Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kouzla na 50 metrech čtverečních: občas musí uhnout i stoupačky topení

  1:00aktualizováno  1:00
I z bytu, který má hezkých pár křížků existence a pouze kolem 50 metrů čtverečních, lze vytvořit moderní interiér. Chce to ovšem vynaložit nemalé úsilí i finance. Konečný výsledek však stojí za to.

Dveře s nadsvětlíkem nechali majitelé upravit na otevírání. | foto: Jana Hubená

Příběh prvníNa 50 metrech čtverečních s maminkou

Vloni jsme se s manželem stěhovali a začali po více než 30 letech samostatného bydlení z rodinných důvodů bydlet společně s mou maminkou. Nejprve však bylo třeba byt 2+1 o necelých 50 m2 upravit.

Abychom měli každý soukromí, tak z ložnice (15 m2) vznikla obytná kuchyně, z bývalé kuchyně (8 m2) je pokoj maminky a z bývalého obývacího pokoje (16,4 m2) máme s manželem ložnici.

Bourací práce

Bourací práce

Koupelna po demontáži zařizovacích předmětů

Koupelna po demontáži zařizovacích předmětů

Vzhledem k rozměrům bytu a poloze instalací bylo třeba vše pečlivě naplánovat. V bytě jsme dělali nové instalace (elektřinu, vodu i plyn), novou vinylovou podlahu. V obytných místnostech byly sice parkety, ale ty se nepodařilo zachovat kvůli asfaltovému tmelu, který prolézal mezi spárami jednotlivých vlýsků.

Vyzdívaly se tři umakartové strany jádra, čtvrtá stěna s dveřmi byla zděná. Zazdili jsme dveře mezi původní kuchyní a obývacím pokojem. Druhé dveře se posunuly, a tak v předsíni vznikl prostor pro skřínku na vysavač, žehlicí prkno, skládací sušák prádla, rozkládací schůdky a úklidové prostředky. 

Ze strany pokoje bylo možné umístit na celou stěnu proti oknu šatní skříně. Rovněž byly nepatrně posunuty dveře do obytné kuchyně, aby se vedle nich vešly skřínky hluboké 20 cm, které v předsíni slouží jako botník a v kuchyni jako skřínky na suché potraviny.

Do obývací kuchyně se vešel i velký stůl.

Do obývací kuchyně se vešel i velký stůl.

Zkrátka všechny dveře kromě těch na toaletu byly posunuty nebo zvětšeny (dveře s nadsvětlíkem do koupelny), a tak bylo třeba vybrat dveře nové. Po návštěvách několika výstav a vzorkových prodejen, včetně Sapeli v Jihlavě, padla volba právě na tohoto výrobce.

V bytě byly instalovány nové bílé dveře s povrchem CPL i se zárubněmi. Pro koupelnu a WC jsou ideální dveře do pouzdra, ale pro dvoje dveře je potřebná hloubka pouzdra 20 cm a průchod v předsíni jsme nemohli vzhledem k požadovaným (byť minimálním) úložným prostorům zúžit.

Ani instalace posuvných dveří jen do koupelny nebyla možná, protože z jedné strany jsme byli omezeni stoupačkami a z druhé zárubněmi pro WC. Koupelna je uprostřed bytu a přáli jsme si nejen používat ventilátor, ale mít i možnost místnost větrat jinak.

Okénko do sousední místnosti s oknem jsme nechtěli budovat, protože je to ložnice a světlo pronikající z koupelny by bylo rušivé. Otevřené dveře koupelny do předsíně by však překážely.

Na toaletě je i termostatická baterie se sprškou.

Na toaletě je i termostatická baterie se sprškou.

Zkosená vana umožnila, aby se do koupelny vešla pračka i skříňka pod umyvadlo.

Zkosená vana umožnila, aby se do koupelny vešla pračka i skříňka pod umyvadlo.

Zakoupili jsme proto dveře s nadsvětlíkem a nechali jej upravit na otevírání. Tuto úpravu si nemůžeme vynachválit. Původní koupelna měla rozměry 150 × 130 cm. Byla zvětšena na 155 × 150 cm. Více nebylo možné, protože by se příliš zmenšily vedlejší místnosti.

V koupelně jsme chtěli zachovat nejen umyvadlo, ale i vanu. Navíc bylo třeba umístit pračku, která však musela být zvolena nižší, protože umyvadlo je částečně nad pračkou a těsně vedle pračky je vedený odpad z umyvadla. To bylo proto umístěno na desku.

