleduji dobré filmy, proto mám v obývacím pokoji projektor a plátno.

Autorky interiéru

SMLXL – architektonické studio specializující se na interiér
Ing. arch. Hana Štěpková, Ing. arch. Klára Valová, www.smlxl.cz

Jejich heslo: „Finální návrh interiéru je výsledkem našich myšlenek a mnoha konzultací s klientem, takže se v něm vždy odráží člověk, který zde žije.“

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:


Článek se mi líbí

Nejčtenější

Parkoviště prodané k bytům je veřejné, majitelům to developer neřekl

Developer rozprodal parkoviště pod domem v Letňanech i s veřejným stáním....

Obyvatelé domu v pražských Letňanech koupili s bytem i parkovací stání. Jenže některým z nich developer prodal i místa,...

Za 45 dnů dokázali s chatrčí zázrak. Luxusní dvojvila je fenomenální

Dům stojí na jednom z ostrovů milionového moderního čínského města Čou-šan.

V čínském městě Čou-šan vyrostla během televizní show unikátní fotogenická vila. Architekt TianQi Guana z designérské a...



Michaela Dolinová má chalupu jak malovanou. Dřív tu žili lapkové

Žije se hlavně v prostorné světnici, kde je pohodlné posezení a jídelna s...

Usměvavá chalupářka Michaela Dolinová na nás okamžitě převedla veselou náladu. Nabídla vlastní upečené koláče a ukázala...

Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Rekonstrukce bytu v činžovním domě si vyžádala půltunovou traverzu

Ze dvou pokojů vznikl pohodový obytný prostor s jasně definovanými zónami. Nové...

Tento byt se liší od většiny zrekonstruovaných interiérů. Nejde až tak o podobu, ale o přístup majitelů. Většinu věcí...



Další z rubriky

Funkcionalistický dům v Praze čekal 80 let na svou konečnou podobu

Projekt vily vznikl ještě před válkou, ale dům byl postavený až v sedmdesátých...

Funkcionalistická vila na okraji Prahy prošla před pěti lety důkladnou rekonstrukcí. Její příběh je poněkud...

Stará garsonka v paneláku je jako ze škatulky. Z lodžie je fajn terasa

Prostor je rozdělený na jednotlivé funkční zóny.

Vybydlený byt 1+kk velký 36 metrů čtverečních na pražském sídlišti prošel radikální proměnou, které se ujala kancelář...

Český zateplovací experiment. Pošlete fotky dobrého i špatného případu

Budova v Českém Krumlově prošla řadou úprav. Zateplení jí velmi prospělo.

Nedávný případ necitlivě zateplené školy v Kamenných Žehrovicích ukázal, jak dláždění dobrými úmysly může vést i k...



Najdete na iDNES.cz