Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Koupili byt v dezolátním stavu. Díky architektům je plný překvapení

  1:00aktualizováno  1:00
Na pražskou architektonickou kancelář 0,5 studio se obrátili mladí majitelé vybydleného přízemního bytu v Praze v Holešovicích. Průchozí podlouhlý prostor o velikosti 50 metrů čtverečních se díky zajímavým nápadům architektů proměnil v neotřelé bydlení.

Centrem bytu je kuchyně s obývacím prostorem orientovaná do ulice. Kuchyně je v modré barvě Yves Klein. | foto: Peter Fabo

Původní přízemní byt domovníka z počátku 20. století leží v klidné části pražských Holešovic. V činžovním domě zůstaly dodnes zachovány autentické prvky secese a původní dekorativní prvky jsou i v bytě 2 + kk, který majitelé koupili v opravdu žalostném stavu.

Na architekty z 0,5 studia se obrátili s prosbou o návrh rekonstrukce. Ta měla splňovat veškeré současné požadavky na bydlení. Zároveň chtěli majitelé zachovat historické prvky bytu a včlenit je do prostoru tak, aby se nepotlačila jeho celková atmosféra. Jejich přáním bylo bydlení s odlehčenou atmosférou s nečekanými prvky, překvapením a graffiti. Rozhodně neměl vypadat jako z katalogu IKEA.

Fotogalerie

Dispozici nebylo nutné příliš měnit. Byt má poměrně malou plochu a jeho dispozice je jasně dána jeho "chodbovým charakterem".

"Střední trakt bytu tvoří chodba, na kterou navazují samostatná koupelna a WC. Na chodbě je stále zachované okénko, které sloužilo domovníkovi pro kontrolu příchozích do domu," popisuje architekt Vít Svoboda.

"V ložnici, která je orientovaná na sever do tichého dvora, jsme díky vysokým stropům mohli vestavět spací patro. To jsme umístili do středu místnosti. Pod ním navíc vznikl prostor pro pracovní stůl. Kvůli malé šířce dispozice a použití HEB profilů nebylo třeba žádných dalších podpůrných prvků patra," prohlašuje Svoboda.

Může se hodit

Hledáte byt, který byste mohli proměnit dle Vašich představ? Na Reality.iDNES.cz si můžete vybrat z nabídky domů i bytů po celé ČR.

Po celé délce pokoje je skříň z březové překližky, do které jsou začleněné schody k spacímu patru. Mezi největší záliby majitele bytu ale patří cyklistika. Architekti mu proto navrhli přiznané uskladnění jeho kol přímo v ložnici.

Centrem bytu je kuchyně s obývacím prostorem orientovaná do ulice. Kuchyně je v modré barvě IKB 191, kterou objevil francouzský umělec Yves Klein. Ten tvořil výhradně v zářivé ultramarínové barvě, čímž vyjadřoval mystický univerzalismus. 

Po celé délce pokoje je skříň z březové překližky, do které jsou začleněné...

Po celé délce pokoje je skříň z březové překližky, do které jsou začleněné schody k spacímu patru.

Nejvíce se od zbylých prostor odlišuje koupelna s toaletou. Architekti zde...

Nejvíce se od zbylých prostor odlišuje koupelna s toaletou. Architekti zde použili na stěnách černý fasádní nátěr.

Linka se díky výrazné barvě stává jasně vymezenou hmotou, která kontrastuje se zbytkem prostoru. Pro optické zvětšení ji architekti doplnili nerezovým obkladem. Na kuchyňský blok navazuje jídelní stůl. Knihovna a skříň je z kovového systémového regálu a její součástí je i stahovací plátno na promítání. Dubová parketová podlaha byla v celém bytě částečně obnovena a doplněna.

Pojícím prvkem bytu je nástěnná malba. Pro sjednocení a podtrhnutí "chodbové dispozice" architekti navrhli celou stěnu pomalovat kresbami. Motivy ani témata nemají žádný konkrétní význam, jde čistě o dekoraci. Autoři malby jsou Vít Svoboda a Alexey Klyuykov.

Barevnost maleb je odvozena ze soutiskové techniky, kterou jsme použili i na...

Barevnost maleb je odvozena ze soutiskové techniky, kterou jsme použili i na tradiční židle Thonet.

Průchozí podlouhlý prostor o velikosti 50 metrů čtvereční se díky zajímavým...

Průchozí podlouhlý prostor o velikosti 50 metrů čtvereční se díky zajímavým nápadům architektů proměnil v neotřelé bydlení.

"Je to volná kombinace kaligrafie, graffiti a pop-artových motivů. Nezatížeností a funkcí ornamentu navazují na původní ornamenty charakteristické pro celý dům. Barevnost maleb je odvozena ze soutiskové techniky, kterou jsme použili i na tradiční židle Thonet. Díky těmto a dalším dialogům starého a nového je možné interiér vnímat z různých poloh," vysvětluje architekt.

"Kresby opticky zvětšují prostor, funkcí dekoru či ornamentu mohou odkazovat k secesnímu stylu, v němž je postaven celý bytový dům. Kresby nedávají jasný příběh, takže mezi samotnými motivy vzniká nespočet dějů."

Nejvíce se od zbylých prostor odlišuje koupelna s toaletou. Architekti zde použili na stěnách černý fasádní nátěr a na podlaze ponechali původní dlažbu s ornamentem, který prostupuje celým domem.

0,5 studio

Architekti z 0,5 studio: Vít Svoboda (vlevo) a Pavel Nový

Vit Svoboda (vlevo) a Pavel Nový

0,5 Studio tvoří architekti Pavel Nový a Vít Svoboda. Společně studovali architekturu na Pražské VŠUP pod vedením Jindřicha Smetany. Od roku 2011 pod názvem 0,5 studio společně navrhují projekty různých měřítek a typů. Pro jejich tvorbu je specifická odlehčenost, nadsázka a mezioborová spolupráce s umělci. Krédem 0,5 Studia je "zdraví a krása".

 

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...



Najdete na iDNES.cz