Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Žádná designérská bomba. Zařídili jsme si bydlení pro normální lidi

  1:00aktualizováno  1:00
Z centra Prahy jsme se s manželkou přestěhovali na Jižní Město do panelového bytu 3+1. S příchodem dvou dětí nám byl dvoupokojový byt malý a také nás unavovaly výpravy na vzdálená hřiště, píše čtenář Aleš v příběhu o rekonstrukci bytu.

Vanu nahradil praktičtější sprchový kout s hlubší vaničkou kvůli dětem. | foto: Aleš

Koupi jsme z větší části financovali z prodeje našeho původního bytu. Ten jsme nakonec prodali bez realitní kanceláře a ušetřili jsme 240 tisíc korun. Je však třeba přiznat, že bylo občas těžké se v některých právních náležitostech zorientovat.

Myslím tím především převod nemovitosti na katastrálním úřadě. Není dobrou vizitkou státu, že pro dva vysokoškolsky vzdělané lidi je obtížné zvládnout legislativně technickou administrativu spojenou s koupí a prodejem bytu.

Proměna panelákového bytu

Každopádně byt byl náš a my jsme se mohli vrhnout na rekonstrukci. Rozhodli jsme se udělat z třípokojového bytu 4+kk, má totiž rozlohu 70 metrů čtverečních, která to dovoluje, a k tomu je navíc lodžie velká 10 metrů čtverečních.

V průběhu přestavby jsme stále žili v původním bytě. Dohodli jsme se smluvně s novým majitelem, že mu budeme platit nájem.

Nejdříve jsme si pečlivě promysleli každý detail, který jsme chtěli v bytě změnit. K tomu nám výborně posloužil volně dostupný program SketchUp. Chtěli jsme, aby každé dítě mělo vlastní pokoj. K tomu bylo ovšem nutné vymyslet i ložnici. Nechtěli jsme totiž přespávat v obývacím pokoji. Bez změny dispozice jsme se tedy neobešli.

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si své nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

Nebo se chystáte na rekonstrukci? Poptejte zdarma ověřené řemeslníky, instalatéry nebo stavební firmy na AAAPOPTÁVKA.CZ

Obětovali jsme původní jídelní kout, který navazoval na kuchyňskou linku a vytvořili na jeho místě ložnici. Vchod jsme udělali z obývací části, do které se také vešel jídelní stůl a židle. Vznikl tak kuchyňský kout sice bez okna, ale s dostatečným osvětlením i plnohodnotným odvětráním. To vše jsme si předem ověřili.

Dnes již mohu potvrdit, že se nám výpary ani z velkého vaření do obývací části nedostanou. Digestoř napojená na stoupačky a komín funguje výborně. Navíc příležitostí vařit omáčku či smažit cibulku přes týden zase tolik není. V kuchyni je centrální světlo a nad pracovní deskou, dřezem a vařičem pak  bodová světla.

Současný plánek bytu 4+kk

Současný plánek bytu 4+kk

Ložnice není největší, ale nám stačí. S manželkou totiž spíme na vyvýšené posteli s úložným prostorem, kde máme i naše veškeré oblečení a navíc lyže, spacáky, kufry atd. Do ložnice se vchází závěsnými dveřmi.

V předsíni jsme obětovali výklenek určený pro vestavěné šatní skříně. Otevřeli jsme ho do obývací části a udělali zde praktický pracovní kout, který nevyčnívá do prostoru a nezasahuje do atmosféry pokoje. Na druhou stranu se v něm člověk při práci neocitá v komunikační izolaci.

Významnou úpravou prošla i toaleta, kterou jsme předsunuli do předsíně. O tento prostor jsme pak rozšířili koupelnu. Na původním místě WC je nyní pračka s úložným prostorem na ručníky a drogerii.

To je náš domov

Žijete v bytě, který jste si za rozumnou cenu zrekonstruovali? Rádi vaše bydlení zveřejníme. Stačí poslat na e-mail: bydleni@idnes.cz text s příběhem, ve kterém popíšete, jak jste k bytu přišli, jak vypadal a co bylo potřeba udělat, aby se vám v něm dobře žilo. Připište cenu celé realizace a přidejte fotky. Chceme představit takové projekty, ve kterých nehrají roli designové skvosty, ale praktické nápady.

Vanu jsme nahradili z našeho pohledu praktičtějším sprchovým koutem s hlubší vaničkou kvůli dětem. Na nový záchod se nám vešlo i rohové umývátko se skříňkou.

Nově nám v obýváku visí reprodukce Rubense a Gogha. Půjčili jsme si jejich díla zdarma z Městké knihovny v Praze z jejich Artotéky na Opatově. Doba zapůjčení je 26 týdnů a půjčení si lze prodloužit. Je to další výborná možnost, jak umění nenásilně přiblížit dětem.

Celkem nás rekonstrukce přišla na 350 tisíc korun. V ceně je bourání zdí, položení plovoucí podlahy, stavební práce, nové rozvody elektřiny, vody a plynu, obklady a dlažba, nějaký nábytek a vybavení. Platili jsme také statika. Stavební, instalatérské a elektrikářské práce dělali šikovní řemeslníci, ale hodně práce také zůstalo na nás.

Zatím jsme v bytě nenarazili na nic, co bychom udělali jinak. Pečlivá příprava se nám opravdu vyplatila. I když jsme do nového nábytku a zařízení bytu příliš neinvestovali, návštěvám se v našem bytě líbí a díky jeho dispozici se i u nás dobře cítí.

Moc dobře vím, že naše bydlení není žádná designérská bomba, ale chci ukázat, že i pro lidi s běžnými příjmy je taková rekonstrukce čtyřpokojového bytu docela dobře dosažitelná.

Autoři:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Další z rubriky

Do pokojíčku se vešla rozkládací pohovka. Na skříni sedí návrhář Petr Šlejmar a...
Klišé nečekejte. Pokojíček pro dva kluky má nejveselejší kryt na topení

Dáša s Petrem čekají dvojčata, pro které potřebují zařídit dětský pokoj. Manželé žijí v bytě v centru Plzně v secesním...

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v...

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.