Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

  1:00aktualizováno  1:00
Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20. let minulého století. Architektka Markéta Smrčková ze studia Lennox Architekti vytvořila prostor milovaný hlavně dětmi.

Rastr policového systému probíhá celým bytem. | foto: Vavřinec Menšl

Mladí majitelé dvou bytů v Holešovicích měli jasné požadavky: otevřený, světlý a jednoduchý interiér, avšak s hravými prvky. Díky tomu, že dva jednostranně orientované malé byty s terasami (jeden do dvora na jih a druhý do ulice na sever) spojily dvě světové strany, dostává se světlo hluboko do dispozice, a tak bylo možné jejich představě o světlém interiéru vyhovět.

Hlavní obytný prostor prochází napříč domem oběma původními byty a spojuje dvě...

Hlavní obytný prostor prochází napříč domem oběma původními byty a spojuje dvě světové strany, jih a sever.

Realizovaný projekt se dostal mezi tři hlavní finalisty v soutěži Interiér roku, který organizuje Institut bytového designu v kategorii Soukromý interiér – rekonstrukce (kdo vyhrál, se podívejte zde).

Byt pro rodinu

Hlavní obytný prostor prochází napříč domem oběma původními byty a spojuje obě světové strany. Otevírá se do obou teras a tvoří páteř bytu, spojuje totiž kuchyň, jídelnu, obývací pokoj, hernu pro děti i kino,“ popisuje svůj návrh architektka Markéta Smrčková. Život rodiny se tak odehrává především právě zde.

Vedle hlavního obytného prostoru fungují v interiéru i „kajuty“ zavěšené podél něj. Jde o malé, intimnější pokoje, oddělené či spojené s obytným prostorem posuvnými stěnami. Lze je využívat jako dětské pokoje, pracovnu či „zašívánu“. Prostě podle toho, co je právě potřeba.

Fotogalerie

Samostatnou jednotku tvoří ložnice s vlastní koupelnou, u níž autorka i majitelé kladli důraz na klid a oddělitelnost od společných prostor.

Při rekonstrukci byly zachovány všechny nosné konstrukce, vybouraly se ale nenosné příčky a také nášlapy podlah. Aby se mohla osadit nová francouzská okna na terasy, musela nechat architektka Smrčková vybourat parapety starých oken.

Nechala také odkrýt část původního betonového žebírkového stropu, který zde našel zajímavé pohledové i prostorové uplatnění. Prostor oživují dřevěné podhledy v různých úrovních. Vznikl tak například „stromový“ domek pro děti, prostor pro patro palandy, niky na světla, závěsy i projektor.

Pomocí dubových sendvičových prken upravených olejem se podařilo sjednotit podlahy a strop. Došlo k protažení rastru policového systému (z multiplexu s bílým vysokotlakým laminátem) skrz celý byt, který sjednotil vestavné truhlářské prvky v kuchyni i v obývací části, pomohl také při prosvětlení velké koupelny.

Kromě krbu zde najdete i řadu atypických prvků, které oceňují hlavně děti.

Kromě krbu zde najdete i řadu atypických prvků, které oceňují hlavně děti.

Jako doplňkové materiály použila architektka Markéta Smrčková také cementovou dlažbu a cementové stěrky v koupelnách. Nábytek na míru z přírodních materiálů vyrobila společnost Lugi, která se specializuje na výrobu z masivního dřeva. Podlahy a podhledy jsou od firmy František Kotyz podlahářství.

Na přání majitelů je vypnuta diskuse.

Autor:


Témata: kuchyně, Holešovice

Nejčtenější

Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...
Nejvtipnější sousedské vzkazy. Jaký druh lidí je s chutí vyvěšuje?

Odolaly nástupu mailů a sociálních sítí. Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....



Přístupovou cestu a terasu lemují záhony okrasných travin a kvetoucích rostlin.
Mají dům, ze kterého vidíte celý kraj díky velkým proskleným plochám

Snem manželského páru bylo bydlení na kopci s výhledem do krajiny, nejlépe mimo dosah lidí. Nakonec zůstali na okraji...

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a...

S ohledem na zeleň se celý projekt nakonec jmenuje Drn, i když pracovní název...
Na Národní třídě v Praze se brzy otevře stavba Drn za 1,5 miliardy

Stavba nové budovy na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice v centru pražské památkové rezervace se chýlí ke konci....

Další z rubriky

U domku ze třicátých let minulého století bylo nutné zachovat čelní část do...
Velká přání se s velkým nábytkem špatně plní. Proměna starého domu

Rekonstrukce domu z 30. let minulého století je hodně náročná. Zdaleka nejde jen o použité materiály, současnému...

Jídelní a pracovní část je spojená. Vznikla z původních skříněk, které...
Petr musí mít kuchyň, obývák, ložnici a pracovnu v jedné místnosti

Do jedné místnosti je nutné vměstnat kuchyň, ložnici, obývák a pracovnu. Roli bude hrát každý centimetr a ochrana...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.