Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Malý byt vztah buď zabije, nebo jej posílí. Rekonstrukce bytu 1 + 1

  1:00aktualizováno  1:00
Úplně jiné bydlení. To lze říci téměř o všech interiérech, které přišly do soutěže O nejlepší rekonstrukci bytu s dveřmi Sapeli. Vedle nápadů a energie je nutné ocenit i pečlivost, s níž většinou mladé rodiny přistupují k proměně svého domova.

Pračka se vešla do výklenku, který "vybíhá" do skříně v předsíni. | foto: Lucie Lopatová

Ve většině soutěžních příspěvků je také vidět, jak důležitá bývá finanční rozvaha: slevové akce v této oblasti mohou pomoci mnoha rodinám. Nejdůležitější jsou však chytré nápady a ochota podílet se na rekonstrukci vlastními silami.

Příběh prvníVše potřebné na 30 metrech čtverečních

Umakartové jádro, vestavěné skříně a zárubně upevněné nastřelovacími šrouby, tedy klasický panelákový byt v původním stavu zná jistě každý. Podařilo se nám takový malý byt 1+1 koupit.

Jeho rozloha 30m2 se pro nás stala výzvou, neboť jsme chtěli, aby se nám tam vešlo opravdu všechno a přitom jsme měli dostatek prostoru pro sebe. Kriticky nízký stav peněz na účtu nám nedával na vybranou, museli jsme vše dělat svépomocí a učit se za pochodu, přesto jsme ale nehodlali slevit z účelnosti a moderního designu.

Průběh rekonstrukce

Průběh rekonstrukce

Koupelnová zeď s výklenkem pro pračku

Koupelnová zeď s výklenkem pro pračku

Všechno musí pryč

První fází bylo zbourání celého jádra, původních vestavěných skříní a kuchyňské linky, stržení PVC, odstranění původních rozvodů vody a elektřiny v hliníku a také vytržení starých zárubní. Nejednou jsme si pořádně zakleli při vytrhávání nastřelovacích šroubů, kterými se za komunismu nešetřilo.

Veškerý odpad pohltil blízký sběrný dvůr a nám zůstal holobyt, v němž bylo vidět od vchodových dveří k oknu. Po důkladném měření nastalo plánování rozložení místností a nábytku v bytě. Netrvalo však dlouho a už jsme se pouštěli do zedničiny.

Fotogalerie

Původně rozdělené WC a koupelnu jsme se rozhodli spojit z důvodu úspory prostoru v místě původních dveří od toalety. Problém nastal při řešení umístění pračky, které jsem se v koupelně nechtěla vzdát stejně jako dostatečně velkého úložného prostoru a koše na prádlo. Má úporná snaha dostat všechno do koupelny nakonec dopadla k mé plné spokojenosti.

Pro pračku jsme postavili výklenek, který umožňuje přístup k pračce z koupelny, umístěním však zasahuje do prostoru předsíně, kde je "schován" ve vestavěné skříni. Díky volbě čtvrtkruhového sprchového koutu (70 cm) zbylo dost místa na úzkou vysokou skříň i velký koš na prádlo. Další úložný prostor vznikl ve skříňce pod umyvadlem a v zrcadlové skříňce.

Úložný prostor a dveře

Po položení podlah a schování elektrických rozvodů do zdí a lišt přišly na řadu vestavěné skříně a kuchyňská linka. Dvě vestavěné skříně tvoří v podstatě jediný úložný prostor v bytě. Skříň v předsíni jsme navrhli tak, aby bylo možné vstoupit dovnitř, a skříňové posuvné dveře jsme nechali zhotovit i do koupelny.

Do kuchyně si majitelka vymyslela skládací stolek pro příležtostné stolování.
Do kuchyně si majitelka vymyslela skládací stolek pro příležtostné stolování.

Do kuchyně si majitelka vymyslela skládací stolek pro příležitostné stolování.

