Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rekonstrukce bytu trvala skoro rok. Starý dům přinesl řadu komplikací

  1:00aktualizováno  1:00
Vše si pečlivě spočítali, měli návrh od architekta, na stavební firmu i dodavatele nábytku či podlah si mladý pár udělal soukromé výběrové řízení. Přesto si občas „naběhli“. Ve starém domě totiž nikdy nevíte, co vás při rekonstrukci potká.

Velký stůl v kuchyně je určený pro 4 až 6 osob, pokud se rozloží. Kalené sklo za varnou indukční deskou chrání stůl při vaření. | foto: Jaroslav Kvíz

TIP: Hledáte byt?

Vybírejte v jedné z největších databází bytů k prodeji či pronájmu na Reality.iDNES.cz.

Plánujete rekonstrukci bytu či domu? Vyberte si stavební firmu, řemeslníka nebo architekta na AAAPOPTÁVKA.CZ a ušetřete až 30%.

„To, že je byt ve špatném stavu, nám nevadilo. S kompletní rekonstrukcí jsme počítali,“ vzpomíná Radka. Na jednu stranu to byla i výhoda, byt s plochou 87 m2 ve starším cihlovém domě na okraji Prahy byl o hodně levnější než stejně velké v novostavbě.

To samozřejmě mladému páru, který zatím bydlel po podnájmech, kde nebylo možné nic měnit, dost vyhovovalo. A protože jako studenti zažili Radka s Petrem i doslova tristní bydlení v miniaturních a hlavně tmavých podnájmech v zahraničí, přáli si především byt plný světla, vzdušný a světlý, klidně jen s minimem nábytku.

Původní kuchyň byla naprosto nevyhovující, prostorově i vybavením.

Původní kuchyň byla naprosto nevyhovující, prostorově i vybavením.

Příčku mezi koupelnou a kuchyní bylo nutné vybourat a postavit znovu.

Příčku mezi koupelnou a kuchyní bylo nutné vybourat a postavit znovu.

Důležitá byla pro ně také dispozice. Ta původní totiž nabízela byt 3 ½ + 1 s obývacím pokojem (25 m2), ložnicí (17 m2) a dětským pokojem (13 m2). Problém však představovala kuchyň, která měla kolem 6 m2. Byla tu sice ještě jídelna (10 m2), jenže do prostoru 2 × 5 m nebylo možné umístit ani pořádný jídelní stůl. Logické řešení? Spojení obou místností. To však znamenalo posunout hned několik příček.

Fotogalerie

Právě kvůli komplikované dispozici bytu se Radka s Petrem obrátili na architekty ze studia Balance idea. Jejich rekonstrukce bytů, které si našli na iDNES.cz, je totiž oslovily vtipnými nápady i respektem k cenovým možnostem klientů.

Zatímco výběr architektů byl jasný od počátku, v případě stavebních firem se vybíralo hned z pěti adeptů. Při „výběrovém řízení“ vycházeli manželé jak z finančního rozpočtu, který firmy zpracovaly na základě jejich požadavků a následně jim jej předložily (všechny byly doporučeny od známých), tak také dali na osobní dojem.

„Zkušení pohodáři, tak na nás působila firma Sios Servis,“ vzpomíná Radka. Během rekonstrukce se tento dojem potvrdil. Starý dům totiž nebyl právě výlupkem stavebních ctností.

Předsíň se při rekonstrukci výrazně zvětšila a prosvětlila: komůrky nahradily...

Předsíň se při rekonstrukci výrazně zvětšila a prosvětlila: komůrky nahradily vestavné skříně, staré dveře nahradily posuvné skleněné. Celý prostor bytu sjednocuje podlaha z masivních dřevěných prken.

Základ: dobrá dispozice

Architekti upravili dispozici označovanou jako 3 ½ + 1 na klasické řešení 3+1. Z jídelny, kuchyně a části koupelny vznikla kuchyň s velkým jídelním stolem pro šest stolujících.

„U kuchyně jsme preferovali možnost uzavření, i když optickému propojení s obývacím pokojem jsme se nebránili. Posuvné dveře, které mizí za dřevěným panelem televizní sestavy, se nám ale hned zalíbily, navíc cenově byly hodně přijatelné,“ říká Radka.

Nosné příčky v bytě zůstaly na svých místech, nenosné se posouvaly velmi uvážlivě. Nakonec v „původním stavu“ zůstal obývací pokoj a ložnice, dětský pokoj si naopak vzal kus z bývalé kuchyně, část přenechal pro koupelnu.

Z předsíně zmizely i dvě komory, jejich funkci převzaly vestavné skříně. Jsou výrazně mělčí, a tak vstupní část bytu získala na vzdušnosti a prostoru.

Skleněné dveře mají záměrně výrazný grafický motiv bambusu: vynikne na bílé...

Skleněné dveře mají záměrně výrazný grafický motiv bambusu: vynikne na bílé zdi, po níž se dveře posouvají, při zavření dveří funguje jako bezpečnostní prvek.