Fotogalerie

Vana je zkosená a zástěna umožňuje pohodlné sprchování. Úložné prostory jsou ve skřínce pod umyvadlem a ve velké zrcadlové skřínce nad umyvadlem.
WC jsme preferovali samostatné. Byl použit systém Geberit, závěsná toaleta a termostatická baterie s bidetovou sprškou. K instančnímu jádru je přístup velkými dvířky.

Podlaha je pro sjednocení v celém bytě stejná. Pro uzemnění byl zvolen tmavě hnědý vinyl s kresbou dřeva. Jeho nejtmavší barva se opakuje na korpusu skříněk v kuchyni, předsíni i ložnici.

Dvířka těchto skříněk jsou bílá, lesklá. Obklady v koupelně a na WC jsou v kombinaci bílé lesklé keramiky 30 × 60 cm a úzkých kamenných pásků v několika odstínech šedivé. Stejný kamenný obklad je i za kuchyňskou linkou, kde je navíc ošetřen proti mastnotě.

Nedostatek místa vedl k netradičním řešením - televizor jako doplněk kuchyně.

Nedostatek místa vedl k netradičním řešením - televizor jako doplněk kuchyně.

Boj o každý centimetr

V předsíni jsou úložné prostory pro boty, úklidové prostředky i špinavé prádlo. Na některých skřínkách byly pro zvětšení prostoru použity zrcadlové dveře. Ostatní jsou plné, bílé a lesklé, aby se prostor netříštil a prosvětlil.

Nad částí chodby máme úložný prostor pro tašky a kufry. Vstupní dveře jsou ve výklenku a je to jediný prostor kam lze, vzhledem k šířce chodby, odložit vlhké kabáty. Rádi bychom tedy ještě pořídili nové vstupní dveře s výklopnými věšáky.

Úložné prostory v ložnici byly pečlivě promyšleny.

Úložné prostory v ložnici byly pečlivě promyšleny.

V obytné kuchyni je kuchyňská linka na stěně, která sousedí s instalační šachtou, nebyl tedy problém s instalacemi plynu, vody ani s digestoří. Vešla se sem velká lednice s mrazákem i myčka nádobí. Trouba však musela být z prostorových důvodů zvolena jako kombinace horkého vzduchu a mikrovln.

Vedle okna jsou kuchyňské skřínky mělčí, aby nebránily v otevírání. Horní skřínky nejsou na celou výšku místnosti, aby ji opticky nezužovaly. Do pokoje se vešel i jídelní stůl, rohová sedačka a televize.

V menší ložnici je postel s polohovacím roštem, komoda, skříň se zrcadlovými dveřmi, knihovničky i místo pro posezení. Ve větší z ložnic je dvoulůžko s úložnými prostory, šatní skříně, knihovny, stolek pro počítač, televize i místo pro křeslo na čtení.

Úložné prostory v ložnici byly pečlivě promyšleny - posuvná dvířka skrývají
Televizor je i v ložnici manželů.

Úložné prostory v ložnici byly pečlivě promyšleny - posuvná dvířka skrývají televizor.

Celou rekonstrukci jsme si naplánovali a připravovali sami. Většinu prací spojených s přestavbou jsme si rovněž dělali sami nebo za pomoci rodiny. S výsledkem jsme spokojeni a doufáme, že i v budoucnu se nám bude bydlet příjemně. K úplné spokojenosti nám ještě zbývá vyměnit vstupní dveře, opět bychom chtěli bezpečnostní dveře Sapeli.

Jana Hubená

Příběh druhýKoupelně musely ustoupit i stoupačky

V srpnu 2011 jsme s přítelkyní koupili byt 2+1 o ploše 52 m2, do kterého (kromě plastových oken od předešlé majitelky) nebyla investována ani koruna. Po delším rozvažování a úvahám nad finančním rozpočtem jsme se nakonec rozhodli do rekonstrukci pustit.

Původní kuchyňská linka

Původní kuchyňská linka

Původní koupelna - přibližně před 50 lety se hodně stavěly zděné domy, ale s

Původní koupelna

Původní toaleta

Původní toaleta

Původně to mělo být jen nové vyzděné bytové jádro, ale nakonec jsme se v květnu 2013 pustili do rekonstrukce celého bytu za pomocí svých známých, které jsme ovšem museli zaplatit. V současné době máme zvládnuté to hlavní, tedy vlastní rekonstrukci.

Časově jsme ve fázi dokončování, máme před sebou ještě dodělávky, dovybavení se novým nábytkem atd. Naše stavební úpravy se neobešly bez stavebního povolení a souhlasu spolubydlících, ale výsledný efekt, myslím, stojí za to. I za tu námahu, která byla při rekonstrukci vynaložena.

