Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V pražském činžáku sloužila lodžie jako kuchyň, teď je tam trucovna

  1:00aktualizováno  1:00
Pro architekty to byla dvojí radost. Zaprvé rekonstruovat byt v činžovním domě z první republiky, který neutrpěl nesmyslnými zásahy, je příjemná výzva. A skvěle znělo i zadání investorky: „Navrhněte rekonstrukci tak, jako kdybyste ji dělali pro sebe.“ Co si přát víc?

Kuchyň (kuchyňský nábytek je z IKEA) funguje i jako obývací pokoj a jídelna. | foto: Jiří Ernest

Architekti Kamil Měrka a Tomáš Kozel ze studia ti2 architekti si tak rekonstrukci bytu ve druhém patře činžovního domu z 30. let minulého století v Praze-Střešovicích, nedaleko Pražského hradu, mohli doslova užít.

Byt je v domě, který zůstal zachovaný ve velmi dobrém stavebně technickém stavu a neutrpěl ani žádnými nevhodnými stavebními úpravami či jinými zásahy, které by měly negativní dopad na původní kvalitní architekturu. Zachovala se zde i řada originálních detailů.

„Investorka, jejíž matce byt patří, si přála, abychom rekonstrukci navrhli tak, jako bychom si ji dělali sami pro sebe. Protože chce byt pronajímat, nechtěla nás svazovat svými představami. Po předložení finální varianty došlo samozřejmě k doladění drobných detailů podle jejího přání,“ vysvětluje architekt Tomáš Kozel.

Provizorní kuchyňka

Provizorní kuchyňka

Koupelna prošla rekonstrukcí poplatnou době realizace.

Koupelna prošla rekonstrukcí poplatnou době realizace.

Vstupní hala - původní stav

Vstupní hala - původní stav

Koncept rekonstrukce

Protože dům má stále svého genia loci, rozhodli se architekti obdobně přistoupit k rekonstrukci bytu tak, aby byly zachovány všechny jeho hodnotné prvky a ty pak vhodně doplnili, aby byt odpovídal atmosféře celého domu.

Původní dispozici 2+1 o ploše 55 m2 změnili na 3 + kk. Byl měl totiž původně velkou ložnici orientovanou do poměrně rušné ulice, naopak menší obývák nabízel výhled do klidného dvora.

Fotogalerie

„Rozhodli jsme se funkce těchto dvou místností prohodit. Vznikla klidná ložnice s šatnou a větší místnost posloužila pro obývací pokoj s kuchyňskou linkou. Kuchyň byla původně situovaná v zasklené lodžii, která nyní plní funkci pracovny s velkou knihovnou, jakousi´trucovnu´,“ popisuje architekt Kozel.

Díky dispozičním změnám vznikla v kuchyni šikovná spižírna v nice a ve vstupní hale komora, v níž je umístěný nový plynový kondenzační kotel.

Náročná proměna

Z technického hlediska šlo o náročnou kompletní rekonstrukci. Zbouraly se některé příčky a naopak vyzdily nové z pórobetonu podle nového dispozičního uspořádání.

Samozřejmě se musely kompletně vyměnit všechny rozvody: elektřina, voda i odpady. Osadila se nová otopná tělesa včetně zdroje vytápění, tím je plynový kondenzační kotel, který si vyžádal i nový komín.

V pracovně byla zateplena obvodová zeď a staré okno vyměněno za nové dřevěné. Téměř celý byt dostal nové podlahy, a to nejen vrchní nášlapné vrstvy, ale i takzvané polštáře a násyp, bohužel tady se stáří stavby projevilo velmi výrazně. Jako finální povrch podlah byla zvolena masivní borovicová prkna.

Do horních polic knihovny lze dosáhnout díky vtipným schůdkům, které zároveň...

Do horních polic knihovny lze dosáhnout díky vtipným schůdkům, které zároveň slouží jako úložný prostor.

Ve výklenku u ložnice vznikla příjemná šatna s posuvnými dveřmi.

Ve výklenku u ložnice vznikla příjemná šatna za posuvnými dveřmi.

