Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Paráda z paneláku. Byt se po třiceti letech konečně vyloupl do krásy

  1:00aktualizováno  1:00
Starý panelový byt na sídlišti v Rožnově pod Radhoštěm potřeboval nutně opravit. Více jak třicet let do něj nikdo neinvestoval a na jeho vzhledu to bylo opravdu znát. Celkové rekonstrukce se ujalo studio Henkai architekti, které třicetiletému majiteli navrhlo jednoduché a praktické bydlení.

Zvolené řešení odpovídá nízké ceně realizace. Proměna stála 250 tisíc korun. | foto: Jakub Skokan, Martin Tůma, BoysPlayNice

Panelový byt s orientací na západ má rozlohu 51,2 metru čtverečních. Majitel, zatím svobodný, jej koupil v dost bídném stavu. Zařízení včetně umakartového jádra a staré kuchyňské linky přesluhovalo a pro současné standardy bydlení nebylo vhodné.

Může se hodit

Park Klecany

Park Klecany - bydlete v blízkosti hlavního města Prahy a zároveň si dopřejte příjemného prostředí a dostatek klidu.

Více na Reality.IDNES.cz.

Plánujete rekonstrukci? Na vše, co potřebujete, stačí zadat poptávku na AAApoptavka.cz!

Původní estetické a dispoziční řešení bytu již morálně dosloužilo. Rekonstrukce byla nezbytná. Staré uspořádání navíc vytvářelo nevyužitelnou chodbu a smyčku v propojení kuchyně a obývacího prostoru.

Byt s klasickým uspořádáním 2+1 se pro proměně změnil na 2+kk. V obývacím pokoji se vstupem na balkon zůstaly původní dřevěné dubové parkety, které prošly renovací. V kuchyni a v koupelně je na podlaze cementová stěrka. Některé nosné stěny mají ponechaný neomítaný surový betonový povrch. Nahá struktura tak mírně poodhaluje tělo domu.

Fotogalerie

Topení zůstalo původní, pouze v koupelně je nově otopný žebřík. Nábytek z březové překližky je vyrobený na míru a je v kombinaci světlého přírodního odstínu s kontrastní tmavě mořenou variantou. Ostatní nábytek je z bílé laminované desky.

Byt je po kompletní rekonstrukci mnohem světlejší, celý prostor je jednotnější a koupelna, která vznikla z části kuchyně, navíc získala vítané okno. To patřilo původně kuchyni. Nyní se světlo z koupelny dostává do kuchyňského koutu přes mléčné interiérové dveře. Bývalá vnitřní chodba se stala součástí obytné části. Zvolené řešení odpovídá nízké ceně realizace. Proměna stála 250 tisíc korun.

Zajímavý interiér bytu vznikl na přání majitele. Architekti ze studia Henkai klientům nikdy nevnucují vlastní představy. „Na začátku spolupráce samozřejmě musíme vnést do návrhu hodně svých nápadů, ovšem pak je rozhodnutí na zákazníkovi. Vše se nějakou dobu vaří a následuje velmi důležitá součást procesu a tím jsou vzájemné rozhovory,“ vysvětluje architekt Daniel Baroš.

Henkai architekti

Henkai architekti se dali dohromady v roce 2012 po několikaleté spolupráci pod hlavičkou Atelieru 111 architekti. Tým tvoří Daniel Baroš, Michal Nejezchleb a Marcel Šípka. Navrhují věci od velikosti židle po velikost města. Sídlí v Rožnově pod Radhoštěm.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...



Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Další z rubriky

I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Hravý dům vypadá jako kvádr vznášející se na svahu. Připomíná matrix

Dům opticky „levituje“ ve svahu i díky barevnému odlišení na bílý kvádr horního...

Byť domy ve svahu vyžadují mnohem náročnější přípravu, výsledek bývá většinou výrazně zajímavější než v případě staveb...

Rodinný dům ve svahu je otevřený světlu i díky terasám a spoustě skla

Téměř všechny pokoje mají možnost přímého nebo bočního výstupu na terasy domu,...

Majitelé s bydlením v rodinném domě již měli zkušenost, ale starý dům jim už z mnoha důvodů nevyhovoval. A tak hledali...



Najdete na iDNES.cz