Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vrhli se na rekonstrukci bytu. Sousedé na ně poslali inspekci z úřadu

  1:00aktualizováno  1:00
Byt v pražských Dejvicích potřeboval kompletní rekonstrukci. Majitelka oslovila Tomáše Ligase a Davida Kratochvíla ze studia ARTIKL interier. Ti se hned do proměny pustili. Vše probíhalo bez problémů, jenže pak přišla do bytu inspekce ze stavebního úřadu, píše designér Tomáš Ligas.

Propojení kuchyně s jídelnou poskytlo prostoru více světla. | foto: Radek Dobruský

Rekonstrukce bytu o rozloze 95 metrů čtverečních v domě z první republiky byla pro nás velká výzva. Bylo nutné vyměnit vše od podlah, oken až po nové elektroinstalace.

Při první návštěvě bytu se ukázalo, že prostory potřebují více otevřít a některé místnosti přesunout z jedné strany bytu na druhou. Původní dispozice 4+1 se změní na 4+kk. Naštěstí máme složité zakázky rádi. Ale sousedé měli jiný názor. Nechtěli, abychom v bytě cokoliv bourali a sekali.

Fotogalerie

Do bytu poslali inspekci ze stavebního úřadu. Po předložení všech požadovaných dokumentů nám úředníci oznámili, že je vše v pořádku a můžeme dál pokračovat v bourání a sekání. Dvoutýdenní zdržení jsme dokázali stáhnout a majitelce předat finální dílo v dohodnutém termínu. Rekonstrukce probíhala od srpna do října 2014.

Byt byl před modernizací velmi tmavý a dispozičně špatně řešený. Ložnice měla okna do ulice a z obývacího pokoje se vcházelo do místnosti určené pro skladování potravin. Naštěstí nám nenosné příčky dovolily byt přeměnit na ideální prostor k žití.

Může se hodit

Rezidence Lysolaje

Rezidence Lysolaje

Rezidence Lysolaje - moderní bytový dům na Praze 6.

Více na Reality.iDNES.cz.

Původní malou koupelnu s vanou jsme zvětšili o vedlejší místnost se spižírnou. Získali jsme tím pro koupelnu i velmi praktické okno. Vešla se do ní nejen vana, ale i sprchový kout.

Ložnici jsme přesunuli do klidné zóny směrem do vnitrobloku. Prostor původní ložnice jsme spojili s kuchyní a získali tím velkorysý prostor pro kuchyň spojenou s jídelnou. Zde jsme našli i místo pro domácího mazlíčka. Kocour má nyní svůj koutek v podobě přírodního stromu, který se rozpíná od podlahy až ke stropu.

V koupelně převládají krémové odstíny obkladů v kombinaci s přírodní dýhou a...

V koupelně převládají krémové odstíny obkladů v kombinaci s přírodní dýhou a leštěnou žulovou deskou.

V předsíni převládají světlé barvy.

V předsíni převládají světlé barvy.

Většina nového vybavení v bytě je z přírodních materiálů, které majitelka bytu miluje. Plastová okna jsme vyměnili za dřevěná špaletová. Původní parkety již nešlo zachránit, nahradily je nové dubové kazetové parkety. Nábytek je v přírodní dýze exotického dřeva wenge v kombinaci s matně lakovanými plochami.

Pracovní desky u kuchyňské linky jsou z přírodní leštěné žuly. Abychom v bytě dosáhli požadované extravagance, volili jsme i svítidla s lesklými doplňky. Ani původní radiátory samozřejmě nesplňovaly estetické požadavky, a tudíž jsme vybrali litinové dobové od českého výrobce.

Barevnost je v přírodních nadčasových tónech tmavě hnědé a přírodní béžové či pískové barvě. Doplňky si klientka vybrala v zářivě fialové barvě, pro kterou má slabost.

ARTIKL interier

David Kratochvíl (vlevo) a Tomáš Ligas ze studia ARTIKL interier

David Kratochvíl a Tomáš Ligas

Studio založili v roce 2013 Tomáš Ligas a David Kratochvíl. Zabývají se prioritně návrhy a realizacemi interiérů, ale řeší i jednotlivé části samostatně, a to od prvotního návrhu až po finální realizaci díla.

Autoři:



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Neuvěřitelně zfušovaná rekonstrukce. Firma v domě řádila hlava nehlava

Momentka z práce na krovech. Špatně provedené kotvení hrozí rizikem zhroucení.

Majitelé starého domku v Pardubicích se rozhodli pro rekonstrukci. Oslovená firma se však ujala oprav velmi svérázně....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Třípodlažním domem se vine jako dřevěná socha impozantní schodiště

Všechna podlaží propojuje funkční i výrazově dominantní dřevěné schodiště.

Zadáním investora bylo navrhnout interiér třípodlažního rodinného domu. Architekt zde neměl nouzi o prostory. Otázkou...

Najdete na iDNES.cz