Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tohle se dá udělat z paneláku. Malý byt v Ústí má místo ložnice kuchyni

  1:00aktualizováno  1:00
Panelový byt 1 + 1 v domě v Ústí nad Labem si Veronika koupila před rokem na pronájem. Žije totiž dlouhodobě v zahraničí. Zanedbaný prostor o velikosti 43 metrů čtverečních ovšem potřeboval kompletní rekonstrukci.

Veškerý nábytek je z cenově dostupných nábytkových řetězců. | foto: Dana Eklová Makrlíková

Může se hodit

Hledáte krásné bydlení, nebo krásný pronájem? Najděte si ho na Reality.iDNES.cz.

Upravte si bydlení přesně podle Vašich představ. Poptejte stavební firmy a řemeslníky na AAAPOPTAVKA.CZ.

"Chtěla jsem z dost ošklivého bytu udělat příjemné bydlení, které by lákalo poctivé nájemce," vysvětluje Veronika, která o pomoc požádala svou kamarádku, zahradní architektku Danu Eklovou Makrlíkovou. Proměny interiérů jsou totiž jejím dlouholetým koníčkem.

Úkol byl jasný. Vytvořit z dvou tmavých a nevábných místností příjemný vzdušný prostor a zbavit se starého umakartového jádra. Pokoje musí působit světle a také zaujmout budoucí obyvatele. Veronika je totiž přesvědčená, že když je byt pěkný, tak k sobě přitáhne i milé a poctivé lidi, kteří si budou bytu vážit.

Co se dá udělat z paneláku

Přátelé jí sice říkali, že rekonstrukci nikdo neocení a vše nové nájemníci zničí, ale majitelka se odradit nenechala a vrhla se do modernizace. Původně chtěla Veronika zachovat stávající dispozici s tím, že by pouze upravila koupelnu a vyměnila kuchyňskou linku.

Nakonec ale dala na radu Dany a rozhodla se pro radikálnější rekonstrukci. Z bytu 1 + 1 se stalo bydlení 2 + kk. Proměna si ale vyžádala probourání dveří v betonové zdi a bylo třeba požádat o stavební povolení a posudek statika. Obíhání úřadů celou přestavbu časově natáhlo a změna dispozice rekonstrukci podražila na 350 tisíc. Výsledek ale stál za to.

Díky změně půdorysu došlo k výraznému zvětšení koupelny a tam, kde byla původně kuchyně, je nyní samostatná ložnice. V druhé místnosti je obývací pokoj spojený s kuchyňským koutem. Problém s přívodem vody a odpadu v nově umístěné kuchyni se podařilo vyřešit pomocí kuchyňského ostrůvku, který navazuje na jídelní stůl.

Původní vzhled bytu. Pohled do předsíně
Původní vzhled bytu. Místnosti byly hodně tmavé.

Původní vzhled bytu před rekonstrukcí

"Byt je poměrně malý, tak jsme se s Veronikou rozhodly pro bílý nábytek. Ten je v celém bytě a prostor příliš nezatěžuje. Nejde o žádný luxus. I za málo peněz se dá vytvořit příjemný interiér. Většina kusů je z nábytkových řetězců, které jsou dostupné široké veřejnosti," vysvětluje Dana Eklová Makrlíková.

Na podlaze je lino v šedo-kávové barvě. V obývacím pokoji je tmavě hnědá rohová pohovka, ve stejném odstínu jsou závěsy a také omyvatelná barva na zdi, která propojuje obývací část s jídelní a kuchyňskou. Stejná je nad pracovní deskou linky. Majitelce se zdála praktičtější než běžné obklady. V ložnici doplňuje bílou jemná kávová, díky které působí místnost příjemně a útulně. Chybí zde ale šatní skříň, ta je v předsíni.

Na kuchyňský ostrůvek navazuje jídelní stůl.

Na kuchyňský ostrůvek navazuje jídelní stůl.

Sprchový kout porazila vana. Majitelce se zdá praktičtější.

Sprchový kout porazila vana. Majitelce se zdá praktičtější.

V koupelně s toaletou, kde je i místo na pračku, jsou na stěnách bílé velkoformátové obklady a na podlaze dlažba ve světle béžové. Vše propojuje béžová mozaika. Původně plánovaný sprchový kout nakonec nahradila vana, která vyšla levněji a Veronice se zdá praktičtější.

"Byt jsem ihned po dokončení dala k pronájmu a během jednoho dne se ozvali první zájemci. Mohla jsem si vybírat a cenu stanovit výš, než je v Ústí nad Labem běžné. Věřím, že to bylo díky zdařilé rekonstrukci a vybavení," přiznává Veronika.

Autor:



Nejčtenější

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Nad řekou si postavili dům, který vypadá jako loď. Povodní se nebojí

Architekt Jiří Pilka navrhl stavbu na pilotách. Záměrně použil stylové prvky,...

Vysoký dům připomíná zaoceánskou loď, a není to náhoda. Manželé Klára a Radek Křížovi milují moře i svou řeku, na...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Rodinný dům ve svahu je otevřený světlu i díky terasám a spoustě skla

Téměř všechny pokoje mají možnost přímého nebo bočního výstupu na terasy domu,...

Majitelé s bydlením v rodinném domě již měli zkušenost, ale starý dům jim už z mnoha důvodů nevyhovoval. A tak hledali...

Další z rubriky

Třípodlažní chata s molem nabízí neuvěřitelný výhled na jezero

Nejvyšší patro chaty je vybudované nad úrovní korun okolních stromů.

Chata na Modrém jezeře (Blue Lake Retreat) texaského studia LakeFlato Architects je jednou z vítězných staveb oceněných...

Rodinný dům musel architekt přizpůsobit předpisům CHKO, úkol zvládl

Architekt použil zajímavý optický trik, díky němuž má dům z horní strany do...

Navštívili jsme osobitý rodinný dům v malebné horské krajině pod Lysou horou v chráněné krajinné oblasti, který si...

Hravý dům vypadá jako kvádr vznášející se na svahu. Připomíná matrix

Dům opticky „levituje“ ve svahu i díky barevnému odlišení na bílý kvádr horního...

Byť domy ve svahu vyžadují mnohem náročnější přípravu, výsledek bývá většinou výrazně zajímavější než v případě staveb...



Najdete na iDNES.cz