Koupelna se rozšířila o sprchový kout (celou realizaci koupelny najdete zde), architekty původně navrženou technickou koupelnu s pračkou a sušičkou majitelé odmítli. „Počítáme s dětmi, právě pro ně jsme chtěli zachovat vanu. A tak jsme oželeli samostatný prostor s pračkou, i když byl hodně lákavý,“ prozrazuje Radka.

„Kompletní přebudování koupelny a WC představovalo největší stavební zásah,“ přidává se architekt Miroslav Stach ze studia Balance idea, „rekonstrukci komplikovalo i to, že trubky vedly i tam, kde vůbec neměly být a některé příčky byly postaveny nikoli z cihel, ale z jejich zbytků… Rozdíl ve výšce stropů byl až čtyři centimetry, takže se po posunutí příček  musel použít sádrokartonový podhled.“

„Ve starých domech narážíme na spoustu problémů, ale vše lze vyřešit,“ říká Michal Šulík z firmy Sios Servis. Z jeho pohledu nešlo o nic výjimečného. Největší zádrhel byl podle něho odtah digestoře, který se musel dostat do nízkého sádrokartonového podhledu tak, aby se kvůli hlučnosti podařilo vyhnout pravým úhlům a zároveň zachovat požadovaný průměr odtahového potrubí.

Velký stůl v kuchyně je určený pro 4 až 6 osob, pokud se rozloží. Kalené sklo...

Velký stůl v kuchyně je určený pro 4 až 6 osob, pokud se rozloží. Kalené sklo za varnou indukční deskou chrání stůl při vaření. Kuchyň je vyrobená na míru, židle Merano (TON) doplňuje jídelní stůl Bontempi (HomeArt).

I podlahářská firma se musela vyrovnat s nečekaným problémem: po vybourání příček a odstranění starých parket se ukázalo, že rozdíl ve výšce podlah mezi místnostmi není předpokládaných osm až devět milimetrů, ale rovnou čtyři centimetry. Místo jednoduchého vyrovnání pomocí stěrky musely přijít OSB desky a teprve po nich stěrky… Pokládka olejovaných dubových prken se tak protáhla na celý měsíc.

Na radu architektů nechali manželé výrazně zvětšit na šířku i výšku dveře z předsíně do obývacího pokoje. Místo klasických plných dveří zvolili posuvné provedení po zdi z grafoskla od značky J. A. P. (u nosné zdi nebylo možné použít dveře do pouzdra).

Montážníci se u skleněných dveří „zapotili“ hned několikrát. Zaprvé hned při vynášení, protože sklo o rozměrech 130 × 220 cm něco váží a vytočit se s ním na úzkém schodišti do čtvrtého patra bez výtahu není vůbec legrace, i kvůli dřevěnému rámu, v němž se převáží.

Náročná však byla i montáž dveří, protože nosná zeď, na kterou se montovaly, rovná opravdu nebyla...

V případě potřeby lze kuchyň uzavřít posuvnými bílými dveřmi. Odtah digestoře...
V případě potřeby lze kuchyň uzavřít posuvnými bílými dveřmi. Odtah digestoře...

případě potřeby lze kuchyň uzavřít posuvnými bílými dveřmi. Odtah digestoře je vedený v sádrokartonovém podhledu.

Přes den zůstávají dveře z grafoskla otevřené, barevný motiv funguje na bílé zdi jako obraz. „Proto jsme také volili výrazný dekor, navíc funguje jako bezpečnostní prvek. I kvůli dětem, s nimiž počítáme, jsme vybrali provedení, které je výrazné zejména ve spodní části dveří,“ vysvětluje Radka.

Do předsíně tak přichází denní světlo, večer se o osvětlení starají zapuštěná svítidla do sádrokartonového podhledu s LED zdroji. Optickému odlehčení celého prostoru pomáhají i 220 cm vysoké dveře (Sapeli) v bílém provedení včetně zárubní.

Grafický motiv bambusu u grafoskla skvěle zafungoval i v kuchyni. Sklo mezi bílými lesklými skříňkami vypadá atraktivně, ale hlavně se i výborně udržuje. Také zde se však „vloudila chyba“, Radka s Petrem přehlédli upozornění v objednávce, že před montáží musí zůstat přístupný prostor mezi skříňkami.

Nainstalovaná baterie u dřezu montážníkům výrazně zkomplikovala práci. Sklo museli nejprve „vysunout“ z okna, a pak je (už zasunuté za baterii) „vrátit“ dovnitř. A to hned dvakrát, protože poprvé si museli ověřit přesné zaměření...

Nábytek na míru

Zatímco skleněné dveře mezi předsíní a obývacím pokojem představují i výrazný dekorativní prvek, u posuvných dveří mezi kuchyní a obývacím pokojem se majitelé rozhodli (z finančních i technických důvodů) pro nenápadné provedení z bílého matného termopalu.

Dveře se zasouvají do pouzdra vyrobeného zároveň jako základ pro sestavu polic a nízkých skříněk pod televizi. Navrhl ji architekt Miroslav Stach ze studia Balance idea, stejně jako další nábytek na míru včetně kuchyně.

V ložnici jsou na míru vyrobené skříně (Truhlářství Dlabaja), čelo k dvojlůžku...

