Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Koupila ve škole jednu třídu. Zvláštnímu bydlení ustoupili i památkáři

  1:00aktualizováno  1:00
Stará škola, která stojí v centru Amsterdamu již osmdesát let, Riannu okouzlila na první pohled. Koupila zde jednu třídu a rozhodla se, že z ní udělá svůj domov. Spojila se s architektonickým studiem RUIM a společně se pustili do velmi odvážného projektu.

Nový byt vznikl v podkroví nevyužívané školní budovy postavené ve třicátých letech minulého století v centru Amsterdamu. | foto: xxruim.com, Daniel Nicolas

Dvojice nizozemských architektů René van der Leest a Sigrid van Kleefová začali s prvními projekty v roce 2003 a za tu dobu získali mimořádné renomé. Vybrala si je i čtyřicetiletá haagská úřednice Rianne, která si pro své bydlení vybrala třídu v nevyužívané školní budově. Developer totiž novým majitelům rozprodával celou školu po jednotlivých třídách.

Po domluvě s architekty padla volba na podkroví. Prostor sice patřil k nejzanedbanějším, ale zároveň byl nejlevnější a architekti jej dokázali zvětšit o 40 metrů čtverečních díky vestavbě patra s ložnicí a koupelnou.

Bydlí ve školní třídě

„Rianne žije čilým společenským životem. Přála si útulnou oázu, kde bude moci hostit přátele, ale i nerušeně odpočívat a kam se mimo jiné vejde i její početná sbírka módních bot. Velký a přehledný botník byl jednou z prvních položek seznamu,“ popisuje pro iDNES.cz přání majitelky Sigrid van Kleefová. Dalším požadavkem bylo, aby unikátní prostory neztratily své kouzlo a z bytu bylo stále patrné, že to byla dříve školní třída.

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si své nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

Sháníte šikovného architekta, stavební firmu či řemeslníka na úpravu Vašeho bydlení? Zadejte si jednoduše poptávku zdarma na AAAPOPTÁVKA.CZ

V přízemí apartmánu vznikl propojený prostor obývacího pokoje, kuchyně, jídelny a pracovny. Po schodech nahoru lze vystoupat do ložnice a koupelny. Největším zásahem se tak stala vestavba galerijního patra s průhledem do obývacího pokoje. Tuto část rekonstrukce provázelo i táhlé vyjednávání s místními památkáři.

Ti ale nakonec kapitulovali a návrh odsouhlasili. Přesvědčila je i řada dalších detailů přestavby, díky kterým se ujistili, že der Leest a van Kleefová přistupují k budově citlivě.

Majitelka si dnes podle slov architektů otevřením patra ložnice do prostoru celého bytu nemůže vynachválit - získala tak celkem mimoděk nemovitost, která pro ni má ten správný nádech luxusu.

Majitelka (na snímku) nechala v bytě i původní vybavení třídy.

Majitelka (na snímku) nechala v bytě i původní vybavení třídy.

Dominantním prvkem celého bytu se stalo geometrické, temně zelené ocelové schodiště. Na něj a na průhled oknem z kuchyně je Sigrid van Kleefová nejpyšnější. Když van Kleefová přemýšlela o této rekonstrukci, nemohla z hlavy dostat vzpomínky na vlastní školní léta. „Ze základní školy mi nejvíc v hlavě utkvěla výrazná barevnost sedmdesátých let,“ vzpomíná architektka při otázce, proč pro interiér vybrali tak syté a neobvyklé odstíny.

Šedomodré podlahy v obývacím pokoji, kávové v ložnici, červené trámy, zelené schodiště a bordó stěny, oranžový koberec a růžový textil - to může působit značně zmateně. Zdání ale klame, celková kompozice vypadá výborně. Na vlně sedmdesátek se svezly i materiály, na podlaze je například staromódní linoleum.

Majitelka si přála mít domov jako útulnou oázu, kde bude moci hostit přátele,...

Majitelka si přála mít domov jako útulnou oázu, kde bude moci hostit přátele, ale i nerušeně odpočívat a kam se mimo jiné vejde i její početná sbírka módních bot. Na snímku je architektka Sigrid van Kleefová.

Majitelka využila i původní zařízení. Školní výuka se promítla do celého interiéru. V rohu  obývacího pokoje stojí dnes už dekorativní, ale kdysi plně využívané velké, samostatně stojící staré počítadlo.

Další zajímavostí jsou na zdech v chodbě pověšené staré výukové mapy. Obešly se bez rámů, k zavěšení slouží jen obyčejné dřevěné lišty se šňůrkou, jak je zná každý školák. Televizní stolek je ze staré dřevěné lavice z tělocvičny.

Opomenuta nezůstala ani praktická stránka bydlení. Byt se vytápí podlahové topení napojené na solární panely. Díky tomu se podařilo snížit provozní náklady poměrně velkorysého interiéru na minimum.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Představy mladých o bydlení: záclony nemusí, zato obchod v domě ano

Takto si představují mladí ideální bydlení: záclony nejsou potřeba, kolo jako...

Za našich mladých let tohle nebývalo! Tak tuto větu lze slyšet často. Je pravdivá, zejména generace takzvaných...

Má je pomsta. Stavěl domy, ale nedostal zaplaceno. Bagrem je zničil

Bagrista Daniel Neag z Rumunska v britském Buntingfordu řadové domy. Když za...

Bagrista Daniel Neag z Rumunska stavěl v britském Buntingfordu domy. Když za práci nedostal zaplaceno, velmi se...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...



Najdete na iDNES.cz