Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dětský pokoj má místo stěn jen závěs. Co s malým bytem a dvěma dětmi

  1:00aktualizováno  1:00
Dvě děti v malém bytě 2+1 mohou být problém, zejména pokud je jednomu synovi 17 a druhému jen čtyři roky. Vyřešit tento problém rodiče nezvládli, na pořízení většího bytu chybí finance. Proto se obrátili na naši poradnu architekta.

„Dětský pokoj“ je oddělený závěsem | foto: Archiv majitelů

“Bydlíme v panelovém bytě 2+1, jsme čtyřčlenná rodina + pes, což je bohužel trošku problém. Na větší byt zatím nejsou finance. Částečná rekonstrukce proběhla, máme nové vedení elektřiny, plastová okna, silnější příkon elektřiny. Rádi bychom i v tomto pidi prostoru vytvořili zázemí pro obě děti, staršímu synovi je 17 let, druhému čtyři,” popisuje situaci Markéta.

Pohled do kuchyně

Pohled do kuchyně

Zatímco starší potomek má svůj pokoj vedle kuchyně, mladší je zatím s rodiči v druhé místnosti, která slouží zároveň jako obývací pokoj, ložnice i dětský pokoj.
Úložné prostory řeší skříně v předsíni a v pokoji staršího syna. K bytu naštěstí patří i velká místnost v suterénu domu, kam lze ukládat sezonní a sportovní věci.

“Bylo by možné nějak tento malý byt předělat, spojit kuchyň s obývacím prostorem a vytvořit tři malé pokojíky pro dvě děti a rodiče? Byt je v posledním patře,” zní dotaz čtenářky.

Čtyři varianty řešení “neřešitelného” problému připravil architekt Hynek Maňák ze studia Maniac interiér.

Stávající stav

Stávající stav

Zázraky očekávat nelze

Může se hodit

Řešíte podobný problém? Přemýšlíte o rekonstrukci? Podívejte se nejprve na nabídku větších bytů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

“Čtenářka se obrátila na poradnu s náročným požadavkem, který je na první pohled nereálný. Byt má pouze tři okna, o které by bojovalo pět místností, obývací pokoj, ložnice rodičů, dva dětské pokoje a kuchyně,” říká architekt Maňák.

Vytvoření samostatných místností je podle něho tedy prakticky nemožné. Alespoň určité vylepšení bytové situace nabízejí následující varianty.

Varianta A

Vybouráním otvoru v panelové stěně se dosáhne propojení obytného prostoru s kuchyní. Koupelna s vanou 160×75 se mírně zvětší na úkor kuchyně, jídelní stůl se ovšem přemístí do obytného prostoru.

Fotogalerie

V kuchyni je v lince umístěna jak myčka, tak pračka. WC zůstává samostatné, dveře však kolidují se vstupními dveřmi do bytu. Stěnu mezi obytnými místnosti lze částečně vybourat, a vytvořit tak niku pro lůžko 160×200 cm.

Spaní rodičů na rozkládací posteli v obytném prostoru není podle architekta Maňáka dlouhodobě vyhovující. Spací nika může být od obytného prostoru oddělena závěsem.

“V prostoru obytné niky mohou být pod stropem podvěšené skříňky nebo police pro ukládání prádla a oděvů, záleží však na majitelích,“ upozorňuje architekt Maňák. V obytné místnosti vznikl prostor pro pohovku (případně i rozkládací), jídelní stůl a šatní skříně. Nad pohovkou mohou být umístěny poličky, regály nebo uzavřené skříňky. Televizor je umístěný na stěně nad jídelním stolem.

Větší pokoj s balkonem je určený pro oba syny. Nábytkovým rozčleněním je možné vytvořit samostatné zóny pro každého z nich. Mezi postelemi je nábytková stěna, na níž jsou nad postelemi zavěšené skříňky nebo poličky. Menší dítě má pracovní stolek u balkonového okna, starší syn se musí spokojit se stolem bez přístupu světla od okna, vzhledem k věku lze předpokládat, že u počítače bude trávit hlavně večery.

Varianta A

Je jasné, že starší syn nebude mít z mladšího sourozence ve “svém” pokoji velkou radost, měl by však respektovat i možnosti a potřeby rodičů. Ve stávajícím bytě odděluje závěs dětskou postýlku od zbývajícího obytného prostoru, toto řešení lze použít pro oddělení zóny mladšího a staršího dítěte, aby se chlapci vzájemně nerušili světlem z lampiček ve večerních hodinách.

