Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V malém bytě může skončit kuchyň i v předsíni, získáte další pokoj

  1:01aktualizováno  1:01
Mladý pár zpravidla řeší budoucí dětský pokoj. V tomto případě se do bytu 2+1 musí vejít jak mladá dvojice, tak také dědeček, o kterého se chtějí postarat. Proto by měl být interiér bezbariérový.

Mladý pár si už v jednom z pokojů vytvořil ložnici a obývací pokoj. | foto: Archiv majitelů

“V koupelně bychom chtěli vytvořit větší sprchový kout oddělený od zbývajícího prostoru skleněnou nebo zděnou příčkou, nejlépe bez vaničky, aby byl bezbariérový. Rádi bychom měli pračku a sušičku vedle sebe, aby na nich vznikl odkládací pult,“ popisuje čtenářka Monika.

Pokud jde o dispozici bytu s plochou přibližně 65 m2, mladý pár by si přál samostatnou ložnici a kuchyň spojenou s obývacím pokojem. Druhá ložnice je určena pro seniora.

Možná řešení připravil architekt Hynek Maňák ze studia Maniac Interier.

Půdorys: stávající stav

Varianta A

Může se hodit

Maly haj

Malý Háj - moderní novostavba od společnosti Finep na Praze 10

V této variantě se rozšířila stávající koupelna odstraněním chodby před koupelnou a WC. Do koupelny se podařilo umístit sprchový kout, umyvadlo, pračku a sušičku vedle sebe.

WC je sice samostatné, ale přístupné pouze přes průchozí koupelnu. Kuchyň zůstala na původním místě. V obývacím pokoji je umístěný spací kout. Ložnice u vstupu se zmenšila na 12 m2, zato se rozšířila chodba ve vstupní části pro umístění šatních skříní.

Varianta A

Varianta B

Koupelna se opět rozšířila o část chodby, je v ní umístěný velký sprchový kout, umyvadlo, pračka a sušička jsou však tentokrát nad sebou. Samostatná toaleta zůstala na původním místě.

Fotogalerie

Podle informací uživatelů, kteří již vše konzultovali s odborníkem, lze natáhnout odpad pomocí přizdívky stěn v koupelně, a umístit tak kuchyň do prostoru původní chodby.

Střední část bytu tak vytváří společný obytný prostor s kuchyňským koutem, jídelním stolem a sedací soupravou. Místo původní kuchyně tak vznikl nový pokoj pro seniora. Obdobně jako v předchozí variantě se zmenšil pokoj u vstupu a vzniklo rozšířené zádveří se šatními skříněmi.

Varianta B

Varianta B.1

V půdorysném schématu jsou zakresleny symboly invalidního vozíku s potřebným manipulačním prostorem. Dispozice nenaplňuje důsledně požadavky na bydlení vozíčkáře, což však nebylo požadavkem čtenářů.

Senior zatím zvládá pohyb s holí a mladí doufají, že tak to také zůstane. Dispoziční schéma prověřuje kolizní místa při případném pobytu vozíčkáře v tomto bytě.

Varianta B.1

Poradna architekta

Potřebujete změnit dispozici svého bytu či domu? Zašlete na e-mailovou adresu

bydleni@idnes.cz potřebné podklady:
• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor návrhu

Ing. arch. Hynek Maňák

* 1963 v Kyjově, absolvent Fakulty architektury VUT Brno, zahraniční studia - GC of Business Administration, Swinburne University of Techonology, Melbourne.

Pracoval jako konstruktér nábytku v UP závodech Rousínov a dále pak ve Výzkumném a vývojovém ústavu nábytkářském v Brně. V roce 1990 zakládá vlastní Atelier M&M (společně s arch. Z. Maňákovou). V roce 1998 založil s ing. Radkem Jánským studio Maniac interier. Přednáší v Ústavu nábytku, designu a bydlení Mendelovy univerzity Brno

Autor:



Nejčtenější

Parkoviště prodané k bytům je veřejné, majitelům to developer neřekl

Developer rozprodal parkoviště pod domem v Letňanech i s veřejným stáním....

Obyvatelé domu v pražských Letňanech koupili s bytem i parkovací stání. Jenže některým z nich developer prodal i místa,...

Za 45 dnů dokázali s chatrčí zázrak. Luxusní dvojvila je fenomenální

Dům stojí na jednom z ostrovů milionového moderního čínského města Čou-šan.

V čínském městě Čou-šan vyrostla během televizní show unikátní fotogenická vila. Architekt TianQi Guana z designérské a...



Michaela Dolinová má chalupu jak malovanou. Dřív tu žili lapkové

Žije se hlavně v prostorné světnici, kde je pohodlné posezení a jídelna s...

Usměvavá chalupářka Michaela Dolinová na nás okamžitě převedla veselou náladu. Nabídla vlastní upečené koláče a ukázala...

Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Rekonstrukce bytu v činžovním domě si vyžádala půltunovou traverzu

Ze dvou pokojů vznikl pohodový obytný prostor s jasně definovanými zónami. Nové...

Tento byt se liší od většiny zrekonstruovaných interiérů. Nejde až tak o podobu, ale o přístup majitelů. Většinu věcí...



Další z rubriky

Bačinova vila má 111 let. Prázdná vyrabovaná ruina pořádně prokoukla

Vilu v italském stylu si nechal v roce 1906 postavit továrník Josef Bačina. Na...

Z Bačinovy vily v Opatovicích nad Labem zbyla pouze vyrabovaná ruina. Stoletá budova si prošla častým kolečkem...

Český zateplovací experiment. Pošlete fotky dobrého i špatného případu

Budova v Českém Krumlově prošla řadou úprav. Zateplení jí velmi prospělo.

Nedávný případ necitlivě zateplené školy v Kamenných Žehrovicích ukázal, jak dláždění dobrými úmysly může vést i k...

Iva s Martinem sní o úkrytu. Za 40 tisíc se dočkali i lustru z lahváčů

Mladý pár si v domě vybral pokoj po Martinově babičce, který návrhářka...

Iva a Martin jsou čerství absolventi stavební fakulty, kteří se společně s Martinovým tatínkem pustili do rekonstrukce...



Najdete na iDNES.cz