Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Koupili obyčejný byt. Teď mají černou kuchyni a domov, o jakém snili

  1:00aktualizováno  1:00
Zpěvačka Markéta Foukalová ze skupiny Lanugo žila s manželem a dvěma dětmi v malebném bytě v Praze-Podolí. Výhled na Vltavu byl krásný, ale rodina potřebovala větší prostor. Nakonec zakotvili v Karlíně, kde se jim zalíbil starý byt v bývalé administrativní budově firmy Ford z roku 1928.

Kuchyně je skrytá v nice, nevyčnívá, neruší obytný prostor, přesto je na dosah. | foto: Juliana Křížová

Může se hodit

Hledáte byt v Praze? Chcete ho koupit nebo potřebujete podnájem? Vyberte si ze široké nabídky na Reality.iDNES.cz.

Plánujete rekonstrukci bytu?. Na AAAPOPTÁVKA.CZ můžete zdarma poptat stavební firmy, architekty nebo řemeslníky z celé ČR.

„Na začátku našeho hledání jsme si vytipovali v Praze tři lokality, kde by se nám líbilo. Všechny jsou u řeky. Když jsme objevili a navštívili byt v Karlíně, nebylo co řešit. Měl pro nás esprit. V Karlíně jsme mimo jiné bydleli už za studií. Věděli jsme, jaký je, a proto jsme se pro něj rozhodli,“ říká Markéta.

Prostorný světlý byt je v předposledním patře a má 107 metrů čtverečních. Z oken je krásný výhled na Prahu. Původně v bytě žili starší manželé, nepotřebovali tři ložnice, jako rodina s dvěma malými dětmi, proto jim také vyhovovala kuchyně zabírající celou jednu místnost s oknem. Dispozice 3+1 rodině nevyhovovala, manželé potřebovali byt předělat na 4+kk. S žádostí o proměnu bytu se obrátili na architektku Barboru Kopečnou.

Proměna bytu v Karlíně

„Bára je vnímavá, má vkus, styl a cit pro netradiční řešení. Mimo to zkušenosti a výborné reference. Známe se dlouho a věděli jsme, že si budeme rozumět a s jejím řešením budeme spokojeni. Vše se potvrdilo, spolupracovalo se nám dobře,“ vysvětluje Markéta.

Nejdůležitější změnou v bytě bylo přesunutí kuchyně tak, aby navazovala na obytný prostor. Za kuchyní vznikla šatna, která propojuje ložnici s koupelnou. Přemístěním kuchyně získal byt druhý dětský pokoj. Kompletní přestavby se dočkala i koupelna a záchod. Ty ale zůstaly ve středním traktu bytu.

V některých místech bylo nutné doplnit nebo kompletně vyměnit podlahy. V bytě jsou také nové repliky původních interiérových dveří. Také bylo nutné vyměnit okna, protože starými dovnitř zatékalo. Během rekonstrukce se přesunul kotel a trubky od topení zasekali řemeslníci do zdí. Modernizací prošly také rozvody elektřiny a vody. Nová je také kanalizace a svislé potrubí.

Zajímavostí je černá kuchyně, která byla nápadem architektky Kopečné. Kuchyně je skrytá v nice, nevyčnívá, neruší obytný prostor, přesto je na dosah. Není odtržená od společenského dění, ale nikdo o ni v obytné části nezakopává. Místnost osvětluje okno přes ložnici, které lze zatáhnout.

Manželé společně vybrali dlažbu od firmy Archtiles, která dodává ručně...

Manželé společně vybrali dlažbu od firmy Archtiles, která dodává ručně vyráběnou dlažbu Winckelmans v různých formátech a barevných odstínech.

„Naše černá kuchyně je taková vložená černá krabička do velkého světlého obýváku. To se nám líbilo. Kontrast, linie, řez. Mimo to černá barva v kuchyni působí velmi útulně. A slovní spojení „černá kuchyně“ v moderně pojatém bytě. To všechny trochu vyvede z míry,“ vysvětluje Markéta.

Koupelna je navržená tak, aby ladila se starým domem a zároveň bude majitele bavit. Manželé společně s architektkou vybrali dlažbu od firmy Archtiles, která dodává ručně vyráběnou dlažbu Winckelmans v různých formátech a barevných odstínech. 

Zvolený tvar hexagonu vytváří na podlaze černobílé kytky. Tmavší vzor je v koupelně doplněný bílými stěnami, světlejší podlaha na WC kontrastuje s černými stěnami. Stejné je to s topením, v koupelně je bílé a na toaletě černé. Jde o hru černé a bílé. Do koupelny se vešla vana i otevřený sprchový kout, který je s pračkou částečně schovaný za zdí s umyvadlem. Vana je rovněž obložena mozaikou Winckelmans.

Kuchyně je skrytá v nice, nevyčnívá, neruší obytný prostor, přesto je na dosah.

Kuchyně je skrytá v nice, nevyčnívá, neruší obytný prostor, přesto je na dosah.

Byt je zařízený nábytkem z předchozího bytu v Podolí, některé kousky jsou z bazaru, něco po babičkách, ložnice je z aukčního portálu. Předsíň architektka záměrně navrhla tak, aby se do ní vešla pohovka od návrháře Jindřicha Halabaly, kterou majitelé zdědili. Minimum věcí dokupovali. Kromě kuchyňské linky, které je z IKEA, pracovní deska je vyrobená na míru od truhláře. Koupelna ještě čeká na police.

„Rekonstrukce bytu trvala půl roku, ale výsledek rozhodně stojí za to. Její cena v číslech je nepodstatná. Vážíme si toho, že Bára Kopečná brala v úvahu náš rozpočet. Ne každý se ho dokáže držet a zvážit, do čeho je podstatné zainvestovat a do čeho třeba až o několik let později,“ uzavírá Markéta.

Barbora Kopečná (1977)

Architektka Barbora Kopečná
  • 1996-2003 FA ČVUT Praha (ateliéry: Alena Šrámková, Jan Bočan)
  • 1999-2001 RWTH Aachen (ateliér: Mirko Baum)
  • 2012-2013 Česká škola Feng Shui

Praxe:

  • 1999-2000 Hans Hohl, Aarau, Švýcarsko
  • 2000-2001 Atelier Zvěřina
  • 2001 Kuiper Compagnons, Rotterdam, Holandsko
  • 2001-2003 Studio Olgoj Chorchoj
  • 2003-2006 Atelier 69
  • od 2007 samostatná praxe
  • 2012 založení ateliéru KoOA
Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...



Najdete na iDNES.cz