Z bytu 2+1 potřebovali vykouzlit 3+kk, aby měly děti vlastní pokoj

  1:00aktualizováno  1:00
Pro rodinu s dvěma dětmi není byt 2+1 právě ideální. Proto není divu, že se takoví majitelé snaží změnit dispozici, aby měli dostatek soukromí jak oni, tak jejich děti. V tomto případě si manželé přáli přestavět byt na 3+kk.

Dětský pokoj | foto: Archiv majitelů

“Plánujeme rekonstrukci přízemního bytu 2+1 v Brně. Chtěli bychom vás poprosit o pomoc při změně dispozice na 3+kk. Nosná zeď je pouze mezi pokoji, “ napsala nám čtenářka Michaela. Ke své prosbě přidala i plánek stávající dispozice a několik fotografií.

Několik variant řešení připravil architekt Hynek Maňák ze studia Maniac Interier. “Stávající dispozice má vzhledem k velikosti bytu zbytečně velkou kuchyň, na kterou dále navazuje spíž a komora,” hodnotí architekt zadanou dispozici.

Koupelna je podle něho naopak malá, s problematickým přístupem ke kondenzačnímu kotli. Stávající ložnice a dětský pokoj jsou propojeny dveřmi přes nosnou zeď.

Stávající stav

Stávající stav

Varianta A

Cílem dispozičního řešení je vytvoření nové samostatné obytné místnosti. Přemístěním příčky mezi původní kuchyní a komorou vznikl prostor pro novou ložnici. Postel s nočními stolky je zasunuta do výklenku mezi obvodovou zdí a komínovým tělesem.

Fotogalerie

V původní koupelně je vedle tohoto komínu (podle fotografie a dodaného půdorysu) znatelný pilíř. Pokud nepůjde vybourat, bude nutné předsunout pravý noční stolek nebo vyrobit do vzniklé mezery atypický.

“K proporcím místnosti však doporučuji použít noční stolky s různými šířkami, aby bylo možné odsunout postele od okna a byl pohodlný přístup jak k levému lůžku, tak k oknu,” vysvětluje architekt Maňák.

V prostoru původní spíže se podařilo vytvořit koupelnu s přístupem ze vstupní chodby, která počítá se zaústěním odpadů do stupačky původního WC. Do koupelny se vešlo umyvadlo, sprchový kout a pračka.

Kuchyň vznikla propojením původní komory a koupelny. Odpady dřezu a myčky se napojí na stupačku v původní koupelně. Kotel je zavěšený na komínovém tělese a schovaný ve vysoké skříni.

Varianta A

Naproti pracovní lince je takzvaná protilinka s menší hloubkou pro umístění drobných kuchyňských spotřebičů, mikrovlnky, kávovaru, toustovače a další. Z kuchyně je přístup do obývacího pokoje původními dveřmi z chodby a nově zbudovanými dveřmi z kuchyně.

Obývací pokoj s jídelnou je v prostoru původní ložnice. Dětský pokoj pro obě ratolesti zůstává v původní pozici. Na chodbě lze najít místo pro šatní a úložné skříně.

Varianta B

Základní dispoziční princip zůstává obdobný jako v předchozí variantě. Jinak je řešena koupelna s umyvadlem a vanou 170×75 cm. WC je zkráceno a přístupné z nové chodbičky mezi chodbou a koupelnou. V této chodbě byla v nice umístěna pračka, případně nad ní sušička.

Varianta B

Původní dětský pokoj se zmenšil příčkou na plochu 15 m2. Zbývající prostor tak vytváří průchozí komoru s úložnými skříněmi, kterých bývá vždy nedostatek. V obývací pokoji je televizor umístěn ve skříňce navazující na jídelní stůl a oddělující jídelní část od zbývajícího obytného prostoru. Chodba opět poskytuje možnost umístění úložných skříní, lavičky, botníku a odkladní šatní stěny u vchodových dveří.

Varianta C

V úvahu přichází i možnost probourání většího otvoru se šířkou kolem 205 cm v nenosné stěně mezi obytnou místností a nově vytvořenou kuchyní. Toto řešení je však nutné řešit v součinnosti se statikem a vycházet z konkrétních stavebních podmínek.

Varianta C

Výhoda tohoto řešení? Optické propojení obytného prostoru s kuchyní.
Souběžně je také posunutá příčka mezi kuchyní a ložnicí a zvětšena plocha ložnice. Ve variantě je zakresleno řešení větší koupelny s umyvadlem, vanou a pračkou, chodbička u WC je tak zkrácena.

Poradna architekta

Potřebujete změnit dispozici svého bytu či domu? Zašlete na e-mailovou adresu

bydleni@idnes.cz potřebné podklady:
• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Jednou za 14 dní vybereme čtenáře, kterému Ateliér Dispozic připraví návrh nového dispozičního řešení bytu či domu. Toto řešení zveřejníme.
Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor návrhu

Ing. arch. Hynek Maňák

* 1963 v Kyjově, absolvent Fakulty architektury VUT Brno, zahraniční studia - GC of Business Administration, Swinburne University of Techonology, Melbourne.

Pracoval jako konstruktér nábytku v UP závodech Rousínov a dále pak ve Výzkumném a vývojovém ústavu nábytkářském v Brně. V roce 1990 zakládá vlastní Atelier M&M (společně s arch. Z. Maňákovou). V roce 1998 založil s ing. Radkem Jánským studio Maniac interier. Přednáší v Ústavu nábytku, designu a bydlení, Mendelu Brno.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Největší jízdárna v Čechách. Unikátní stavba Windischgrätzů unikla zkáze

Budova byla postavena mezi lety 1858 a 1861.

Tři kilometry západně od Tachova v Plzeňském kraji leží Světce, které se zásluhou knížete Alfréda I....

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Rekonstrukce koupelny trvala jediný den. Takovou změnu majitelka nečekala

Deset let stará koupelna potřebovala změnu.

Tereza snila o nové koupelně v romantickém vintage stylu. Přání jí splnil designér Petr Šlejmar, který se pustil do...



Najdete na iDNES.cz