Architekti, kteří mají radši rekonstrukce než novostavby. Ctí historii

  1:00aktualizováno  1:00
V přírodě se koloběh nezastaví. Nové vystřídá staré. Podobně tomu bývá i u domů. Starý dům je opravený a některé jeho části jsou nahrazeny či upraveny. Podívejte se na rekonstrukci a dostavbu rodinného domu klientovi na míru.

Venkovské stavení v Ovesné Lhotě bylo postaveno v 17. století. | foto: Michal Adamovský a Marek Moravec

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

„Rodinný dům v Suchdole byl první projekt naší kanceláře. Z původního zadání na přestavbu podkroví se stal ucelený projekt, který plynule přešel do dalších částí domu (interiér přízemí, návrh zahradního altánu, pergoly). Proces navrhování dokonce přerostl ve spolupráci při návrhu zahrady, kterou si ovšem investorka (krajinářská architektka) navrhla sama,“ popisuje architekt Radek Horyna ze studia Baukumst.

Rodinný dům v Suchdole

Už při prvním pohledu na dům je zřejmé, která část byla přistavena. Jaká byla filozofie návrhu?
Při návrhu jsme se snažili jít cestou hledání takzvané harmonie kontrastu. Pracovně jsme si takto v kanceláři nazvali způsob navrhování, kdy se pokoušíme najít balanc mezi starým a novým, me­zi původním a přidaným.

Architekti dnes často navrhují přístavby ke stá­vajícím domům radikálním odlišením od původní stavby tak, že spolu příliš nekomunikují. My se snažíme najít takový druh kontrastu, který je prav­divý a zároveň také harmonický. Jde nám o to, aby dům fungoval jako ce­lek, ne pouze jako různé objemy naskládané vedle sebe.

Mluvíte o harmonii kontrastu, můžete být konkrétnější?
Kontrast je v tomto projektu propsán nejen do hmot, ale také do materiálů. Snažili jsme se jasně odlišit původní povrch a konstrukce (omítka, bílá okna, červené zábradlí, keramická střecha) od navržených dostaveb (přístavba podkroví s plochou střechou, zahradní domek, garáž, pergola). Zde tvoří jednotící prvek fasáda z modřínových latí, v podkroví pak tmavá hliníková okna.

Fotogalerie

Rekonstrukce mnohdy nebývají jednoduché… Děláte je raději než novostavby?
Asi ano, máme je rádi. Dokonce je to tak, že většinu našich projektů tvoří rekonstrukce, dostavby a revitalizace… Rekonstrukce jsou o hledání kompromi­su: vždy jsou v nich nějaké mantine­ly, ve kterých se musíme pohybovat a vkládat do nich „naši“ vrstvu chápání domu.

Rekonstrukce jsou o čtení růz­ných kontextů domu a odhalování to­ho, co je podstatné. To vše se pak často děje za použití kombinace původ­ních řemeslných a současných technik při řešení celého domu od stavebního detailu až po interiér.

Mnoho čtenářů přemýšlí o novém domově: Doporučil byste jim rekonstruovat starý dům, nebo stavět na zelené louce?
Při rekonstrukci očekávejte překvape­ní, někdy jsou milá, někdy méně… Všechno se nedá postihnout projek­tem, musíte být připraveni na změny, které vyplynou při realizaci. O to může být celý proces stavění zajímavější a ve výsledku pro všechny zúčastněné bo­hatší.

Pokud nejste typ, který vyhledává dobrodružství, pokud máte raději ta­bul­ky Excelu, v nichž na sebe všechny ter­míny navazují, pak bych doporučo­val novostavbu. V neposlední řadě jde však i o atmosfé­ru místa a prostoru, kte­rou většina sta­rých domů již má díky své minulosti. Novostavby potřebují něja­ký čas na zabydlení a prověření časem.

Rodinný dům v Suchdole

Rodinný dům v Suchdole

Vizitka domu

Dispozice: 6 + kk

Užitná plocha: 190 m2

Stavební konstrukce: stěny - původní cihelné zdivo, cihelné příčky, sádrokartonové příčky; střecha stávajícího domu - dřevěný krov vaznicový, krytina keramická, sádrokartonový podhled; střecha přístavby - fólie mPVC, pod ní tepelná izolace, dřevěný fošnový rošt; podlahy a stropy - stávající monolitické a dřevěné stropy, dřevěné vlysy, keramické dlažby

Vytápění: plynový kotel

Realizace: 2010 až 2012

Vesnické stavení v Ovesné Lhotě

Požadavkem investora bylo vytvořit ví­kendové bydlení z tradičního venkovského stavení v obci Ovesná Lhota na Vysočině. Dům postavili v 17. století a upravili koncem 19. století. Investor chtěl zachovat maximum dochovaných konstrukcí a prvků tak, aby si dům ponechal „patinu“ vytvořenou zubem času.

„Při návrhu celkové rekonstrukce jsme se snažili, aby spolu stará i nová vrstva vedly dialog. Přízemí je řešeno za použití tradičních materiálů a prvků, třeba profilovaných masivních dveří, na podlaze půdovky a palubky, špaletová okna. Naopak podkroví jsme navrhli za použití současných materiálů a technologií: pro­sklený štít s lamelami, obklad z OSB de­sek, bezfalcové dveře,“ popisuje architekt Horyna.