Hlavní šatní skříň v pokoji zakryla celou jednu stěnu až ke stropu. Kuchyňskou linku jsme koupili jednu z nejlevnějších a pohráli si trochu s jejími rozměry, například z dvoudveřové skříňky jsme udělali poloviční jednodveřovou tak, aby nám vše dobře sedělo rozměrově do naší kuchyně. Vše zakryla zvlášť koupená kuchyňská pracovní deska.

Jakkoli je prostor celého bytu velmi malý, oddělení jednotlivých místností bylo pro nás důležité. První důvod byla izolace hluku, druhý udržení tepla a třetí rozčlenění prostoru. Zvolili jsme českou firmu Sapeli, protože nám za dobrou cenu nabízeli vše, co jsme potřebovali.

Dveře díky těsnění dobře izolují hluk, zároveň interiér zdobí a člení prostor. Pro interiérové dveře jsme zvolili celoplošné prosklení, neboť jsme chtěli docílit pronikání co nejvíce světla do chodby. Přidali jsme dveře i do kuchyně, kde původně vůbec nebyly.

Průběh rekonstrukce - součástí byla i výměna vstupních dveří.

Průběh rekonstrukce - součástí byla i výměna vstupních dveří.

Vstupní dveře po výměně

Vstupní dveře po výměně

Rozhodli jsme se vyměnit také vchodové dveře, což obnášelo výměnu zárubní, protože ty staré by nové dveře Sapeli z masivu s bezpečnostním zámkem neusnesly (mají hmotnost 80 kg). Výměna se ale vyplatila nejen co do omezení hluku z chodby, ale i co do vzhledu vchodu do bytu a jeho zabezpečení.

Postel a stůl - zbytečný luxus?

Chtěli jsme do malého prostoru dostat opravdu vše, a tak jsme se rozhodli pro rozkládací pohovku, která nám slouží jako postel i jako sedačka. Jídelní stůl bylo potřeba vybudovat vzhledem k nedostatku prostoru chytře, tak jsem si navrhla vnitřní parapet s vyklápěcím stolkem a poličkami, který nám zhotovil místní truhlář.

V hlavním pokoji nám vznikla velká prázdná stěna. Chtěla jsem na ni pořídit dekorační nálepku, ale ve velikosti 2 m2 by šlo o několikatisícovou položku. Přišla tedy na řadu obyčejná tužka a štětec.

Obrázek stromu, který jsem si zamilovala, jsem si přenesla na stěnu obyčejnou tužkou a poté jsem ho malým štětečkem kousek po kousku vybarvila fialovou barvou na stěny. Vzalo to pár hodin, ale výsledek a úspora peněz rozhodně stály za tu námahu.

Celá rekonstrukce se nám vydařila. Ustáli jsme vše včetně financí, nakonec vše vyšlo asi na 150 tisíc včetně veškerého vybavení. Pomohli nám i dvě bezúročné půjčky na elektrické spotřebiče a vybavení koupelny. V současné době máme již vše splaceno a žije se nám v našem bytečku skvěle. Malý byt nás také naučil větší toleranci k druhému. Jak já říkám: malý byt vztah buď zabije, nebo jej posílí. My jsme naštěstí ten druhý případ.

Lucie Lopatová

Příběh druhýBydlení pro syna

Když jsme s manželem v roce 2012 pořizovali náš současný byt na Praze 10, hned bylo jasné, že bez rekonstrukce to nepůjde. Protože máme malého syna, tak jsme samozřejmě chtěli bydlet co nejdříve. Dlouho jsme přemýšleli, jak důkladnou rekonstrukci budeme provádět. Nakonec jsme se rozhodli pro celkovou, a to včetně dveří a zárubní, abychom již v budoucnu nemuseli narušovat provoz domácnosti jejich výměnou.

Pohled z chodby: po levé straně jsou dveře do ložnice a dětského pokoje, na

Pohled z chodby: po levé straně jsou dveře do ložnice a dětského pokoje, na konci chodby pak dveře do komory.