Ve vstupní chodbě mohou být po celé délce šatní a úložné skříně, nebo mohou být u vstupu doplněny lavicí na usednutí při obouvání. Za lavicí je šatní stěna, nad ní jsou po stropem zavěšené horní skříňky. Použití lavice sice zmenší kapacitu úložného prostoru, na druhou stranu opticky rozšíří vstupní část.

Varianta B

Princip dispozičního řešení je obdobný jako ve variantě A. Rozdíl je v umístění dveří mezi kuchyní a chodbou pro zajištění legislativního požadavku oddělení WC od prostoru kuchyně pomocí dvou dveří.

Varianta B

Varianta C

Koupelna je umístěna za instalační šachtou směrem k obvodové stěně, je přístupná průchodem přes kuchyni. Posunutím a přetočením WC se rozšíří vstupní chodba a odstraní kolize dveří na toaletu se vstupními dveřmi, ve větším prostoru WC lze umístit i umývátko.

Obytný prostor se propojil s kuchyní pomocí otvoru v panelové stěně. Přístup do obývacího pokoje je přes dvoukřídlé dveře, které pomohou prosvětlit chodbu. Princip nábytkového zařízení obytného prostoru a dětského pokoje je obdobný jako u předchozích variant.

Varianta C

Varianta D

Koupelna je na rozdíl od předchozích variant mírně zvětšena na úkor šířky chodby, WC je přístupné z koupelny. “Pro čtyřčlennou rodinu je však podle mého názoru výhodnější samostatný záchod,” zdůrazňuje Maňák.

Kuchyň zůstává v původní šířce, jídelní stůl se do ní ovšem rozumně nevejde, proto byl umístěný v obytném prostoru. V dětském pokoji je zakresleno standardní rozmístění nábytku pro dvě děti. Nad postelemi jsou poličky nebo zavěšené skříňky.

Pro návrh dispozice panelového bytu platí obecně technické omezení ve striktním požadavku na umístění koupelny a kuchyně v těsné návaznosti na stupačky odpadů.

Případné stavební úpravy a zásahy do stěnového systému panelového domu musí být provedeny odbornou firmou na základě statického posouzení vypracovaného statikem. Byt je v posledním patře, proto má rodina šanci na provedení stavebních úprav.

Varianta D

Poradna architekta

Potřebujete změnit dispozici svého bytu či domu? Zašlete na e-mailovou adresu

bydleni@idnes.cz potřebné podklady:
• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor návrhu

Ing.arch. Hynek Maňák

* 1963 v Kyjově, absolvent Fakulty architektury VUT Brno, zahraniční studia - GC of Business Administration, Swinburne University of Techonology, Melbourne.

Pracoval jako konstruktér nábytku v UP závodech Rousínov a dále pak ve Výzkumném a vývojovém ústavu nábytkářském v Brně. V roce 1990 zakládá vlastní Atelier M&M (společně s arch. Z. Maňákovou). V roce 1998 založil s ing. Radkem Jánským studio Maniac interier. Přednáší v Ústavu nábytku, designu a bydlení, Mendelu Brno.

Autor:



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Proměna zdevastovaného bytu v domě z roku 1900: vládne v něm bílá

Nábytkovou stěnu navrhl Vladimír Hipper na míru danému prostoru a zakomponoval...

Zcela náhodně Jiří narazil na inzertní nabídku bytu k prodeji poblíž kanceláře v centru Brna, kde pracuje. Od koupě ho...

Další z rubriky

Deset nejlepších zrekonstruovaných bytů z roku 2017

Obývací pokoj s pohodlnou čalouněnou lavicí pod oknem, která doslova láká k...

Deset nejlepších rekonstrukcí bytů v roce 2017 zastupuje celá škála interiérů, od garsoniér až po rozměrný mezonet....

Architekti, kteří mají radši rekonstrukce než novostavby. Ctí historii

Venkovské stavení v Ovesné Lhotě bylo postaveno v 17. století.

V přírodě se koloběh nezastaví. Nové vystřídá staré. Podobně tomu bývá i u domů. Starý dům je opravený a některé jeho...

Inspirací pro interiér restaurace se stalo syrové maso v podobě papíru

Každý jídelní stůl má v sobě zabudovanou nádobu na žhavé uhlí, na kterém se...

Inspirací pro interiér restaurace může být ledaco, v tomto případě se však designérka Ivana Šustrová nechala inspirovat...

Najdete na iDNES.cz