Interiér domu v Ovesné Lhotě

Interiér domu v Ovesné Lhotě

Exteriér architekti pojali jako tradiční venkovskou stavbu (nerovná štuková omítka, barevně na­třené podbití, historické masivní dveře v kamenném ostění) v kombinaci s novo­dobou střešní krytinou (plechová šablo­na) a novým proskleným štítem s předsazenými latěmi. V budoucnu by měl být stejným způsobem obnoven původní špýchar, který bude sloužit jako letní kuchyně a krytá pergola.

Vizitka domu

Dispozice: 5 + kk

Užitná plocha: 160 m2

Stavební konstrukce: stěny - původní smíšené zdivo přízemí, cihelné příčky; střecha - dřevěný krov vaznicový, krytina šablonová skládaná, podbití OSB deska; podlahy a stropy: stávající cihelné omítané klenby + ocelové válcované nosníky, dřevěná prkna

Vytápění: plynový kotel

Realizace: 2014 až 2015

Rodinný dům na Hanspaulce

Investor vily na pražské Hanspaulce si přál ná­vrat ke standardu bydlení v prvorepublikové vile pro jednu rodinu. Základním požadavkem bylo zachovat stávající ráz domu tak, aby mu zůstaly charakteristické prvky z počátku 20. století, ale aby se stavba očistila od vrstev, jež původní jednotnou koncepci rozbíjejí a nemají zásadní historickou hodnotu (dostavby a rozdělení na bytové jednotky v průběhu 20. století).

Hlavní přístavbu nad původní garáží upravili architekti do současné podoby za použití dřevěných masiv­ních oken a předsazené nerezové sítě pro po­pínavé rostliny. V budoucnu by tak přístavba měla „zmizet“ pod zelenou fasádou, jež je typická pro staré vily na Hanspaulce.

Rodinný dům na Hanspaulce získal předsazené nerezové sítě pro popínavé rostliny.

Rodinný dům na Hanspaulce získal předsazené nerezové sítě pro popínavé rostliny.

S navrá­cením do původní podoby z roku 1928 byly k domu přistavěny nové suterénní místnosti pro zvýšení standardu bydlení. Do zahrady se su­terén rozšířil o část, která je zastřešena zelenou střechou s elipsovitým oknem kvůli maximál­nímu prosvětlení. Pomocí spojovacího krčku (zčásti je zastřešen rámy s prosklením) se dům propojil s novou garáží.

Součást projektu představuje i návrh zahrady a sadových úprav, na nichž se podílel Atelier Flera. Důležitý spojovací prvek mezi úrovní domu a zahrady tvoří dřevěná te­ra­sa s pergolou a venkovním bazénem, který lze uzavřít posuvnou dřevěnou palubou.

Vizitka domu

Dispozice: 8 + 1

Užitná plocha: 500 m2

Stavební konstrukce: stěny - původní cihelné zdivo, cihelné příčky; střecha - dřevěný krov vaznicový, krytina keramická (bobrovka), podbití OSB deska; podlahy a stropy: stávající monolitické a dřevěné stropy, dřevěné vlysy, marmoleum, keramické dlažby

Vytápění: plynový kotel

Realizace: 2012 až 2015

Rodinný dům na Hanspaulce získal předsazené nerezové sítě pro popínavé rostliny.

Baukumst architekti

Ing. arch. Radek Horyna, Bc. Marek Moravec

Architektonickou kancelář se zaměřením na projekty rekonstrukcí včetně interiérů různých měřítek a typologií založil Ing. arch. Radek Horyna v roce 2010. Architekturu chápe tento ateliér především jako řemeslo a službu pro lidi.

Jeho tvůrci rádi pracují s investory, kteří jsou sami ve svém oboru profesionály a očekávají od architektů stejný přístup. Baví je projekty, ve kterých mohou hledat rovnováhu mezi tradičním stavebním řemeslem a současnou architekturou. Jejich motto zní: Kumšt je, když něco umíte…

Další zajímavé stavby a návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Chalupu zrekonstruovali, vyšlo je to však dráž než postavení nové

Při přestavbě zbyly z původního domu jen obvodové zdi a část střešní...

Ještě nedávno chalupa připomínala Šípkovou Růženku zarostlou v trní. Deset let v ní nikdo nebydlel. Pro budoucí plány...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Obývací kuchyně pro rodinnou smečku. Pohodová proměna stála 100 tisíc

Paní Lenka se rozhodla proměnit svou obývací kuchyni.

Lenka si potřebuje doma především odpočinout. Její muž je často v zahraničí a ona tak tráví nejvíc času se svými dětmi,...

Další z rubriky

Bydlení v Česku. První republika, panelákové pohodlí a listopadový restart

Manželé Zezulkovi v jedné z 2 200 bytových jednotek na královéhradeckém...

Moje babička dožila do roku 1967 s nábytkem, který si počátkem století s dědou pořídili. Nebyla sama. Lidem jí podobným...

Bleskové proměně vládne dřevěný stůl z odpadu a hodně papírových trubic

Dominantním prvkem proměny je papírová trubice.

Přestěhovat za pouhé tři měsíce společnost Czech Promotion ze slavné Winternitzovy vily na pražském Smíchově do...

Malý domek rozšířili o přístavbu. Z té je přehlídka prvotřídních nápadů

Angela a Rahul nemají o návštěvy nouzi. Místa je v přístavbě dost.

Angela a Rahul bydlí na velmi žádaném melbournského předměstí Fitzroy North. Devadesát let starý dům jim však byl malý....

Najdete na iDNES.cz