Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Splnila si svůj sen o bydlení na Vinohradech. Spojila dva byty v jeden

  1:00aktualizováno  1:00
Bydlení na Vinohradech přitahovalo Lauru už od mládí. Sen si splnila, dokonce si vybrala v novém rezidenčním projektu dva menší byty a spojila je v jeden.

Obývacímu pokoji dominuje svítidlo Oh mema Ingo Maurera. Nad bílými koženými pohovkami značky Pianca visí originál (Rozhovor, 140 x 110 cm) od mladého umělce Petra Písaříka | foto: Iveta Kopicová

Když se Lauře dostal na stůl v roce 1998 propagační materiál o připravovaném rezidenčním bydlení na Vinohradech, byla jedním z prvních uchazečů o koupi bytu. A to se ještě nezačalo stavět.

Fotogalerie

"S ohledem na veškeré své představy o bydlení a životní styl jsem si vybrala dva byty, které se spojily v jeden. Byt má tak 121 m2, je rohový a hodně členitý. Obepíná jej víc než 180 m2 zahrádky, kterou jsem i s bytem a garážovým stáním koupila do osobního vlastnictví," popisuje Laura.

Od nového bytu očekávala, že se v něm bude dobře cítit a každá věc najde své místo. "Nejprve jsem interiér zařídila ve španělském stylu. Náklonnost ke španělskému venkovu a Středomoří jsem později vyřešila koupí domu ve Španělsku a městský interiér pražského bytu převlékla do moderní podoby," prozrazuje majitelka bytu i úspěšné firmy, kterou spoluzakládala.

V duchu minimalismu

Od španělského stylu přešla Laura k minimalismu. "Je to o pocitech. Tak to v posledních několika letech cítím. Mám velmi ráda pořádek, někdy až sterilní, co možná nejméně nábytku, vše účelné a z doplňků pouze věci, které mi dělají radost," říká Laura.

Osvětlené niky ze sádrokartonu zdobí barevné karafy (Timo Sarpaneva, Iittala) z

Osvětlené niky ze sádrokartonu zdobí barevné karafy (Timo Sarpaneva, Iittala) z foukaného skla. Bílý jídelní stůl je vyrobený na zakázku, doplňuje jej šest židlí v bílé kůži s chromovanými podnožemi (KFF). Kuchyň Poggenpohl je vybavená vestavnými spotřebiči Miele.

Při řešení nového vzhledu interiéru oslovila architekta Petra Slavíčka, na něhož dostala doporučení v souvislosti s jiným projektem, ale znala ho už déle.
"Od první chvíle se mi s ním velmi dobře jednalo. Je sympatický, srší z něho pozitivní energie a především nápady. Umí najít řešení," chválí architekta majitelka.

U rekonstrukce výrazné problémy nebyly, možná i poroto, že Laura přesně věděla, co chce. Největší problémem bývá plnění termínů dodavatelských firem, proto si majitelka pečlivě připravila nejen harmonogram prací celé rekonstrukce, ale i zařizování. Skluz byl tak nakonec pouhých deset dní.

Vybavení na přání

Architekt Slavíček předložil majitelce katalogy, vzorky, fotografie a další materiály, přesto minimálně polovina vybavení byla nakonec vyrobena na zakázku podle předložených výkresů.

Napříč celým bytem až do obývacího pokoje prochází architektonicky zajímavý

Napříč celým bytem až do obývacího pokoje prochází architektonicky zajímavý prvek – pruh z masivního dřeva (americký ořech) v podlaze a stejně tak nad ním ve stropu se zabudovanými zářivkami. Čalouněné křeslo Napoleon III. z Francie z počátku 20. století našlo místo spolu s malým stolkem poblíž vestavné knihovny zhotovené na zakázku.

Velký důraz kladla Laura například na velkou, prostornou a kvalitní kuchyň. A to přesto, že vaří hlavně pro vnoučata, pro sebe samotnou ji vaření nebaví.
Interiér působí jednoduše, ale útulně, najdete zde velmi zajímavé prvky. Vzhledem k členitosti nebylo jednoduché vyřešit dnešní podobu otevřeného a funkčního bytu.

Díky návrhu architekta Slavíčka je však byt využíván stoprocentně. Zajímavostí je "dálnice", dřevěný pruh podlahy po délce celého bytu a nad ní ve stejném provedení pruh ve stropě se zabudovanými zářivkami.

"Ze starých obrazů jsem sem umístila pouze jeden, můj oblíbený. Jinak jsem koupila nové, také originály od mladých nadějných umělců Písaříka a Kalába. Z doplňků jsem pyšná na svou malou sbírku italského porcelánu váz-hlav od Fornasetti, kterou jsem zakoupila stejně jako i mnoho dalších doplňků v showroomu Prague Kabinet," konstatuje majitelka.

V místnosti dominuje originální plátno (Nekonečno v bílé ploše, 160 x 200 cm)

V místnosti dominuje originální plátno (Nekonečno v bílé ploše, 160 x 200 cm) od mladého umělce Jana Kalába. Laura má obzvlášť ráda dekorovanou italskou komodu, kterou si pořídila v showroomu Prague Kabinet.

Laura by dnes neměnila nic, se svým bytem je po rekonstrukci spokojená. Ve svých 57 letech si vytvořila příjemný, tichý, světlý a vzdušný azyl, domov, kde je jí dobře. Je spokojená.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Další z rubriky

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Realiťák roku. Hlasujte pro NEJ makléře a vyhrajte vstupenky na ples

1

Realitní makléři pomáhají plnit sny o bydlení, které však často přináší starosti. Šikovný realiťák je proto skutečnou...



Najdete na iDNES.cz