Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jacek a Dorota nechtějí dojíždět. Žijí i s dětmi v centru ve fajn bytě

  1:00aktualizováno  1:00
Když manželé Dorota a Jacek založili rodinu, rozhodli se zůstat i s dětmi v centru Varšavy. Nechtěli dlouho a komplikovaně dojíždět. Pořídili si byt 3+kk o rozměru 90 metrů čtverečních, který zařídili velmi účelně. Jejich domovu vládnou veselé barvy, retro tvary a nadčasové zpracování.

S ohledem na každodenní provoz a úklid domácnosti s malými dětmi byly navrženy i skříňky a úložné prostory, které jsou zavěšené a s minimem úchytek. | foto: Łukasz Kozyra pro www.widawscy.pl

Manželé k realizaci přizvali mladé a dynamické Widawscy Studio Architektury, které tvoří pár Katarzyna a Tomasz Widawski. Hlavním požadavkem bylo vzdušné, prostor nezahlcující bydlení, kde bude rodina pospolu při vaření, návštěvách i práci.

Ale zároveň budou mít rodiče soukromí pro odpočinek a děti dostatek místa na hraní. Architekti jim pomohli upravit byt k maximální spokojenosti.

Vstup do bytu není uzavřený, ze zádveří se vchází do haly, na kterou je přímo napojený hlavní obytný prostor s kuchyňskou linkou, jídelnou, pracovním koutem a obývacím pokojem, ze kterého lze vyjít na balkon.

Byt ve Varšavě

Druhá část bytu je privátní a patří jen rodině: je v ní rodičovská ložnice, dětský pokoj, šatna a koupelna s vanou. V bytě je ještě druhá koupelna se sprchovým koutem. Ta je připravená pro ranní "fronty", které jistě vzniknou za pár let, až děti vyrostou. Zatím slouží především návštěvám.

Základem bytu je bílá barva, doplněná o masivní dubové podlahy, olivové dřevo na kuchyňské lince a světle šedou dlažbu. Ačkoliv aktuální podoba bytu má velmi výrazný retro rukopis, základ bytu je navržen tak, že jej lze snadno a účinně přestavět a obměnit, aniž by byly nutné jakékoliv finančně i technicky náročnější zásahy.

Tvář bytu vytváří výrazný nábytek, doplňky a svítidla. Barevně se návrh odvíjel od pruhované tapety, jejíž kompozici vytvořili designéři Katarzyna a Tomasz přímo pro tento byt. Dorota a Jacek se nejprve tak výrazné tapety velmi obávali, nakonec se ale nechali od profesionálů přesvědčit.

Tapeta předurčila barevnost sedačce, sedacímu vaku, barvě koberce, stoliček v hale i horních skříněk v kuchyni. Architekti vybírali mezi dodavateli velmi pečlivě. Důležité bylo, nakolik jim byli ochotni vyjít vstříc v individuálních požadavcích.

Vstup do bytu není uzavřený. Ze zádveří se vchází do haly, na kterou je přímo

Vstup do bytu není uzavřený. Ze zádveří se vchází do haly, na kterou je přímo napojený hlavní obytný prostor s kuchyňskou linkou.

Takřka na míru vznikla například sedačka v obývacím pokoji, místní výrobce ji dokázal přizpůsobit nejen barevně, ale i zabudovat rozkládací systém, který k modelu běžně nenabízí, aby pohovka mohla sloužit i pro případné přespávání návštěv.

S ohledem na každodenní provoz a úklid domácnosti s malými dětmi byly navrženy i skříňky a úložné prostory, jsou zavěšené a s minimem úchytek.

Důmyslně je také vyřešeno osvětlení, hlavním pokojem vedou dvě světelné rampy se zapuštěnými posuvnými bodovými světly, které si mohou majitelé uzpůsobit dle aktuální potřeby.

Základem bytu je bílá barva, doplněná o masivní dubové podlahy, olivové dřevo

Základem bytu je bílá barva, doplněná o masivní dubové podlahy, olivové dřevo na kuchyňské lince a světle šedou dlažbu.

V dětském pokoji a menší koupelně dominuje zelená a modrá. Nábytek pořídili Dorota a Jacek v Ikee, aby ho mohli snadno a nenákladně v případě potřeby obměnit.

Dětský pokoj zatím slouží jen staršímu synovi, malá dcerka stále spí s rodiči v ložnici, což by se ale mělo co nevidět změnit. Ložnice rodičů je pak klidovou oázou. Na rozdíl od zbytku bytu je v tlumených a jemných tónech stříbrné, smetanové a lila, na zdi je tapeta s vysoce dekorativním lesklým motivem.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Luxusní vilu postavili v jeskyni. Příjemný chládek je skvělým bonusem

Skálu doplňuje mramor, který nechali architekti dovézt ze sousedního ostrova...

Na řeckém ostrově Théra v souostroví Kyklady vyrostla vila Oia od studia Kapsimalis. Bílá stavba respektuje původní...

U Brna si rodina postavila dům 4+1. Je moderní, jednoduchý a praktický

Přízemní stavba s plochou střechou je velmi jednoduchá, tvarem kvádr o půdorysu...

Rodina si kousek od Brna postavila minimalistický dům Zen Home od ateliéru Hiconcept manželů Marešových. „Parcelu jsme...

Dům muže, který nezažil MeToo. Ve své posteli měl dvacet tisíc žen

Dům si nechal Wilt Chamberlain postavit ve stylu  brutalismu.

Wilt Chamberlain patří k nejlepším basketbalistům v historii NBA. Byl velmi svérázný a takový je i jeho dům postavený...



Najdete na iDNES.cz