Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Byt plný dveří potřebuje razantní rekonstrukci. V přízemí je to těžké

  1:00aktualizováno  1:00
Mladý pár se bude v nejbližší době stěhovat do bytu v domě starém desítky let. Předem však žádá o radu architekta, jak by bylo možné prostor zrekonstruovat. Současná dispozice totiž rozhodně nevyhovuje dnešním nárokům na bydlení.

Byt má spoustu dveří, například pokoj č. 1 má přímý vstup do kuchyně i do haly (tyto dveře jsou za závěsem). | foto: Archiv majitelů

„Chystáme se na kompletní rekonstrukci bytu v pražských Vršovicích. Jde o byt 2+1 v cihlovém domě s halou uprostřed bytu, v současném stavu je však prakticky nepoužitelná. Byt má něco přes 70 metrů čtverečních a je ve zvýšeném přízemí, což ztěžuje bourání příček s ohledem na byty v dalších šesti patrech,“ popisuje čtenář.

Fotogalerie

Mladá dvojice má jasné představy o podobě bytu: WC a koupelna oddělené, dostatečně velká kuchyň (nebo koupelna), kam se vejde pračka, sušička, myčka, trouba a velká chladnička.

Pokud jde o dispozici, dvojice si přeje šatnu u ložnice a budoucí dětský pokoj ani ložnice nesmějí být průchozí. Chybět by neměl prostor pro pracovní stůl s počítačem a tiskárnou či kosmetický stolek.

„V bytě budu bydlet s partnerkou, ale rád bych měl už připravenou místnost i pro budoucí děti, ze začátku ji budeme využívat jako pokoj pro hosty nebo malou „tělocvičnu“. Vzhledem ke kompletní rekonstrukci (podlahy, voda, elektrické rozvody), která je nutná, se nebráním ani bourání či přesouvání příček. Nemám ale rád zbytečné rozhazování a nesmyslné designové vychytávky. Preferuji jednoduchost a praktičnost,“ doplňuje mladý majitel.

Půdorys - stávající stav

Dvě varianty řešení připravil architekt Hynek Maňák ze studia Maniac interier. U obou variant doporučuje konzultaci se statikem, byty v přízemí mívají větší omezení než třeba prostory v posledním podlaží.

Varianta A

Základem řešení je využití stávajícího prostoru rozměrné a problematicky využitelné haly. “Menší okno, které halu osvětluje, nabízí využití pro ložnici, zatímco stávající pokoj označený číslem 2 může být využitý pro budoucí dětský pokoj,“ říká architekt Maňák.

V nově vytvořené ložnici lze umístit dostatečně velkou manželskou postel 180×205 cm, do dětského pokoje se také vejde vše potřebné. Aby však bylo možné vytvořit novou obytnou místnost (ložnici), bude nutné posunout WC a koupelnu do centra dispozice a vytvoření dostatečně průchozí chodby.

„Z dodaných podkladů je patrná instalační šachta v těsné blízkosti WC a koupelny, možnost napojení odpadů tak bude zásadní pro volbu finálního řešení,“ upozorňuje Hynek Maňák.

Varianta A

Do koupelny „zasunuté“ do otvoru v nosné stěně po původních dveřích umístil architekt umyvadlo, sprchový kout 105×80 cm, koupelnový radiátor a skříňku. Nově zbudované WC v těsné blízkosti instalační šachty doplnil o umývátko.

Prostor bývalé kuchyně a pokoje č. 1 propojilo částečné vybourání stávající příčky, vznikl tak vytvořený velkorysý společný obytný prostor. Částečně do něj zasahuje koupelna, a vytváří tak niku pro umístění kuchyňské linky. V rohu se podařilo vytvořit „prádelnu“ s pračkou a sušičkou. Vstup nejlépe vyřeší „nábytkové“ dveře vyrobené na míru od truhláře.

V obývacím pokoji je zakreslený jídelní stůl, sedací souprava a TV stěna. „Původní dveře z haly mohou být v rámci stávajícího otvoru v nosné stěně rozšířeny na prosklené dvoukřídlové dveře, které opticky prosvětlí chodbu,“ upozorňuje architekt.