K tomuto rozhodnutí přispěla i skutečnost, že se měnila dispozice bytu, respektive koupelny a WC, a tak jsme chtěli mít vzhled všech dveří stejný. Dveře Sapeli dostaly přednost z několika důvodů: je to česká firma, široká síť prodejních míst, měli jsme dobré reference od známých a v neposlední řadě zrovna probíhala slevová akce.

Bez bourání to nejde

Původní dveře byly bílé s prosklením, nové dveře jsme zvolili také bílé, ale plné. Typ dveří jsme vybrali Elegant v dekoru CPL bílá perla, aby vše ladilo s vchodovými dveřmi a celkovým pojetím interiéru. Montáž dveří proběhla před měsícem bez nejmenších problémů, a co víc bez jakéhokoliv nepořádku, dveře, zárubně a kliky stačilo jen naleštit.

Původní dveře v obývacím pokoji nechali majitelé vybourat a otvor do výšky

Původní dveře v obývacím pokoji nechali majitelé vybourat a otvor do výšky zvětšit.

Původní dveře v obývacím pokoji nechali majitelé vybourat a otvor do výšky

Původní dveře v obývacím pokoji nechali majitelé vybourat a otvor do výšky zvětšit. Dveře nechali umístit do chodby na posuvnou lištu.

Při rekonstrukci se měnilo umístění koupelny a WC, kvůli nedostatku místa jsme zvolili posuvné dveře do pouzder, která byla zabudována mezi nově postavené stěny. Výsledný stav je pak zachycen na fotografii. Po měsíci používaní musím konstatovat, že jsme zvolili dobře. Dveře stoprocentně plní svoji funkci, jsou krásné a ladí s interiérem našeho bytu.

Zdeňka Valová

O soutěži

Soutěž O nejlepší rekonstrukci bytu s dveřmi Sapeli probíhá na území České a Slovenské republiky v době od 5. 8. do 15. 9. 2013. Do finále vybere odborná porota deset soutěžních příspěvků.

V anketě od 2. 9 do 8. 9 2013 pak čtenáři iDNES.cz určí vítěze, tedy tři soutěžící s nejvyšším počtem získaných hlasů, a to ze soutěžních příspěvků publikovaných na stránkách iDNES.cz do 25. srpna 2013, podmínkou účasti v soutěži je použití dveří Sapeli při rekonstrukci.

Vítěz získá poukaz na 50 000 Kč, druhé místo bude oceněno 30 000 Kč, třetí místo znamená výhru 10 000 Kč. Výhercům bude částka proplacena do 30. 11. 2013.

Bližší informace zde.

Úkolem soutěžících je zaslání fotografií jejich interiéru po rekonstrukci s dveřmi Sapeli na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz. Spolu s fotografiemi musí soutěžící zaslat text vztahující se k rekonstrukci a jejímu průběhu a také zdůvodnit, proč zvolil dveře příslušné značky a jak je s nimi spokojený.

K přihlášce připojte:

  • fotografie (minimálně 10 ks, nejlépe šířkových, dokumentující celý proces rekonstrukce, tedy stav před a po, případně jen výsledný stav, ve velikosti maximálně 1 Mb)
  • text s informacemi vztahujícími se k dané rekonstrukci v rozsahu alespoň 30 řádek
  • kontaktní údaje – jméno a adresu, telefon, e-mail
  • do předmětu zprávy napište "Soutěž SAPELI"
Autoři:



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Hedvika se zbavila staré ložnice. V nové za 130 tisíc se cítí jako v ráji

Nová ložnice vyšla Hedviku na 130 tisíc korun.

Hedvika se chtěla zbavit staré ložnice. Je vášnivá čtenářka a přála si místo, kde by pohodlně odpočívala a četla si....

Odsun, JZD a 90. léta dovedly statek ke zkáze. Zachránili ho Dvořákovi

Statek v Salajně v Karlovarském kraji, který pochází z roku 1802, sloužil jako...

Statek v Salajně v Karlovarském kraji, který pochází z roku 1802, sloužil jako zemědělská usedlost k...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...



Najdete na iDNES.cz