Zdařilá rekonstrukce bytu, kde se toaleta i kotel skrývají ve skříni

  1:00aktualizováno  1:00
U bytu 2+1 v samotném centru Brna si zaslouží obdiv jak majitel, tak designéři ze studia Le Bon. Investor za to, že i za cenu vyšších nákladů zachoval a zrepasoval původní podlahy a okna včetně prosklené lodžie, autoři návrhu za promyšlené řešení a důraz na detaily.

Levitující postel v ložnici je ukázkou kvalitního řemesla, nejlepším důkazem jsou i tzv. cinkované spoje. Z ložnice je vstup na prosklenou lodžii. Ta zde byla už v době stavby domu. | foto: René Novák

Rekonstrukce interiéru bytu v domě z počátku 20. století bývá hodně náročná, protože každý stavební zásah může přinést nečekaná překvapení. A nejinak tomu bylo i v tomto případě. Třeba v podobě prapodivně vestavěného záchodu v předsíni, který zde možná původně ani nebyl.

Předsíň se zavěšeným botníkem a tyčí nahrazující klasickou věšákovou stěnu

Předsíň se zavěšeným botníkem a tyčí nahrazující klasickou věšákovou stěnu

„Jsme rádi, že majitel souhlasil se zachováním původních vnitřních oken i za cenu náročné renovace. Za pozornost stojí i řešení úložných prostor: místo klasických skříní jsme navrhli průchozí šatnu, logicky spojující ložnici a koupelnu,“ vysvětluje Klára Nováková ze studia Le Bon.

Upozornění: fotografie vznikly těsně po dokončení interiéru, ještě před nastěhováním majitelů, kteří si přáli zachovat soukromí. Proto není ani spouštěna diskuse.

Interiér, kde vládne bílá a masivní dub

Byt 2+1 pro dvojici ve středním věku s odrostlými dětmi je promyšlený do posledního detailu. „Interiéru vévodí osvědčená bílá, dub a odstíny zemité a modré. Úložné prostory jsou nenápadné, ale pro dvě osoby dostačující,“ popisuje Klára Nováková.

Bílá barva pomáhá prostor opticky zvětšit, dub mu zase dodává na klidu a útulnosti. Obojí je vidět i v kuchyni: skříňky dokončené bílým lakem splývají s bílou výmalbou stěn. Kuchyňská linka ve tvaru U má pracovní desku z bílého corianu, z něhož je vyrobený i dřez, bílé jsou i židle Merano.

Fotogalerie

Jídelní stůl, kde se mají lidé potkávat a trávit čas nejen při stolování, navrhli designéři ze studia Le Bon jako robustní desku dokončenou dubovou dýhou, díky skleněné podnoži však vyvolává dojem levitující plochy.

„Čistý“ vzhled kuchyně nenarušují ani spotřebiče, mikrovlnná i teplovzdušná trouba a vestavný kávovar mají čelní plochy z bílého skla. Digestoř se spodním odtahem řeší elegantně problém, kam s párou a odérem z vaření.

Obývací pokoj s pracovním koutem působí i zcela „nezabydlený“ relaxačně: až stovky knih připravených na stěhování zaplní velkou knihovnu, na zeď přijdou obrazy a přibudou rostliny, bude nejvyšší čas za dlouhých podzimních a zimních večerů zapálit lihový krb a se sklenkou dobrého moravského vína či šálkem kávy příjemně odpočívat.

Důraz na detail

Ložnici dominuje „levitující“ postel z masivního dřeva s klasickými detaily, takzvanými cinkovanými spoji. „Vznášení se“ nad podlahou umožňuje subtilní kovové podnoží.

Do šatny je vstup z ložnice.

Do šatny je vstup z ložnice.

Z ložnice je vstup  na prosklenou lodžii. Ta zde byla už v době stavby domu.

Z ložnice je vstup na prosklenou lodžii.

Z ložnice lze projít šatnou do koupelny. Aby se ušetřilo místo, nebyly použity zděné příčky, ale pouze nábytková stěna, jejíž díly tvoří opticky zajímavý rastr. „Toto řešení rádi upřednostňujeme,“ upozorňuje Klára Nováková. V šatně byla použita kovová konstrukce a laminátové desky v matu.

Svůj oblíbený přístup, tedy uzavírání praček, sušiček a kotlů do skříní, použili designéři ze studia Le Bon i v koupelně. Tady kvůli praktičnosti použili na skříň ukrývající pračku a kotel voděodolný laminát.

Novou
Novou

Novou ´budku´ WC designéři odhlučnili, doplnili odsáváním pachů a rozšířili o úložný prostor pod stropem.

Svůj „skříňový úkryt“ však dovedli do maxima v předsíni. Odstranili tenké a nepříliš stavebně zdařile provedené příčky v předsíni, za nimiž bylo umístěno WC, a nahradili je skříní dokončenou dubovou dýhou.

„Novou ‚budku’ WC jsme odhlučnili, doplnili odsáváním pachů a rozšířili o úložný prostor pod stropem,“ vysvětluje Klára Nováková.

Studio Le Bon

Studio Le Bon vzniklo v roce 1996.

Originalita a jedinečnost vznikají tam, kde věříte svému snu. Přesně na tom od roku budujeme naši značku. Originální, osobní a s citem pro detail. Jako v každém vztahu je výsledek naší práce založený na diskusi s našimi klienty, z nichž se často stávají přátelé. Společně objevujeme prostor, vybíráme materiály i ta nejlepší funkční řešení.“

Studio se zaměřuje na koupelnový  a kuchyňský nábytek, ale nebrání se ani navrhování celých interiérů. Za svou práci získalo již několik cen.

.

Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Padesát let starý dům proměnili v moderní vilu ve stylu Bauhaus

Vila v městečku Särö je usazena na kopci. Prostřední a spodní podlaží majitelé...

Pár ve švédském městečku Särö se rozhodl k radikální změně domu z roku 1969, který dispozičně už nevyhovoval a stylově...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Pocta vědci a cyklisté vítáni. Zachráněný statek je muzeem i ubytovnou

Rodný dům Johanna Gregora Mendela ve Vražném na Novojičínsku. Nadace, která jej...

Obec Vražné-Hynčice na Novojičínsku v Moravskoslezském kraji se pyšní slavným rodákem. Světově uznávaný zakladatel...

Najdete na iDNES.cz