Varianta B

Princip je obdobný jako u předchozí varianty. Vstupní dveře ale architekt otočil tak, aby bylo možné prostor vstupní předsíně lépe využít. Koupelna zasahuje více do prostoru původní kuchyně, je vybavena umyvadlem a koupelnovým radiátorem. Vana 170×75 cm je částečně zasunuta do niky, což usnadňuje sprchování, a supluje tak i sprchový kout.

„Domnívám se však, že v tomto případě už nebude možné vanu napojit volným spádováním na odpadovou stoupačku v instalační šachtě. V tomto případě bych akceptoval napojení zařizovacích předmětů mimo dosah stávající stoupačky pomocí čerpadla odpadu, které může být umístěné například v prostoru prádelního koutu,“ upozorňuje architekt Maňák.

Nevýhoda použití čerpadla odpadu pro část zařizovacích předmětů však vyváží podle jeho názoru možnost získání slušně velké koupelny s vanou.

Varianta B

Kuchyň je v prostoru původní kuchyně, opět nabízí oddělený rohový prostor pro prádelnu s pračkou a sušičkou nad sebou. Jeho uzavření nejlépe vyřeší „nábytkové“ dveře vyrobené na míru.

Obývací pokoj lze s chodbou propojit dvoukřídlými prosklenými dveřmi. Chodba je v této variantě prodloužena až k obvodové stěně, a umožňuje tak umístění šatních skříní.

Zmenšený dětský pokoj by byl vhodný pro jednoho potomka.

Ložnice má pouze 9,5 m2. Norma sice vyžaduje pro dvě osoby 12 m2, ale pokud se nahradí šatní skříně pouze nízkými skříňkami, aby zůstal „volný prostor k dýchání“, může to majitelům stačit. Reálný život se občas s normami prostě nemusí potkat...

V ložnici je také možné nahradit původní okno francouzským, s případným doplněním o malý balkonek. Tedy pokud původní okno vede do dvora, nikoli do ulice. Záleží také na souhlasu majitele domu i ostatních majitelů bytů.

Francouzské okno poskytne více světla, ale i lepší možnost větrání či sušení prádla, otázkou je samozřejmě bezpečnost. Záleží na lokalitě, přístupnosti dvora a podobně. V rámci rekonstrukce lze zvolit odpovídající typ okna včetně uzamykání a dalších bezpečnostních prvků.

Poradna architekta

Potřebujete změnit dispozici bytu či domu? Zašlete na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz potřebné podklady:
• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků (kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor návrhu

Ing. arch. Hynek Maňák

* 1963 v Kyjově, absolvent Fakulty architektury VUT Brno, zahraniční studia na GC of Business Administration, Swinburne University of Techonology, Melbourne.

Pracoval jako konstruktér nábytku v UP závodech Rousínov a dále pak ve Výzkumném a vývojovém ústavu nábytkářském v Brně. V roce 1990 zakládá vlastní Atelier M&M (společně s arch. Z. Maňákovou). V roce 1998 založil s ing. Radkem Jánským studio Maniac interier. Přednáší v Ústavu nábytku, designu a bydlení Mendelovy univerzity Brno.




Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Z hostince muzeum. Müllerův dům prorostlý plísní zachránilo až město

Budova Muzea města Tišnova, známá jako Müllerův dům, je kulturní památkou.

Budova Muzea města Tišnova, známá jako Müllerův dům, je kulturní památkou. Vznikla kolem roku 1712 přestavbou staršího...

Z bytu bez koupelny a WC vznikl po rekonstrukci osobitý interiér

V historickém prostoru vytváří knihovna jakousi ornamentální plastickou stěnu.

Najít byt v klidné části Smíchova s výhledem do krásného zeleného parku bylo pro nového majitele terno. Naštěstí vládl...

Sýpka hyzdila centrum Soutic. Od demolice ji zachránili občané

Sýpka se na poslední chvíli vyhnula demolici.

Téměř v centru Soutic poblíž Zruče nad Sázavou stála na vyvýšeném místě historická budova sýpky, která byla tak...



Najdete na iDNES.cz