Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Suterénní byt v Dejvicích je po rekonstrukci plný světla i koček

  1:00aktualizováno  1:00
Dejvice sice patří k velmi žádaným pražským lokalitám, byt v suterénu však už takovou výhrou není. I proto bylo třeba, aby rekonstrukci poměrně malého interiéru připravil profesionální architekt, aby se prostor maximálně prosvětlil a alespoň opticky zvětšil.

Kuchyňský kout je navržený ve tvaru písmene L. Vede pod okno, kde byla původně spíž. | foto: Johana Němečková

„Na rekonstrukci interiéru bytu jsme byly oslovené majitelkou-lékařkou, pro kterou jsme už dříve se sestrou navrhly dětskou ordinaci. Původní dispozici bytu 2+kk o velikosti 38 metrů čtverečních jsme téměř zachovaly,“ popisuje architektka Monika Čermáková ze studia Schwestern. Jak název prozrazuje, pracuje zde právě se svou sestrou Ivetou, také architektkou.

Na kuchyň navazuje obývací pokoj.

Na kuchyň navazuje obývací pokoj.

Určující pro návrh byly jak nevelké prostory, tak umístění bytu v suterénu zděného domu. V průběhu rekonstrukce tak došlo na vyzdění nových příček mezi koupelnou a kuchyňským koutem.

Podařilo se zvětšit koupelnu na úkor kuchyně, sice jen nepatrně, ale pro obě místnosti to znamenalo výrazné zlepšení. A samozřejmě se musely udělat kompletně nové elektrorozvody.

Interiér nejen pro kočky

Celý interiér sjednocuje podlaha. Zatímco pro předsíň a koupelnu vybraly architektky praktickou cementovou dlažbu, v ostatních prostorách daly šanci masivní dubové podlaze. Ta odolá i kočičím drápkům, majitelka sice své čtyřnohé spolubydlící miluje, ale také ví, čeho jsou schopné. Klasické žebrové radiátory získaly potřebný nový nátěr.

V interiéru se objevilo také hodně nábytku navrženého na míru, který doplnily staré zděděné kousky. Ty majitelé sami zrepasovali. „Materiály použité na nábytek jsou v celém prostoru jednotné, v kombinaci masivního dubového dřeva a bílého lamina. Jako barevný akcent byla zvolena olivově zelená MDF deska,“ popisuje Monika Čermáková.

Fotogalerie

Předsíň sestry navrhly jednoduše, ale funkčně. Vynikla tak dekorativní dlažba, která pokračuje do prostoru světlé koupelny. Kuchyň a obývací pokoj jsou vzájemně propojené a díky oknům po obou stranách prostoru mají dostatečné přirozené osvětlení. Okno v obývacím pokoji je navíc s výhledem do zahrady.

Autorky věnovaly velkou pozornost kuchyni, protože majitelé bytu rádi vaří, a tak potřebovali, aby byl kuchyňský prostor funkční, ale samozřejmě i na „pokoukání“.

Kuchyňský kout je navržený ve tvaru písmene L. Vede pod okno, kde byla původně spíž. „Získalo se tím příjemné místo na vaření u okna, bylo ale třeba vyřešit náhradní úložný prostor. Kuchyňská stěna je proto využita na celou výšku,“ upozorňuje architektka Monika Čermáková.

Nad otevřenými policemi, které lze částečně uzavřít sklem, navrhly architektky uzavřené skříně z bílého lamina pro ukládání příležitostně používaných věcí. Pro chladničku se našel prostor ve vyzděné nice vedle vstupu do obývacího pokoje. Ve výklenku před vstupem do ložnice je pracovní kout.

Radiátory zůstaly původní, ale dostaly nový nátěr.

Radiátory zůstaly původní, ale dostaly nový nátěr.

Do malé ložnice se musela vejít manželská postel a šatní prostory. Postel o rozměru 1600×2000 mm umístily architektky nakonec k oknu, stěnu za dveřmi využily pro vestavěnou šatní skříň.