Cíl: velká koupelna

Hlavním cílem naší přestavby bylo získání větší koupelny, ve které by bylo "konečně" k hnutí. A zde se zrodil první problém. Přítelkyně je vanový typ, proto chtěla hlavně v koupelně zachovat vanu, a pokud možno delší než původní. Plechová vana o délce 150 cm byla vměstnána do koupelny o rozměrech 150 × 140 cm.

Majitelé se na rekonstrukci osobně podíleli.

Majitelé se na rekonstrukci osobně podíleli.

Stoupačky díky sousedovi

Stoupačky díky sousedovi "uhnuly z cesty" nové koupelně.

Já jsem spíše na tu praktickou stránku umývání, proto jsem toužil po sprchovém koutu. A teď co s tím, když vám navíc prostory v koupelně komplikují pevně usazené průchozí "stoupačky", které slouží jako radiátor a vy je kvůli sousedům nesmíte zrušit?

Nakonec i s tímto jsme si poradili a místo vany se zástěnou (jak to řeší mnoho lidí kvůli místu), jsme do koupelny dostali jak 160 cm vanu, tak i klasický sprchový kout 90 × 90 cm. Koupelna po rekonstrukci získala překvapivé rozměry 170 × 255 cm, což si myslíme, že představuje na panelákovou koupelnu opravdu luxus.

Majitelka si přála vanu.

Majitelka si přála vanu.

Partner si přál sprchový kout.

Partner si přál sprchový kout.

Dosáhli jsme toho hlavně tím, že jsme zrušili průchozí chodbičku z chodby do kuchyně, která byla jinak nevyužitá. Dále jsme zúžili chodbu ze 160 cm na dostačujících 120 cm vybouráním příčky a posunutím o 40 cm na druhou stranu (viz nákres).

Vybouraná příčka je navíc velice praktická pro stěhování nábytku.
Abychom se dostali do budoucí kuchyně, bylo nutné vybourat otvor pro nové dveře. Bylo z toho hodně prachu a rámusu a i naši sousedi si toho hodně užili. Touto cestou jim všem dodatečně děkujeme za pochopení a toleranci.

Zmíněné stoupačky jsme museli uříznout a šikovně jsme je schovali do podlahy, aby v koupelně nevznikl schodek, který by při běžném provozu mohl být i nebezpečný. Chce to mít dobrého souseda pod vámi, který vás pustí do svého bytu udělat nutný řez trubek a následně pak montážní sváry.

Do kuchyně i předsíně použili majitelé posuvné dveře na stěnu.

Do kuchyně i předsíně použili majitelé posuvné dveře na stěnu.

V bytě je udělána kompletně nová elektrika, rozvody vody, výměna radiátorů (plyn nemáme). Ve všech prostorech je snížený zateplený strop, který představuje praktickou tepelnou i zvukovou izolaci. Zároveň jsme se tak zbavili nehezkých původních panelových spojů, ze kterých se neustále odlamovala výmalba. Do sníženého stropu se dala navíc pohodlně nainstalovat bodová LED světla.

Velkou radost nám dělá nová kuchyňská linka, která má praktické plnovýsuvy a zpomalovací dojezdy. Za zmínku stojí i světelná dna skříněk, která perfektně osvítí pracovní plochu a svítí i do police, večer navozují příjemné osvětlení kuchyně.

Nová kuchyňská linka je ve tvaru písmene L.

Nová kuchyňská linka je ve tvaru písmene L.

V neposlední řadě jsme velice spokojeni s dveřmi Sapeli, jejichž montáž jsme zvládli úplně sami a po konečném seřízení vypadají v bytě velmi efektně. Využili jsme nabízené 20% slevy, kterou firma konkurovala ostatním výrobcům. Odstín jsme zvolili wengé, aby nám dveře ladily k interiéru bytu.

Pokud jde o podlahovou krytinu, museli jsme dát pryč staré parkety, které byly v dezolátním stavu. V celém bytě jsme položili vinylovou podlahu (kromě ložnice, tam je koberec). Na internetu jsme se dočetli, že vinyl je praktický do kuchyně i koupelny, použili jsme jej tedy místo klasické dlažby, která je studená (pokud není podlahové vytápění).

Celkově jsme s rekonstrukcí velmi spokojeni, i když nás přišla bezmála na 500 000. Máme z ní velkou radost a věříme, že se nám v bytě bude dobře bydlet. A budeme rádi, pokud naše rekonstrukce bude pro někoho inspirací a pomůže v řešení bytových úprav.