V ložnici jsou na míru vyrobené skříně (Truhlářství Dlabaja), čelo k dvojlůžku v atypickém rozměru vyrobila firma Blanař.

„S dispozičním plánkem kuchyně jsem navštívila několik kuchyňských studií a nechala si spočítat náklady. Rozdíly byl hodně veliké, nakonec zvítězilo Stolařství Dlabaja ze Zlína, které nám doporučili architekti. Majitel přijel do Prahy, vše si zaměřil a pak poslal cenový návrh, který byl v porovnání s pražskými kuchyňskými studii nejvýhodnější,“ vysvětluje majitelka. Truhláři z Moravy nakonec dodali i vestavné skříně do předsíně a ložnice.

Jen poslední kus nábytku, pracovní sestavu do obývacího pokoje, vyrobilo nakonec studio Tomoso proDesign. Radka a Petr totiž doma často pracují, a tak si přáli mít dvě „pracovní místa“. Do ložnice a dětského pokoje umístit nešla, a tak zbýval pouze obývací pokoj.

„Proto jsme v něm navrhli pracovní plochu, která je skrytá v rámci nábytkové sestavy. Navíc mají klienti k dispozici zásuvky a úložné prostory v samostatném boxu na kolečkách. Kontejner lze kompletně zasunout. A máte uklizeno,“ tvrdí architekt Stach.

Kovaní vertico mono funguje s protiváhou, která zajišťuje plynulý posuv bez...

Kovaní vertico mono funguje s protiváhou, která zajišťuje plynulý posuv bez odporu nahoru (Tomoso proDesign). .

Pohodlná rohová pohovka může posloužit i pro přespání přátel, má totiž...

Pohodlná rohová pohovka může posloužit i pro přespání přátel, má totiž elektricky polohovatelný výsuvný díl pod nohy (HomeArt).

Sestava si vyžádala kovaní Hettich vertico mono s protiváhou, které zajišťuje plynulý vertikální posuv čelních dvířek. „Museli jsme je speciálně objednat, komplikované bylo i to, jak dveře ´spasovat´ s čelem skříně, protože architekti je chtěli zakrýt rámečkem. Jenže to by byly dveře zapuštěné několik centimetrů dovnitř pracovní plochy,“ popisuje atypický prvek Jan Žák ze společnosti Tomoso proDesign.

Pro architekty vyrábí firma často vybavení na míru, truhláři jsou na náročné zakázky zvyklí. Občas však designérům do projetu „sáhnou“, aby byl nábytek  funkční tak, jak jej architekti navrhli, a cena zůstala v rozumné výši.

Pohled do obývacího pokoje - posuvné skleněné dveře (J. A. P.) zůstávají...

Pohled do obývacího pokoje - posuvné skleněné dveře (J. A. P.) zůstávají většinu dne otevřené.

Rekonstrukce trvala téměř rok, přesto není ještě vše hotové. „Čekáme ještě na fotografie, které jsme si nechali vyzvětšovat z těch, jež jsme si pořídili na cestách. Chceme je použít místo obrazů. A také na posuvné dveře mezi chodbou a kuchyní, tady se výroba trochu zpozdila. V interiéru zatím převládá bílá barva. Časem uvidíme, zda ji u výmalby změníme,“ říká Radka. 

Pokud jde o nábytek, pokládá bílé provedení za nadčasové a také v kombinaci s dubovou dýhou za praktické. „Vím, že některým čtenářům iDNES.cz bílý nábytek vadí. Jenže vzhledem k našim požadavkům na světlý a vzdušný interiér jej pokládáme za ideální.“

Autor:



Nejčtenější

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....

Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř...



1
Na zlomené srdce si koupila byt. V říjnu ji nemile překvapil

Když si rodačka z Pardubic pořídila v sousedním Hradci Králové svůj vlastní byt, byla štěstím bez sebe. Spokojenost...

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a...

Centrum obytného prostoru tvoří kuchyňský ostrov, jehož pracovní deska je...
Majitel bytu na Vinohradech vsadil na bílou barvu a kazetové dveře

Bydlení na Vinohradech láká v Praze spoustu zájemců. A to přesto, že bez náročné rekonstrukce se zde obejdou jen těžko....

Další z rubriky

Znojemské architektonické studio ORA se ujalo kompletní rekonstrukce...
V Mikulově zachránili Štajnhaus. Starobylý dům nemá jedinou rovnou zeď

Znojemské architektonické studio ORA se ujalo kompletní rekonstrukce domu z 16. století, který stojí v centru Mikulova....

Jídelní a pracovní část je spojená. Vznikla z původních skříněk, které...
Petr musí mít kuchyň, obývák, ložnici a pracovnu v jedné místnosti

Do jedné místnosti je nutné vměstnat kuchyň, ložnici, obývák a pracovnu. Roli bude hrát každý centimetr a ochrana...

U domku ze třicátých let minulého století bylo nutné zachovat čelní část do...
Velká přání se s velkým nábytkem špatně plní. Proměna starého domu

Rekonstrukce domu z 30. let minulého století je hodně náročná. Zdaleka nejde jen o použité materiály, současnému...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.