V ložnici je nejvýraznějším prvkem dekor na stěně, který si majitelé sami navrhli i namalovali. „Právě díky entuziasmu, který majitelé během procesu návrhu a průběhu realizace vyvinuli, se nám podařilo společně vytvořit prostor, který se dobře obývá, a to nejen kočkám,“ dodává Monika Čermáková.

Studio Schwestern

Založily je sestry Iveta a Monika Čermákovy na základě podobného koncepčního uvažování o architektuře, designu a umění. Iveta vystudovala pražskou AVU, nyní dokončuje studium designu nábytku a interiéru na VŠUP, Monika absolvovala Fakultu architektury na ČVUT.

Pracovat pod jednou značkou bylo logickým krokem po dlouhodobé spolupráci na různých projektech. Hlavním cílem sesterské dvojice je navrhovat v jasné a minimalistické rovině, s důrazem na silný koncept každého nového projektu. Forma a přemýšlení o ideální architektuře a designu jsou u obou autorek stále více ovlivňovány myšlenkou vytvářet „trvalou“ architekturu s odpovědností k životnímu prostředí.

V bílé koupelně vynikla dekorativní dlažba.

V bílé koupelně vynikla dekorativní dlažba.

Autoři:



Nejčtenější

Rodina umělců zachránila starý mlýn. Dnes v něm bydlí tři generace

Starý mlýn... Neomezený prostor pro život... A prostředí, které mu přísluší. To...

Nebýt umělecké představivosti, mlýn stojící na kraji stupavských přírodních krás by si lidé připomínali už jen ve...

Zrekonstruovali si starou chalupu, teď sní o stolování na terase

Interiéry už má rodina hotové, teď je čeká exteriér včetně terasy.

Rčení „postav dům, zasaď strom a zploď syna“ se dnes často mění na „oprav dům, zasaď strom a postav terasu“. Ta se...



Bývalou hospodu proměnili na útulné bydlení. Z lokálu je obývák

Snad jen rozlehlý prostor místnosti s kuchyní, jídelnou a obývací částí by mohl...

Stálo hodně úsilí, než se Monice a Honzovi podařilo přebudovat bývalou hospodu v pěkné a voňavé bydlení, ve kterém to...

Do domu, pod kterým může téct voda i bahno, vejdete po padací lávce

Pozemek o ploše téměř dva tisíce metrů není oplocený, takže se kolem domu volně...

Jeden z nejlepších světových architektů Robert Konieczny si postavil dům na svazích Beskyd. Pojmenoval jej Archa....

Jiří dozoroval stavbu řadovky sám. Bylo to jeho nejlepší rozhodnutí

Charakter místa je utvářen původní zástavbou a klidnými zahrádkami.

V úzké uličce na okraji moravského velkoměsta stojí řadovka-dřevostavba. Na její realizaci dohlížel sám majitel domu....

Další z rubriky

Ukázková záchrana v Roseči. Z rozpadlých chlévů je obecní pýcha

Za záchranu farní stodoly byla obec Roseč oceněna Diplomem za péči o kulturní...

Budova farní stodoly v Roseči, jedné z nejstarších vesnic na Jindřichohradecku, byla postavena na začátku 19. století....

Domek pro ženu, kterou teprve nádor na mozku přiměl vyhodit partnera

Stěnu za linkou a kamny na dřevo nechali designéři obložit přírodním kamenem.

Domku v zahradní kolonii chybí zateplení i fasáda, uvnitř je obyvatelná jediná místnost. Přitom dluh na něm i kvůli...

S hromadou kamení dokázali doslova zázraky. Ze zříceniny je krásná kaple

1

Kaple na kopci Kalvárie u Mařenic v Lužických horách sloužila poutníkům do roku 1945. Po vysídlení německých obyvatel...

Najdete na iDNES.cz