Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Koupili malý byt v Brně. Za 200 tisíc z něj dokázali vytřískat maximum

  1:00aktualizováno  1:00
Industriální nádech, cementová stěrka na podlaze, obnažené cihly, bělená prkna na stropě a vegetační stěny. Tohle vše má Mini Loft v Brně. Stvořili jej manželé a architekti Andrea a Jaroslav Marešovi, kteří založili ateliér Hiconcept.

"Náš Mini Loft jsme si navrhli tak, aby prostor dobře sloužil pro bydlení, práci a přijímání návštěv. Jsou to naše oblíbené činnosti," uvádí Andrea. | foto: Hivision.cz, Jaroslav Mares

"Byt se nám ihned líbil, je nedaleko centra a hned za rohem je hudební klub Fléda. Zároveň je zde dobré parkování a relativní klid," přiznává architekt Jaroslav Mareš. I když je byt o rozloze 46 metrů čtverečních ve zvýšeném přízemí, je z něj dobrý výhled a je slunný.

Byt byl ale nevýhodně členěný, plochu zabírala dlouhá chodba, koupelna měla nevhodný tvar, jeden pokoj byl průchozí a kuchyňský kout byl hodně stísněný. Marešovi marně hledali místo pro jídelní stůl nebo šatnu.

Z bytu 2+1 mají Mini Loft

Přesto se do bytu ihned nastěhovali a žili v něm ještě před rozsáhlou rekonstrukcí. Kvůli ní se ale museli provizorně nastěhovat do malého domku u Brna.

Jejich vytoužený Mini Loft, jak svému bydlení říkají, si vyžádal rozsáhlé bourací práce. Vznikl tak zcela otevřený prostor o rozloze 40 metrů čtverečních, zbylých 6 metrů čtverečních zabrala předsíň, toaleta, šatna, vestavěná skříň s pračkou a ledničkou a komora.

Původní příčky byly špatně umístěné, naštěstí nebyly nosné. Všechny tedy šlo odstranit. Zároveň vznikly v bytě nové, které tvoří výše zmíněné zázemí a navíc částečně oddělují kuchyni a koupelnu. Ta je nejvýraznějším prvkem celého Mini Loftu. Je totiž otevřená. "Je z ní skvělý výhled, především na vertikální zahradu a navíc takto řešená koupelna neubírá obytný prostor, protože je jeho součástí," říká Jaroslav.

Může se hodit

Chcete bydlení svých snů? Splňte si svůj sen a najděte si nové bydlení na Reality.iDNES.cz.

Na AAAPOPTÁVKA.CZ poptejte zdarma šikovné architekty a designéry z celé ČR.  

Největší výzvou při rekonstrukci byly materiály. "Nesnášíme imitace, laminát s fotografií dřeva, PVC s fotografií dlažby a podobně. Nikdy tyto věci svým klientům nedoporučujeme, je to směšná habaďura. Náš byt je důkazem, že není třeba klesnout k trapným náhražkám. Lze za velmi dobrou cenu vytvořit domov z charismatických materiálů," dodává architektka Andrea Marešová.

Na podlaze je proto designová cementová stěrka. Bezespárový a odolný stěrkový povrch je i v koupelně. Zvolený povrch si na nic nehraje, je to drsná podlaha s patinou, po které se návštěvy nebojí nemilosrdně šlapat. Stropní podhled tvoří podlahové palubky s polokrycí bílou lazurou. Část zdiva se podařilo odhalit, je tedy pohledové a má pouze bílý nátěr. 

"Náš Mini Loft jsme si navrhli tak, aby prostor dobře sloužil pro bydlení, práci a přijímání návštěv. Jsou to naše oblíbené činnosti," uvádí Andrea.

Kuchyňská linka je z masivu a vyšla cenově stejně jako její laminátová imitace. Pracovní deska je z nerezu a má specificky broušený povrch, na kterém nezůstávají otisky, to je specialitou jejich architektonického ateliéru Hiconcept.

Výrazným prvkem v bytě je vertikální zahrada. Oba architekti rádi pracují se zelení, kterou považují za nedílnou součást stavby například v podobě střešních zahrad, zelených fasád, interiérových vegetačních stěn nebo zelení vyrůstající z konstrukcí.

"Budovu nebo interiér vždy navrhujeme ve velmi strohé a čisté podobě a místo arogantních konstrukčních nebo materiálových vylomenin oživujeme střízlivý objekt prorůstající zelení. Podobně je na tom i náš byt, vertikální zahrada rozbíjí nekompromisní černou a bílou barvu," vysvětluje Andrea.

Část zdiva se podařilo odhalit, je tedy pohledové a má pouze bílý nátěr.

Část zdiva se podařilo odhalit, je tedy pohledové a má pouze bílý nátěr.

"Náš Mini Loft jsme si navrhli tak, aby prostor dobře sloužil pro bydlení, práci a přijímání návštěv. Jsou to naše oblíbené činnosti," uvádí Andrea. "Původně jsme si mysleli, že rekonstrukci zvládneme za dva měsíce. To se ale nepovedlo. Potřebovali jsme si všechny materiály osahat a vyzkoušet. Proměna se protáhla na téměř rok a ani dnes ještě není vše hotové."

Pomalá a promyšlená modernizace se vyplatila, náklady nepřekročily 200 tisíc korun. Výhodou byla také pečlivá příprava v podobě 3D modelu včetně nábytku a projekty instalací a rozvodů. Díky tomu vše proběhlo bez problémů, i když manželé přiznávají, že by rekonstrukci nyní udělali výrazně rychleji. S výsledkem jsou ale maximálně spokojeni.

Mini Loft je pro Marešovy nejen jejich domovem, ale i pracovním místem a ateliérem v jednom. Oba prohlašují, že ponorkovou nemocí netrpí a je jim spolu fajn. "Přestože je nám v našem Mini Loftu dobře, vrhli jsme se na přestavbu rodinného domu u Brna, ve kterém jsme žili během rekonstrukce bytu. Časem se tedy přesuneme za město a náš dnešní byt budeme využívat pouze jako ateliér, nebo jej nabídneme někomu jinému," uzavírá Jaroslav.

Ateliér Hiconcept

Architekti Andrea a Jaroslav Marešovi používají ve svých návrzích velmi jednoduchá a přirozená řešení. Při navrhování je pro ně důležitá minimalistická koncepce bez komplikací. Téměř banální uspořádání objektu oživují charizmatickými materiály a hojným využitím zeleně zakomponované přímo do stavby. Vyvinuli také typový projekt luxusní vily za milion korun ZenHome.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Největší pokoj v bytě slouží jako obývací zóna, jídelna, knihovna i domácí...
Proměna malého bytu 3+1 aneb když klient naslouchá architektovi

Byt 3+1 s plochou 68 metrů čtverečních v Ostravě se rozhodli majitelé zrekonstruovat tak, aby byl funkční, měl dostatek...

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.