Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z české chalupy vznikl po rekonstrukci útulný dům s anglickým nádechem

  1:00aktualizováno  1:00
Ze staré chalupy nedaleko Prahy vznikl díky rekonstrukci a přístavbě příjemný rodinný dům. Svým vzhledem včetně několika menších okolních staveb dokonale zapadá do stávající zástavby navazující na dubový les.

Dřevěná terasa před domem je před větrem chráněná ze dvou stran. | foto: Jiří Ernest

TIP: Hledáte rodinný dům?

Vybírejte v jedné z největších databází rodinných domů v ČR na Reality.iDNES.cz.

Přestavbu navrhl architekt Josef Smutný ze studia Ilex design, designér Martin Pospíšil si vzal na starost zařízení interiérů. Právě citlivé zasazení do okolí dodává domu neopakovatelný půvab. Obložení přírodním kamenem v kombinaci s dřevěným obkladem působí velmi přirozeně.

Při projektování kladli architekti důraz na dostatečné prosvětlení všech obytných místností, přesto se vzhledem k usazení domu podařilo zachovat i jejich intimitu.

Jemnou barevnost podtrhují i použité přírodní materiály.

Jemnou barevnost podtrhují i použité přírodní materiály.

Patina přírodního dřeva je příjemná.

Patina přírodního dřeva je příjemná.

Při rekonstrukci bylo nutné upravit dispozice jednotlivých místností, zcela se změnilo technické vybavení stavby, zejména pokud jde o vytápění. Dům je tak dnes vybavený plynovým kotlem a tepelným čerpadlem se systémem vzduch-vzduch, které slouží také pro dotápění a vyhřívání venkovního bazénu.

Fotogalerie

Krb s rozvody teplého vzduchu nabízí další alternativu pro tepelnou pohodu, navíc je v celém prostoru podlahové topení.

V některých částech domu jsou s ohledem na výsledný komfort i vzhled použita otopná tělesa v klasickém stylu, napomáhají tak příjemné atmosféře připomínající poklidný anglický venkov.

Interiér s profesionálem

Atmosféru interiéru domu si vzal na starost designér Martin Pospíšil ze studia Mapdesign, který na projektu spolupracoval od finální podoby dispozic až po celkový charakter domu.

Nová přístavba je prosklená ze tří stran, „retro“ radiátory a podlahové topení...

Nová přístavba je prosklená ze tří stran, „retro“ radiátory a podlahové topení ji však stačí bez problémů vytopit.

Navrhl a dodal veškeré vybavení interiéru. Zadání investora bylo totiž jasné: přál si útulný domov navazující na charakter stavby. Na podlahy tak nechal Martin Pospíšil položit dubová prkna, v koupelnách a v technické místnosti dostala přednost keramická dlažba. V nejkrásnější koupelně s vanou však podtrhuje atmosféru starého domu americký ořech.

Se zemitými tóny masivní dubové podlahy jsou sladěné i jednotlivé kusy nábytku, přesto škála použitých přírodních materiálů není nudná a laděná do jediného odstínu.

Objevuje se zde masivní dub, dubová dýha (mořená do patiny, nebo naopak bělená), žulová pracovní deska kuchyňské linky či černá kovářská práce na zábradlí schodiště a na rámu zrcadla.

Kovářská práce se objevila jak na zábradlí, tak na rámu zrcadla.

Kovářská práce se objevila jak na zábradlí, tak na rámu zrcadla.

Místo televize dal majitel přednost krbu.

Místo televize dal majitel přednost krbu.

Doplňky a obrazy, které dotvářejí celkovou atmosféru domu, také vybíral a dodal Martin Pospíšil: „Chtěl jsem, aby interier odpovídal vnějšímu vzhledu a celému charakteru stavby, a zároveň byl praktický i přívětivý. A také útulný, což je slovo, kterého se lidé u nás někdy zbytečně bojí.“

Autor interiéru

Martin Pospíšil
*1977, absolvent uměleckoprůmyslové školy. Deset let se profesionálně věnuje interiérovému designu, navrhuje a zařizuje interiéry kompletně na klíč včetně řešení dispozic, návrhů nábytku na míru a zajištění jeho výroby, barevného řešení a výběru doplňků. Založil studio Mapdesign.

 




Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Strašidelný dům, kde žila Addamsova rodina, se musel přestěhovat

Strašidelný dům se podařilo přestěhovat 15 km od původního místa, kde byl...

Dům na adrese „0001 Pohřební alej“ zná snad každý, kdo viděl některý díl seriálu Addamsova rodina nebo film se stejným...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Najdete na iDNES.cz