Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Předchozí majitel zrušil v 1+1 i přívod vody do kuchyně. Co teď s tím

  1:00aktualizováno  1:00
Čtenář Jan počítá s tím, že se časem jeho rodiče budou muset vzdát ze zdravotních důvodů bydlení na horách a přestěhovat se do Prahy za ním. Chystá proto pro ně vlastní pohodlné bydlení.

V kuchyni v současné době chybí přívod vody... | foto: Archiv majitele

„Byt nás zaujal i tím, že byť je ve zvýšeném přízemí domu, i pro toto ‚půlpatro‘ lze využít výtah. V okolí je hodně zeleně, přímo u domu pak zastávka autobusu. Byt 1+1 je v cihlovém domě ze 60. let minulého století,“ popisuje čtenář Jan, který bydlí nedaleko, takže by to měl k rodičům jen pár minut cesty.

Předsíň v původním stavu

Předsíň v původním stavu

Jenže zatímco dům je ve výborném stavu (nedávno proběhlo zateplení fasády, výměna oken, výměna výtahu a vstupních dveří za nové), interiér bytu vypadá naprosto opačně.

„Je zde sololitové jádro místo zděné koupelny. Původní kuchyňská linka už nemá ani zavedenou vodu, protože při rekonstrukci rozvodů vody v domě si předchozí majitel nenechal vodu do kuchyně zavést. Odpojený je také plyn pro plynový sporák,“ popisuje Jan.

Topení je dálkové, v bytě jsou dva radiátory pod okny. Stoupačky procházejí také koupelnou, takže ji v topné sezoně snadno vytopí. V pokoji jsou parkety, ve zbývající části bytu bylo položené PVC.

Fotogalerie

„Podle mého odhadu jsou všechny příčky v bytě nenosné, asi by se mohly vybourat. Mají tloušťku 10 centimetrů. Ve vstupní chodbě a také v kuchyni jsou niky pro vestavěné skříně,“ vypočítává Jan.

Jeho představa bytu pro rodiče? Měl by působit moderně a světle, zachovat chce dřevěnou podlahu v pokoji. „Pokud by to bylo možné, rádi bychom oddělený prostor pro spánek tak, aby se návštěvy nemusely přijímat v místnosti, kde se spí. Do koupelny bych raději než vanu viděl pohodlný sprchový kout, kam se dá případně umístit i sedátko. A jak to tak bývá, úložných prostor není nikdy dost, takže čím více jich bude, tím lépe,“ říká Jan.

Dvě varianty řešení pro Jana a jeho rodiče připravil Ing. arch. Hynek Maňák ze studia Maniac interier.

Půdorys bytu - stávající stav

„Stávající dispozice bytu má poněkud stísněnou vstupní chodbu s pěti dveřmi, takže neumožňuje využití pro úložný nábytek. Nika vedle vstupních dveří je pro šatní skříň mělká. V malé koupelně je prostor pouze pro malou vanu s délkou 145 cm. Sníženým průchodem kolem bytového jádra lze projít do kuchyně, která je dveřmi propojená s obytným pokojem, ten je přístupný i přímo z chodby. Změny lze určitě udělat,“ hodnotí byt architekt Maňák.

Varianta A

Může se hodit

Praha 10, 4Blok

4Blok - nadčasové bydlení v moderní novostavbě na Praze 10.

Více bytů k prodeji na Reality.iDnes.cz.

Cílem dispoziční úpravy je vytvoření obytného prostoru pro starší manželský/seniorský pár. „Bezbariérové řešení bytu pro vozíčkáře čtenář nepožadoval, v této konkrétní situaci by bylo jen stěží dosažitelné,“ upozorňuje architekt Maňák.

Doporučuje vyměnit vstupní dveře za bezpečnostní a otočit jejich otvírání, tím se zlepší průchod do bytu. Koupelnu a WC navrhl Hynek Maňák společné, aby byla možná asistence další osoby třeba při sprchování. Vedle WC mísy radí umístit sklopné madlo pro pomoc při usedání a vstávání, ve sprchovém prostoru o rozměrech 130×80 cm lze instalovat sklopné sedátko.

Varianta A

Stoupačky ústředního topení zůstaly v koupelně zachované ve stávající pozici. Pro pračku se našlo místo mimo koupelnu v prostoru předsíně, kam se vejdou i hluboké šatní skříně.

„Pro zlepšení průchodnosti jsem použil posuvné dveře do koupelny i do obytného prostoru s kuchyní. Kuchyňský kout je minimalizovaný, vejde se do něj ale chladnička, dvouplotýnka, myčka se šířkou 45 cm a rohový dřez,“ upozorňuje architekt Maňák.

Vyšetřil i odkladní plochu pro další kuchyňské přístroje, mikrovlnou troubu, kávovar, toustovač, varnou konvici a podobně. V blízkosti kuchyňského koutu umístil jídelní stůl pro čtyři osoby.

Na kuchyň s jídelním stolem volně navazuje obytný pokoj, ve kterém je oddělený závěsem prostor pro umístění manželské postele s přístupem z obou stran. V odpočivné části jsou dvě křesla a komoda s TV.

Varianta B

Od předchozí se tato varianta liší jiným úhlem čelní stěny koupelny s posuvnými dveřmi. „Trochu se tím rozšiřuje vstupní chodba, sprchový kout je zato trochu menší, jen 120×80 cm,“ vysvětluje architekt Maňák.

Varianta B

Zvětšil se tak obytný prostor pro umístění sedací soupravy a pohodlného křesla. Televizor může být umístěný na otočném kloubu na stěně tak, aby jej bylo možné sledovat jak z obytného prostoru, tak z jídelny.

Poradna architekta

Potřebujete změnit dispozici svého bytu či domu? Zašlete na e-mailovou adresu

bydleni@idnes.cz potřebné podklady:
• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor návrhu

Ing. arch. Hynek Maňák

* 1963 v Kyjově, absolvent Fakulty architektury VUT Brno, zahraniční studia - GC of Business Administration, Swinburne University of Techonology, Melbourne.

Pracoval jako konstruktér nábytku v UP závodech Rousínov a dále pak ve Výzkumném a vývojovém ústavu nábytkářském v Brně. V roce 1990 zakládá vlastní Atelier M&M (společně s arch. Z. Maňákovou). V roce 1998 založil s ing. Radkem Jánským studio Maniac interier. Přednáší v Ústavu nábytku, designu a bydlení Mendelovy univerzity Brno.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Hudson Yards bude mít 16 věží a výškou překoná i Empire State Building.
Už roste. Největší projekt americké historie navždy změní Manhattan

Když se ve 30. letech 20. století v New Yorku stavělo Rockefellerovo centrum, mluvilo se o něm jako o městě ve městě....



Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Další z rubriky

Pohled od kuchyně na obývací část oddělenou jídelním stolem. Na podlaze je v...
Kompletní proměna malého bytu 2+kk přišla na necelých 500 tisíc

Malý panelákový byt o rozloze 43 metrů čtverečních rozhodně nepůsobí stísněně. Může za to nejen vhodná dispozice, ale i...

Obývací pokoj s pohodlnou čalouněnou lavicí pod oknem, která doslova láká k...
Byt ve starém činžovním domě má skvělou atmosféru a ctí staré prvky

Získat zajímavý byt v Brně, to je doslova terno. A třeba i ve špatném stavu, rekonstrukce se zde vždy vyplatí. To je i...

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor,...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.