V koupelně vznikl sprchový kout, který odděluje do zdi zapuštěná skleněná příčka, byla zhotovena nika pro pračku a ukládání čisticích prostředků. Kombinace černé dlažby a bílého obkladu, obojí ve čtvercovém formátu, odkazuje na prvorepublikovou éru.

„Osvětlení bytu jsme vyřešili zářivkovými trubicemi ukrytými v kapsách pod stropem, čímž vzniká příjemné nepřímé osvětlení,“ upozorňuje architekt Kamil Měrka.

Na rozdíl od podlah mohly být veškeré původní truhlářské a zámečnické výrobky repasovány. Původní jsou tak okna i dveře včetně originálních obložkových zárubní.

„Zachovala se i původní hexagonální dlažba ve vstupní hale i dlažba na WC, to zůstalo v podstatě stejné, jen jsme využili masivní nosné schodišťové zdi pro zbudování niky na osazení umývátka se skříňkou. Umývátková baterie byla nahrazena spouštěčem vody zabudovaným přímo ve výtokové trubici,“ popisuje architekt Měrka.

Masivní nosnou schodišťovou zeď využili architekti pro zbudování niky na...

Masivní nosnou schodišťovou zeď využili architekti pro zbudování niky na osazení umývátka se skříňkou. Dlažba na podlaze je původní.

V koupelně vznikl sprchový kout oddělený od dalšího prostoru skleněnou příčkou....

V koupelně vznikl sprchový kout oddělený od dalšího prostoru skleněnou příčkou. Přibyla i nika pro pračku a ukládání čisticích prostředků.

Většina nábytku byla vyrobena na zakázku a vsazovala se do předem připravených nik (knihovna, šatní stěna, police, velkoformátové posuvné panely do úložných prostor či koupelny). Všechny truhlářské výrobky byly zhotoveny buďto z masivního dubu nebo MDF desky s dubovou dýhou, pouze kuchyňská linka je z IKEA.

Technické údaje

Realizace: Rekonstrukce bytu v Praze Střešovicích
Autoři projektu: ti2 architekti - Ing.arch. Kamil Měrka, Ing.arch. Tomáš Kozel,
Dispozice: původně 2+1, dnes 3+KK
Plocha: 55m2
Podlahy: masiv borovice
Nábytek: masiv dub/MDF deska s dubovou dýhou
Vytápění: ústřední - plynový kondenzační kotel + radiátory
Truhlářské práce: Pavel Dusil truhlářství a interiéry
Nově vyzděné příčky: pórobeton
Cena kompletní rekonstrukce: nové rozvody vody a elektřiny, nové vytápění včetně nového plynového kotle a komínu, podlahy (včetně roštů), zednické práce, repasování dveří a oken, nové okno do pracovny, truhlářské výrobky z masivu na míru a podobně - 900 000 Kč

Pohled z chodby do vstupní haly s původní dlažbou

Pohled z chodby do vstupní haly s původní dlažbou

ti2 architekti

Ateliér založili v roce 2012 Ing. arch. Tomáš Kozel a Ing. arch. Kamil Měrka. V jejich portfoliu prací najdete kromě návrhů bytů a rodinných domů také projekty veřejných prostor, stavby občanské vybavenosti, průmyslové objekty a podobně.

Autoři:






Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však protáhla, a přestože ještě není stoprocentně...  celý článek

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým bude chlapec dále růst. Rodiče si na...  celý článek

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě dispoziční řešení zaměřené víc na počet...  celý článek

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší parcele vyrostl velký dům, který zastínil...  celý článek

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu...
Dům se prodává se slavnou zříceninou. Starost o památku kupce odrazuje

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu liber, v přepočtu 32,8 milionu korun. Památkově chráněná zřícenina hradu Sheriff...  celý článek

Další z rubriky

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě dispoziční řešení zaměřené víc na počet...  celý článek

Vysoká kuchyňská sestava má dvířka s betonovým povrchem v černém odstínu. Končí...
Byt v klášteře má na stropě fresky, ložnice je v místě bývalé kaple

Žít v klášteře? To vyhovuje jen málokomu. Ale bydlet ve zrekonstruovaném objektu bývalého kláštera ze 17. století, to je něco jiného. Zejména když je ve velmi...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.