Vinohradský fešák pro rodinu. Z původního bytu 3+1 je bezvadné 4+kk

  1:00aktualizováno  1:00
Vinohradský byt velký 108 metrů čtverečních nutně potřeboval kompletní rekonstrukci. Majitelé se s žádostí o modernizaci obrátili na pražské 0,5 Studio. Architekti Pavel Nový a Vít Svoboda proměnili původní dispozici 3+1 na pro čtyřčlennou rodinu vhodnější 4+kk.

Vinohradský byt je velký 108 metrů čtverečních. | foto: Peter Fabo

Byt v domě z roku 1910 má klasické rozvržení domovního trojtraktu s orientací místností do ulice a vnitrobloku a jsou v něm zachovány historické dveře a ostění oken.

Původní dispozice 3+1 umožňovala adaptaci na 4+kk bez větších zásahů. Architekti navrhli pouze drobné změny, které zvýšily komfort užívání bytu. Hlavními požadavky byly změna pozice kuchyně, která nově navazuje na obytný prostor a orientace ložnic do vnitrobloku.

Fotogalerie

„Snažili jsme se obnovit původní atmosféru a maximálně využít velkorysou rozlohu bytu. Pojícím prvkem celé rekonstrukce se stala barevnost. Prostor je minimalisticky sjednocený bílu barvou, ta se objevuje na oknech, dveřích, topení a vestavném nábytku. Bílá podporuje světlost bytu a historickou atmosféru. Díky neutrálnímu bílému pozadí mohou vyniknout osobní věci majitelů: obrazy, fotky, knihy a jiné artefakty,“ vysvětluje architekt Vít Svoboda.

Ve všech místnostech byly položeny nové parkety ve stromečkovém vzoru, typické pro podlahy domů z 19. století. V koupelně je bílá dlažba i obklady. Výrazným a kontrastním prvkem k historickému obalu je moderní LED osvětlení vyrobené na míru, které je v předsíni a v obývacím pokoji.

Ve velkorysé vstupní hale dominuje zmíněné osvětlení, světelný kříž a psí bouda. V hale jsou na stěnách rozmístěné fotografie. Jsou to originály, a proto je dobré je mít umístěné v temnější části bytu.

Obytný prostor a kuchyně mají okna do ulice k přilehlému parku. Oproti tomu ložnice rodičů a dětský pokoj jsou umístěny do klidné části bytu směrem do vnitrobloku.

Obytná část je oddělena od kuchyně příčkou s původními obložkami, celou tuto stěnu pak pokrývá rozsáhlá knihovna. Na protější stěně obývacího pokoje je podélná komoda, která slouží k ukládání a zároveň jako sokl pro menší sochy a umělecké předměty. V prostoru obýváku je sedačka, která je centrem bytu a lze z ní sledovat projekce na stěně. Osvětlení tvoří tři zavěšené linie  led-diodových světel.

Architekti Pavel Nový a Vít Svoboda proměnili původní dispozici 3+1 na pro...

Architekti Pavel Nový a Vít Svoboda proměnili původní dispozici 3+1 na pro čtyřčlennou rodinu vhodnější 4+kk.

Kuchyně v další místnosti je řešena vestavným blokem využívajícím celou výšku bytu. Pracovní deska a povrchy kuchyně jsou ve stejném odstínu. V kuchyni vyniká autorsky vyrobený stůl z masivního dubu a podnoží z ohýbaných trubek. Tvarování stolu navazuje na funkcionalistické židle z 30. let. Osvětlení nad jídelním stolem je dalším autorským výrobkem.

Vybavení ložnice poskytuje dostatek úložného prostoru. Šatní skříně, postel s úložnými prostory a police na knihy jsou vyrobeny na míru.

„V dětském pokoji je vestavné ‚pueblo‘ pro dva potomky, které má mnoho skrytých úložných prostor na knihy, hračky a oblečení. Je navrženo tak, aby s dětmi vyrostlo. Neobsahuje žádné zdobné prvky, ty se mohou proměňovat s věkem dětí. Jasné vymezení a využití výšky bytu umožnilo soustředit spaní a úložné prostory do jednoho homogenního prvku podél stěny. Zbylý prostor pokoje je určený pro hraní, později pro práci u stolu a studium,“ říká architekt Pavel Nový. 

0,5 Studio

Architekti z 0,5 studio: Vít Svoboda (vlevo) a Pavel Nový

0,5 Studio tvoří architekti Pavel Nový a Vít Svoboda. Společně studovali architekturu na pražské VŠUP pod vedením Jindřicha Smetany. Od roku 2011 pod názvem 0,5 Studio společně navrhují projekty různých měřítek a typů. Pro jejich tvorbu je specifická odlehčenost, nadsázka a mezioborová spolupráce s umělci. Krédem 0,5 Studia je „zdraví a krása“.


Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Chalupu zrekonstruovali, vyšlo je to však dráž než postavení nové

Při přestavbě zbyly z původního domu jen obvodové zdi a část střešní...

Ještě nedávno chalupa připomínala Šípkovou Růženku zarostlou v trní. Deset let v ní nikdo nebydlel. Pro budoucí plány...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Obývací kuchyně pro rodinnou smečku. Pohodová proměna stála 100 tisíc

Paní Lenka se rozhodla proměnit svou obývací kuchyni.

Lenka si potřebuje doma především odpočinout. Její muž je často v zahraničí a ona tak tráví nejvíc času se svými dětmi,...

Další z rubriky

Hlavní složky ekologických podlah tvoří ricinový olej a sádra

Ekologická podlaha Wineo Purline s dekorem dubu odpovídá současným trendům na...

Přes všechen obdiv a přednosti dřevěných podlah preferují mnozí lidé laminát nebo linoleum. A to z různých důvodů....

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Bydlení v Česku. První republika, panelákové pohodlí a listopadový restart

Manželé Zezulkovi v jedné z 2 200 bytových jednotek na královéhradeckém...

Moje babička dožila do roku 1967 s nábytkem, který si počátkem století s dědou pořídili. Nebyla sama. Lidem jí podobným...

Najdete na iDNES.cz