Rekonstrukce bytu: jak ve 2+1 dopřát soukromí rodičům i potomkovi

  1:00aktualizováno  1:00
Vymyslet komfortní bydlení v bytě 2+1 pro rodinu s dítětem v pubertě, to byl úkol, který stál před architekty ze studia Balance idea. Naštěstí činžovní dům dovolil výraznější změny dispozičního řešení.

Obývací část je spojená s jídelním koutem a kuchyní. | foto: Ing. arch. Miroslav Stach, Balance idea

Oproti původnímu řešení se tak z bytu 2+1 s plochou 60,3 m2 podařilo architektům z Balance idea vytvořit 3+kk se samostatnou šatnou, koupelnou, prostorem pro pračku a dvěma WC. Tento zdánlivý luxus je potřebný, protože jedna klozetová mísa byla umístěna do koupelny.

Majitelé chtěli získat především soukromí jak pro sebe, tak pro syna, a zároveň mít dost prostoru pro společné setkávání a stolování. Chybět neměl ani oddělený pracovní kout.

Byt už neodpovídal standardům současného bydlení.

Byt už neodpovídal standardům současného bydlení.

Pohled do původní kuchyně

Pohled do původní kuchyně

Byt novým majitelům vyhovoval díky ceně i příjemné lokalitě s velkým množstvím zeleně a dobrou dopravní dostupností. Vzhledem k věku syna a tomu, že se chystá po maturitě na vysokou školu mimo Prahu, neměli rodiče touhu si pořizovat zbytečně velký byt. Za pár let už bude syn jezdit jen na návštěvy.

Když nábytek funguje jako příčky

Po řadě konzultací se architekti dohodli s rodinou na základních úpravách. Na vstupní část bytu tak navazuje vstup do dětského pokoje na jedné straně a na straně druhé vstup do obývací části s kuchyní a jídelnou.

Fotogalerie

"V rámci obývací části jsme vytvořili multifunkční nábytkovou sestavu, která funguje jako prostor pro umístění vysokých spotřebičů pro kuchyň, prostor pro umístění televize a knihovny v obývacím pokoji a nakonec i jako skrytý pracovní kout, který nabízí dostatečný pocit soukromí," vysvětluje architekt Miroslav Stach ze studia Balance idea.

Kuchyň je navržena ve tvaru písmene L, respektive U, opticky ji od prostoru jídelny odděluje mléčné sklo. Není příliš velká, ale sportovně založené rodině stačí. Víkendy tráví mimo Prahu a společně se schází většinou pouze u večeře. V kuchyni nechybí výkonná digestoř s odtahem do komína.

Z obývací části lze projít "pracovnou" do ložnice, na kterou navazuje šatna a následně koupelna. Ta má přístup i z druhé strany směrem od dětského pokoje. Soukromí lze vyřešit jednoduše: stačí otočit takzvaným WC zámkem.

Pohled do ložnice z obývací části. Průchod lze uzavřít posuvnými dveřmi.

Pohled do ložnice z obývací části, průchod lze uzavřít posuvnými dveřmi

Do koupelny se přes použití dvojího vstupu podařilo umístit umyvadlo, vanu a toaletu, prostor s toaletou lze oddělit posuvným panelem. Druhé WC je řešeno jako samostatná místnost přístupná ze vstupní části, stejně jako prostor pro umístění pračky.

Bílá zvětší prostor

S ohledem na velikost bytu volili architekti převážně světlé materiály, a to bílý thermopal. To je dřevotřísková deska oboustranně potažená vysokotlakým HPL laminátem s tloušťkou 0,8 mm, má lesklý či matný povrch a vysokou odolnost proti mechanickému poškození.

Architekti použili matné provedení thermopalu v kombinaci se dřevem, v tomto případě dubovou dýhou. Je třeba si uvědomit, že bílá odráží nejlépe světlo (celkem 90 procent, "pohltí" jen 4 procenta), a prostor tak opticky výrazně zvětšuje.

Pohled do kuchyně, částečně oddělené mléčným sklem

Pohled do kuchyně, částečně oddělené mléčným sklem

Celek doplnili autoři projektu o světelné prvky zabudované v sádrokartonovém podhledu, které tak dotvářejí "čistou" atmosféru bytu.

V současné době se návrh realizuje, v článku jsou použity fotografie původního stavu a vizualizace.




Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Rekonstrukce ve 100 let starém domě bytu ublížila, teď se hledá řešení

Byt je velmi členitý, což komplikuje funkční využití jednotlivých prostor.

Předělávat byt ve sto let starém domě, který prošel před lety necitlivou rekonstrukcí, není vůbec jednoduché. To...

Nejlepší dřevěnou stavbou roku 2018 se stala kancelář na stromě

Celkový vítěz soutěže, projekt Tree Office. Návrh umožňuje pracovat nebo...

Do šestého ročníku největší studentské soutěže zaměřené na dřevěné stavění v České republice, Stavby s vůní dřeva 2018,...

Největší jízdárna v Čechách. Unikátní stavba Windischgrätzů unikla zkáze

Budova byla postavena mezi lety 1858 a 1861.

Tři kilometry západně od Tachova v Plzeňském kraji leží Světce, které se zásluhou knížete Alfréda I....



Najdete na iDNES.cz