Vladimír Jůna

O soutěži

Soutěž O nejlepší rekonstrukci bytu s dveřmi Sapeli probíhá na území České a Slovenské republiky v době od 5. 8. do 15. 9. 2013. Do finále vybere odborná porota deset soutěžních příspěvků.

V anketě od 9. 9 do 15. 9 2013 pak čtenáři iDNES.cz určí vítěze, tedy tři soutěžící s nejvyšším počtem získaných hlasů, a to ze soutěžních příspěvků publikovaných na stránkách iDNES.cz do 6. září 2013, podmínkou účasti v soutěži je použití dveří Sapeli při rekonstrukci.

Vítěz získá poukaz na 50 000 Kč, druhé místo bude oceněno 30 000 Kč, třetí místo znamená výhru 10 000 Kč. Výhercům bude částka proplacena do 30. 11. 2013.

Bližší informace zde.

Úkolem soutěžících bylo zaslání fotografií jejich interiéru po rekonstrukci s dveřmi Sapeli na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz. Spolu s fotografiemi musel soutěžící zaslat text vztahující se k rekonstrukci a jejímu průběhu a také zdůvodnit, proč zvolil dveře příslušné značky a jak je s nimi spokojený.

K přihlášce měli připojit:

  • fotografie (minimálně 10 ks, nejlépe šířkových, dokumentující celý proces rekonstrukce, tedy stav před a po, případně jen výsledný stav, ve velikosti maximálně 1 Mb)
  • text s informacemi vztahujícími se k dané rekonstrukci v rozsahu alespoň 30 řádek
  • kontaktní údaje – jméno a adresu, telefon, e-mail
  • do předmětu zprávy napsat "Soutěž SAPELI"

Pozor: pro velký počet soutěžících se zveřejňování příspěvků prodlouží do 6. září, anketa tak proběhne od 9. do 15. září 2013.

Autor:



Nejčtenější

Byt ve španělské Malaze byl pro rodinu dobrou trefou. Podívejte se

Terasa je velká 27 metrů čtverečních.

Rodina si pořídila ve španělské Andalusii nedaleko Malagy byt se společnou zahradou a dvěma bazény. Majitelé oslovili...

Mají dům se zvonem, udírnu na zahradě vyrobili z kotle lokomotivy

Spoustu věcí kolem domu jsem si dělal sám, třeba zábradlí u schodiště

Nenápadný dům nedaleko Prahy zapadá do terénu s takovou samozřejmostí, že máte pocit, jako kdyby tu byl odnepaměti....



Razantní proměna panelákového bytu, kde teď vládne dubová podlaha

Zvětšení průchodu a zásah do nosné konstrukce musel projít schválením statika.

Rekonstrukce panelákových bytů je věčné téma. I kvůli tomu, že jejich dispozice mnohdy neodpovídá současným potřebám...

Nejlepší rekonstrukce chalupy a staré stodoly trvala čtyři roky

Otevřený atypický krb ve stodole je usazený na kameni z nedaleké stráně.

Architektka Lenka Míková se u jihočeského stavení nesnažila při rekonstrukci zachovat původní prvky za každou cenu, ani...

Obraz zkázy je pryč. Varovný nápis v klášteru v Plasích však stále platí

Plaský klášter založil v malebné krajině, 25 kilometrů severně od Plzně, roku...

Klášter, zámek a památka v jednom, to je evropsky významný komplex bývalého kláštera v Plasích, který už celá staletí...

Další z rubriky

Interiér domu po rekonstrukci zbělal jak pod sněhovou peřinou

Ke stolu z masivního běleného dubu se může společně posadit až osm lidí.

Interiér rekonstruovaného domu Nory a Ivana září jako čerstvě napadaný sníh. Přitom nepůsobí sterilně. Perfektně...

Razantní proměna panelákového bytu, kde teď vládne dubová podlaha

Zvětšení průchodu a zásah do nosné konstrukce musel projít schválením statika.

Rekonstrukce panelákových bytů je věčné téma. I kvůli tomu, že jejich dispozice mnohdy neodpovídá současným potřebám...

Maršovská fara byla vždy chudá děvečka. Teď je z ní místní krasavice

Faru proměnila nezisková organizace Sever s pomocí prostředků OP Životní...

Bývalá fara v Horním Maršově se podle starých zápisů během své dlouhé existence mnohokrát nacházela v neutěšeném stavu....

Najdete na iDNES.cz